Παρακολουθήσεις: Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ η Intellexa

Παρακολουθήσεις: Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ η Intellexa

Δύο ευρωπαϊκές εταιρείες παρακολούθησης, εκ των οποίων η μία ελληνική, προσέθεσε η Ουάσιγκτον στη μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου με τις εταιρείες που είναι ύποπτες κατασκοπείας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ευρωπαϊκές εταιρείες παρακολούθησης, εκ των οποίων η μία ελληνική, προσέθεσε η Ουάσιγκτον στη μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου με τις εταιρείες που είναι ύποπτες κατασκοπείας. Πρόκειται για την ουγγρική Cytrox και την ελληνική Intellexa, εταιρεία παρακολούθησης στον κυβερνοχώρο – και οι δύο συνδεδεμένες εταιρείες σε Ιρλανδία και Βόρεια Μακεδονία.

Το περασμένο έτος οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές άρχισαν να διερευνούν καταγγελίες δημοσιογράφου ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας είχαν παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνό του και τον παρακολουθούσαν με το λογισμικό που είχαν ενσωματώσει. Μιλώντας στο Reuters ο εν λόγω δημοσιογράφος εξέφρασε την εκτίμηση πως το ένοχο λογισμικό παρακολούθησης ήταν της Cytrox, ενώ δήλωσε πως το λογισμικό Predator έχει πωληθεί στην Ελλάδα από την Intellexa. Οι δύο εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στις προσπάθειες του Reuters να μιλήσει με εκπρόσωπό τους.

Από την πλευρά του το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του πως οι δύο εταιρείες προστέθηκαν στη μαύρη λίστα «για τη διασπορά προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται με σκοπό την πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών και επομένως απειλούν τον ιδιωτικό χώρο και την ασφάλεια προσώπων και οργανισμών σε όλο τον κόσμο».

Στο σχετικό ρεπορτάζ του τον Αύγουστο του περασμένου έτους το Reuters ανέφερε πως ο επικεφαλής των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η υπηρεσία του παρακολουθούσε έναν δημοσιογράφο. Είχε αποσπάσει την πληροφορία από δύο πηγές και η διαρροή συμπίπτει με τις εντεινόμενες πιέσεις στην κυβέρνηση για να ρίξει φως στις κατηγορίες περί χρήσης κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης.

Η καταγγελία του δημοσιογράφου έγινε γνωστή τη στιγμή που η Ε.Ε. συντασσόταν με τις ΗΠΑ και υιοθετούσε σκληρή γραμμή έναντι όσων εμπορεύονται λογισμικά παρακολούθησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT