Πώς κυλά η ζωή εν μέσω καύσωνα

Με μικρές ή μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας και περισσότερα... νεύρα

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νωρίς χθες το απόγευμα, το θερμόμετρο στο κέντρο της Αθήνας ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Δεν χρειαζόταν να είχε δει κανείς τα δελτία ειδήσεων ή να είχε διαβάσει σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και social media για τον καύσωνα αυτής της εβδομάδας, που γίνεται εντονότερος όσο αυτή οδεύει προς την εκπνοή της, για να καταλάβει ότι χθες θα είχε ζέστη. Το ότι αυτή θα ήταν μια ακόμα ζεστή μέρα, πιο ζεστή από τις προηγούμενες, ήταν εμφανές από τις 7 το πρωί, όταν η γράφουσα ξύπνησε για να κλείσει το κλιματιστικό που ξέραινε τον λαιμό της, και άνοιξε το παράθυρο, ελπίζοντας, μάταια, για λίγη πρωινή δροσιά.

Το Σαββατοκύριακο τα πράγματα αναμένεται να γίνουν χειρότερα. «Εχουμε μπροστά μας δύσκολες ημέρες», δήλωσε χθες ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. «Θα έχουμε ξανά ένα νέο κύμα καύσωνα που θα κρατήσει – όλοι κινδυνεύουμε, αλλά κάποιοι κινδυνεύουν περισσότερο», τόνισε.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η νέα άνοδος της θερμοκρασίας που ξεκίνησε χθες με την εξασθένηση των ανέμων θα κορυφωθεί το Σάββατο και την Κυριακή με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν τους 41 με 43 βαθμούς στα ηπειρωτικά, τους 44 στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου και τους 45 βαθμούς σε περιοχές της Θεσσαλίας. Επειτα από διάλειμμα μιας μέρας, οι ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται να επανέλθουν την Τρίτη. Πώς επηρεάζει όμως ο καύσωνας τις επιλογές και τις συνήθειες του κόσμου; Για να γλιτώσει, παραδείγματος χάριν, τη ζέστη του Σαββατοκύριακου, μια φίλη μου αποφάσισε να το περάσει στο βουνό –για πρώτη φορά τον Ιούλιο– αντί της θάλασσας.

Ο 29χρονος Βύρωνας λέει στην «Κ» πως για να αντέξει τη ζέστη άλλαξε το πρόγραμμα άσκησής του. «Αντί να τρέχω στις 7.30-8 το πρωί, τρέχω στις 6-6.30», δηλώνει. Η Νένα έχει αλλάξει ακόμα περισσότερα. «Δεν παίρνω τον καφέ μου απέξω για να αποφύγω το περιττό περπάτημα», λέει. «Δεν πάω τον μικρό μου στις κούνιες τα πρωινά», σημειώνει. «Δεν μαγειρεύω τίποτα που να θέλει περισσότερο από 15 λεπτά – δεν αντέχεται η ζέστη της κουζίνας», αναφέρει στην «Κ».

Οι αλλαγές όμως λόγω ζέστης έχουν και οικονομική διάσταση. Παραδείγματος χάριν, η Νένα λέει ότι αυτή την εβδομάδα δεν χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς – παίρνει ταξί. Αντιστοίχως, ο Κωνσταντίνος, ο οποίος επίσης τονίζει πως δεν πηγαίνει την κόρη του στην παιδική χαρά λόγω ζέστης και προσπαθούν να την απασχολήσουν στο σπίτι, δηλώνει στην «Κ» πως το κλιματιστικό έχει γίνει «ο καλύτερός μας φίλος».

Από την άλλη, η Μπέτυ σημειώνει ότι τις τελευταίες μέρες αποφεύγει να βγαίνει από το σπίτι. «Δεν θέλω να πάω πουθενά, θα βγω μόνο για ό,τι έχει σχέση με τη δουλειά, αλλά καθόλου για να κοινωνικοποιηθώ, ενώ κανονικά μπορεί να κανόνιζα ένα ποτό το βράδυ», συμπληρώνει.

«Δεν πάω τον μικρό μου στις κούνιες τα πρωινά και δεν μαγειρεύω τίποτα που να θέλει περισσότερο από 15 λεπτά».

Ο Πέτρος, η Μαρίνα και η Κατερίνα, οι οποίοι δουλεύουν σε κάβα ποτών, μαγαζί με μαγιό, και ζαχαροπλαστείο αντιστοίχως, λένε στην «Κ» πως η ζέστη δεν επηρεάζει την απόδοσή τους στη δουλειά, καθώς εργάζονται σε κλιματιζόμενους χώρους, αλλά ο κόσμος που εξυπηρετούν είναι αυτές τις μέρες λιγότερος. «Σίγουρα δεν έχουμε τον ίδιο κόσμο και πελατεία συγκριτικά με μέρες στις οποίες δεν κάνει τόση ζέστη», αναφέρει ο Πέτρος.

Αντιθέτως, ο Γιώργος, ο οποίος δουλεύει σε ένα μικρό καφέ στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο ουσιαστικά αποτελείται μόνο από την μπάρα στην οποία φτιάχνει τους καφέδες και δεν κλιματίζεται, δηλώνει πως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. «Δεν έχω καμία όρεξη για δουλειά, έχει τόση ζέστη», αναφέρει. «Το νευρικό σύστημα», λέει για τη ζέστη στην «Κ» η Βασιλική, η οποία διατηρεί καθαριστήριο που δεν κλιματίζεται στο κέντρο, «δεν είναι στα καλά του».

«Αφηρημένοι»

Είναι κάτι που έχει παρατηρήσει και ο οδηγός ταξί, Χρήστος. «Οσοι περπατάνε είναι αφηρημένοι, όσοι οδηγούν το κάνουν επιθετικά», αναφέρει. «Οι άνθρωποι πατάνε πιο γρήγορα κόρνα στο φανάρι», λέει στην «Κ» ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής Περιεχομένου στο διαΝΕΟσις, αναφερόμενος σε στοιχεία έρευνας για τις επιπτώσεις της ζέστης. «Οταν έχει καύσωνα, αυξάνεται η εγκληματικότητα και η χρήση βωμολοχιών – οι άνθρωποι είναι πολύ πιο ευερέθιστοι», λέει, τονίζοντας πως ο καύσωνας επιδεινώνει και προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, έγκυοι, θηλάζουσες, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, υπέρβαροι και όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, μεταξύ άλλων.

Οι βασικές οδηγίες προφύλαξης για τον γενικό πληθυσμό είναι η κατανάλωση πολλών υγρών και μικρών –συχνών αλλά όχι λιπαρών– γευμάτων. Η χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών, τα χλιαρά ντους, το ελαφρύ ντύσιμο, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, και σωματικής άσκησης σε οποιοδήποτε χώρο. «Δεν χρειάζεται να παίζουμε ρακέτες στην παραλία», ανέφερε ο ίδιος, δίνοντας και άλλες προτροπές. «Ας μη χρησιμοποιούμε φούρνο για την παρασκευή φαγητού αυτές τις ημέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT