Το ανοιχτό τραύμα της πυρκαγιάς

Τα παιδιά καταβάλλονται ιδιαίτερα από τον φόβο για τη ζωή των γονιών τους, ακόμη περισσότερο από τον φόβο για την ίδια τους τη ζωή

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πυρκαγιές δεν αφήνουν αποτύπωμα μόνο στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην ψυχική μας υγεία. Κύρια συμπτώματα, η κατάθλιψη, το μετατραυματικό στρες και οι αγχώδεις διαταραχές. Ειδικότερα, η ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Alberta του Καναδά έχει δημοσιεύσει μια ανασκόπηση, που βασίζεται σε 254 μελέτες, σχετικά με το μετατραυματικό στρες, την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή σε παιδιά και ενηλίκους που έχουν βιώσει πυρκαγιά. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου έχει συνοψίσει τα σημαντικότερα ευρήματα που αποδεικνύουν το αυξημένο ποσοστό των εν λόγω νοσημάτων μετά το τραύμα της πυρκαγιάς.

Στον ενήλικο πληθυσμό, έξι μήνες έπειτα από πυρκαγιά, το ποσοστό επιπολασμού του μετατραυματικού στρες κυμάνθηκε από 12% έως 26%. Στην υποξεία φάση μετά την πυρκαγιά, το ποσοστό των παιδιών με σημαντικά συμπτώματα μετατραυματικού στρες μπορεί να φτάσει το 92%. Ιδιαίτερα επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η απώλεια αγαπημένου προσώπου, η απώλεια σπιτιού, ο φόβος για τη ζωή τους ή τη ζωή αγαπημένων προσώπων, η σημαντική υλική ζημιά ή το αίσθημα έλλειψης υποστήριξης από την οικογένεια, τους φίλους ή/και την πολιτεία. Τα παιδιά καταβάλλονται ιδιαίτερα από τον φόβο για τη ζωή των γονιών τους, ακόμη περισσότερο από τον φόβο για την ίδια τους τη ζωή. Παρατηρούνται, επίσης, υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και συναφών συμπτωμάτων μετά την πυρκαγιά σε ενηλίκους, τα οποία μπορεί να επιμείνουν έως και δέκα χρόνια. Στον ενήλικο πληθυσμό, οι μελέτες έχουν βρει ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ 25% και 33% περίπου τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά. Στους έξι μήνες, τα εκτιμώμενα ποσοστά μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής κυμαίνονται μεταξύ 10% και 17%. Πρόσφατη μελέτη βρήκε υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης σε ανηλίκους (σε σχέση με παλαιότερες), το 20% των οποίων εμφανίζει κατάθλιψη έξι μήνες μετά την πυρκαγιά.

Αγχώδεις διαταραχές

Για τις αγχώδεις διαταραχές τα στοιχεία είναι λιγότερα. Ωστόσο, σε ενηλίκους που συμμετείχαν στην έρευνα τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά, το 27% πληρούσε κριτήρια για μια αγχώδη διαταραχή εκτός από τη διαταραχή πανικού και το 17% είχε συμπτώματα σχετιζόμενα με διαταραχή πανικού. Εξι μήνες μετά την πυρκαγιά, το 14% των παιδιών είχε συμπτώματα που υποδήλωναν αγχώδη διαταραχή, ενώ 18 μήνες μετά την πυρκαγιά το 27% των μαθητών είχε υποψία άγχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT