Μία «σκυταλοδρομία» αναβολών στις δίκες

Μία «σκυταλοδρομία» αναβολών στις δίκες

Τεράστιο το κόστος τόσο για την πολιτεία όσο και για τον φορολογούμενο πολίτη

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπανίζουν οι περιπτώσεις πολιτών που προσέρχονται στα ποινικά δικαστήρια ως μάρτυρες, ως πραγματογνώμονες, ως κατηγορούμενοι ή συγγενείς όλων αυτών που να μην έχουν υποστεί πολλές φορές το μαρτύριο της σταγόνας των αναβολών.

Χιλιάδες υποθέσεις κάθε χρόνο, κυρίως στα μεγάλα δικαστήρια της Αθήνας, του Πειραιά και αλλού αναβάλλονται, όχι μόνο μία η δύο φορές αλλά πολλές, φθάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις, όχι σπάνια, οι αναβολές να αντιστοιχούν σε διψήφιο νούμερο.

Το κόστος για την πολιτεία που πληρώνει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, ουσιαστικά ο φορολογούμενος πολίτης, εξαιτίας των αναβολών δεν έχει αποτιμηθεί, δυστυχώς, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι είναι τεράστιο.

Ενας ολόκληρος μηχανισμός, δικαστές, υπάλληλοι, δικαζόμενοι, μάρτυρες κινητοποιείται άσκοπα, ενώ επί της ουσίας με τις αναβολές επί των αναβολών υποβαθμίζεται το κύρος της Δικαιοσύνης, οι πολίτες δεν βρίσκουν έγκαιρα το δίκιο τους, δεν υπάρχει απόδοση δικαιοσύνης και το σχετικό αίσθημα των πολιτών παραμένει μετέωρο, με διαλυτικές συνέπειες για ένα κράτους δικαίου και μια ευνομούμενη πολιτεία.

Οι αναβολές στα ποινικά δικαστήρια, πρόβλημα μεγάλο, παλιό και άλυτο, έχουν προσλάβει τα τελευταία χρόνια τεράστιες διαστάσεις, όταν με τις τροποποιήσεις και των Κωδίκων του 2019 (Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) καταργήθηκε και ο ελάχιστος φραγμός που υπήρχε, να ζητείται και να δίνεται αναβολή μόνο με χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο ή δημόσια δομή υγείας, για όσους αιτούνται αναβολές για λόγους υγείας. Πλέον από το 2019 και έως σήμερα με ένα χαρτί από ιδιώτη γιατρό, ο καθένας ζητάει αναβολή και δυστυχώς τα δικαστήρια δεν αρνούνται συνήθως την ικανοποίηση τέτοιων αιτημάτων.

Πέραν όμως των πολλών λόγων που οδηγούν χιλιάδες υποθέσεις σε αναβολή επί καθημερινής βάσεως, ο σημαντικότερος λόγος είναι το ωράριο των δικαστηρίων.

Τα πολλά τελευταία χρόνια (πάνω από 20) τα δικαστήρια λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 3 μ.μ., με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα. Ουσιαστικά οι δίκες διαρκούν λιγότερο από πέντε ώρες! Ο περιορισμός του ωραρίου των δικαστηρίων από τις 9 έως τις 3 έγινε επί υπουργίας του αείμνηστου πλέον Φίλιππου Πετσάλνικου πριν από δύο δεκαετίες και πλέον.

Στα Τριμελή Πλημμελειοδικεία, έως και 60% των υποθέσεων αναβάλλονται λόγω ωραρίου.

Το θέμα με το ωράριο των δικαστηρίων και τη δυνατότητα επέκτασής του για δύο ή τρεις ώρες ακόμη, έως τις 5 το απόγευμα ή το πολύ τις έξι, έχει συζητηθεί –κατά κόρον– από τότε που ισχύει από τις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες που πέρασαν από τον υπουργικό θώκο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Προσώρας, ουδείς υπουργός η κυβέρνηση τόλμησε να θίξει αυτό το τεράστιο θέμα, που απαιτεί μόνον οικονομική κάλυψη της εργασίας των δικαστικών γραμματέων και τίποτα άλλο.

Αλλα ας δούμε τα στατιστικά που διαθέτει το Πρωτοδικείο της Αθήνας για την πενταετία 2018-2022 για τις χιλιάδες υποθέσεις που καθημερινά αναβάλλονται και λόγω παρέλευσης του ωραρίου. Δηλαδή, μόλις φθάσει η ώρα τρεις, το δικαστήριο… κατεβάζει ρολά.

Τα στοιχεία είναι πραγματικά αποκαλυπτικά και δυστυχώς επιβεβαιώνουν εκείνους που για χρόνια πιστεύουν πως το δικαστικό ωράριο είναι ένα θέμα που οφείλει επιτέλους το υπουργείο Δικαιοσύνης να αντιμετωπίσει.

Τα Μονομελή Πλημμελειοδικεία, τα δικαστήρια που κατά βάση δικάζουν απλές υποθέσεις που αφορούν τον μέσο πολίτη, αναβάλλουν επί μονίμου βάσεως το 45% των υποθέσεων που πρόκειται να δικάσουν. Αρα περίπου τις μισές!

Τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία από την άλλη, που και αυτά δικάζουν συνήθεις υποθέσεις ενδιαφέροντος χιλιάδων πολιτών, αναβάλλουν το 55% των υποθέσεων, δηλαδή πάνω από τις μισές! Από αυτές τις αναβολές το μεγαλύτερο ποσοστό ειδικά στα Τριμελή οφείλεται στο ωράριο, φθάνοντας σε ορισμένα δικαστήρια από αυτά (τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία) και το 60%!

Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους. Δεν χρειάζεται πολλή συζήτηση επί του θέματος. Ας τα δουν στην κυβέρνηση κι ας λάβουν τα μέτρα που απαιτούνται. Το υπουργείο Δικαιοσύνης που έχει αναλάβει να βελτιώσει την εικόνα απονομής της δικαιοσύνης θα μελετήσει το όλο θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT