Ολονύχτια μάχη σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα

Ολονύχτια μάχη σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα

Υπό αντίξοες συνθήκες βρίσκονται αντιμέτωπες για ακόμα μία νύχτα οι δυνάμεις που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό αντίξοες συνθήκες επιχειρούν για ακόμα μία νύχτα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 63 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, με τις περισσότερες να αντιμετωπίζονται στο αρχικό στάδιο εκδήλωσής τους.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις όπως τις κατέγραψε η «Κ»

Ολονύχτια μάχη σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα-1
INTIME

Ρόδος: Aναζωπυρώσεις και εκκενώσεις οικισμών

Σκληρή μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Ρόδο, κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Μεγάλος αντίπαλος των επιχειρήσεων κατάσβεσης αναδείχθηκαν οι καιρικές συνθήκες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι, που κατά περιπτώσεις έφθαναν έως τα 8 μποφόρ, ενισχύουν την προέλαση της φωτιάς.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, οι αναζωπυρώσεις έλαβαν μεγάλες διαστάσεις και γι’ αυτό το λόγο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γεννάδι, Βατί, Μάσαρη, Μαλώνας και Κάλαθος με μήνυμα από το 112, ώστε να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

Ολονύχτια μάχη σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα-2
Πηγή: Maxar

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν καταγραφεί από δορυφόρους μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, εκτιμάται πως οι καμένες εκτάσεις ξεπερνούν 140.000 στρέμματα.

Ολονύχτια μάχη σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα-3

Κάρυστος: Σε κίνδυνο οικισμοί

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων, στην πυρκαγιά της Καρύστου, ιδίως πλησίον των οικισμών Πλατανιστός και Ποτάμι, όπου δημιουργήθηκε νέο μέτωπο πυρκαγιάς.

Το απόγευμα της Δευτέρας, το 112 ενημέρωσε τους κατοίκους του χωριού Άγιοι να κατευθυνθούν με ασφάλεια προς την Κάρυστο, ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Πλατανιστός και Παλαιοχώρι.

Ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, τόνισε στην «Κ» πως στο χωριό Πλατανιστός είναι σε εξέλιξη ένα συνεχές «κυνήγι» με τη φωτιά, η οποία πλησίαζε μεν τα σπίτια, ωστόσο, οι προσπάθειες κατάσβεσης απομάκρυναν τον κίνδυνο.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας, οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ξεπερνούσαν τα 6 με 7 μποφόρ. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καρύστου Δημήτρη Ξυπόλητο «η φωτιά μπήκε στα πρώτα σπίτια του πάνω Πλατανιστού, οικισμού που απέχει ελάχιστα από τον κυρίως κορμό του χωριού».

«Η κατάσταση είναι εφιαλτική στα χωριά Πλατανιστός και Ποτάμι, γιατί η φωτιά έχει μπει μέσα σε αυλές, έχει κάψει κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να σπρώχνουν τις φλόγες μέσα σε κατοικημένες περιοχές» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης.

Ολονύχτια μάχη σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα-4
Reuters

Μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα 

Αντιμέτωποι με δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Ανω Περίθεια και στον Αγιο Γεώργιο Κασσιόπης βρέθηκαν οι πυροσβέστες από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στην Κέρκυρα. Μαζί με τους πυροσβέστες τη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές.

Οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στα βορειοανατολικά του νησιού, στις περιοχές Βιγλατούρι, Περίθεια και Λαύκι χωρίς μέχρι το βράδυ της Δευτέρας να απειλούνταν κατοικημένες περιοχές.

Στο έργο της κατάσβεσης καθοριστική συμβολή είχαν κατά τη διάρκεια της ημέρας τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα ένα ελικόπτερο Αυγούστα Μπελ, δύο πυροσβεστικά ουκρανικά αεροπλάνα και δύο αεροπλάνα τύπου PZL.

Ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus για Αιγιαλεία, Κέρκυρα και Κάρυστο

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της νήσου Κέρκυρας και του Δήμου Κάρυστου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023.

Υπό έλεγχο πέντε μέτωπα

Kατά τη διάρκεια της ημέρας οριοθετήθηκαν πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αγία Τριάδα Θήβας, στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας, στη Ριτσώνα και στα Αργυραίικα Πηλίου.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στην πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δερβενάκι Αιγίου, ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίζονται. «Δεν απειλούνται οικισμοί. Ελπίζουμε μόνο να μην υπάρξουν αντίξοες συνθήκες. Το κακό είναι ότι είναι σε δύσβατο σημείο και λόγω του αναγλύφου οι επίγειες δυνάμεις δυσκολεύονται να προσεγγίσουν», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Στην Κεφαλονιά, δύο άνδρες συνελήφθησαν ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε χαμηλή βλάστηση εντός οικοπέδου στον οικισμό των Χελμάτων του δήμου Αργοστολίου. Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο και ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Τέλος, προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέως του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, ο 30χρονος ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες, ομολόγησε στο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής, ότι έβαζε φωτιές κατ’ εξακολούθηση στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσοκελλαριάς Μεσσηνίας.

Ολονύχτια μάχη σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα-5

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη σε Κρήτη και Ρόδο

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας. Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT