Πυρκαγιά στη Ρόδο: «Εκπληκτικοί οι ντόπιοι μέσα στην τραγωδία που περνάει η χώρα τους»

Πυρκαγιά στη Ρόδο: «Εκπληκτικοί οι ντόπιοι μέσα στην τραγωδία που περνάει η χώρα τους»

Η λέξη #Rhodes, η Ρόδος δηλαδή στα αγγλικά, είναι από χθες από τους πιο δημοφιλείς όρους στο βρετανικό Twitter, καθώς πολλοί από τους τουρίστες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ξενοδοχεία του νησιού είναι Βρετανοί

Η λέξη #Rhodes, η Ρόδος δηλαδή στα αγγλικά, είναι από χθες από τους πιο δημοφιλείς όρους στο βρετανικό Twitter, καθώς πολλοί από τους τουρίστες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ξενοδοχεία του νησιού είναι Βρετανοί.

Διαβάζοντας κάποια από τα 30.000 tweets που έχουν γραφτεί από χθες και εμπεριέχουν τη λέξη «Rhodes», γίνεται προφανές ότι το θέμα έχει προκαλέσει ένα άτυπο ντιμπέιτ στα βρετανικά σόσιαλ μίντια: ήταν η φωτιά εμπρησμός ή αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής;

Το Twitter έχει χωριστεί σε όσους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και σε αρνητές του φαινομένου.

Αλλοι γράφουν για την άνιση έμφαση που δίνεται από τα βρετανικά μέσα στην ταλαιπωρία των τουριστών, σε σχέση με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι ντόπιοι, αλλά και το γεγονός ότι η τοπική χλωρίδα και η πανίδα έγιναν στάχτη. Κάποιοι σημειώνουν πόσο εύκολο είναι, αν αλλάξουν οι συνθήκες, να γίνει κανείς –έστω για λίγο– πρόσφυγας. Και αρκετοί, αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων, μοιράζονται όσα έχουν ζήσει, πλέκοντας το εγκώμιο στους ντόπιους που τους βοήθησαν με φαγητό αλλά και στέγη, κατανοώντας την αγωνία του ξένου επισκέπτη που βρίσκεται σε μια ξένη χώρα, φοβισμένος και κινδυνεύοντας από μια ανεξέλεγκτη πύρινη λαίλαπα.

«Κοιμηθήκαμε σε ένα σχολείο όπου υπήρχαν πολλοί εθελοντές που μας έφεραν φαγητό, νερό, στρώματα, μας βοήθησαν να βρούμε δωμάτιο και μας μετέφεραν στη Χώρα της Ρόδου», έγραψε ο Μάθιου Γουόρντ, τουρίστας από το Λιντς. «Απίστευτη φιλοξενία και καλοσύνη», συμπλήρωσε.

Μόνο καλά λόγια έχουν να πουν οι Βρετανοί τουρίστες, που έζησαν από πρώτο χέρι τον τρόμο, για τη βοήθεια που τους παρείχαν οι κάτοικοι της Ρόδου – Στο στόχαστρό τους οι εταιρείες ταξιδίων.

Ο Τζέιμι ΜακΜάχον έγραψε στο Twitter πως ντόπιοι στον οικισμό Αφάντου τους έδωσαν φαγητό, παιχνίδια και πάνες για τα παιδιά, και τους βοήθησαν να βρουν ταξί για τα ξενοδοχεία τους, κάτι που οι ταξιδιωτικές και αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες είχαν κλείσει τις διακοπές τους δεν έκαναν.

«Μόλις μας μετέφεραν σε ένα σχολείο της Ρόδου», έγραψε η Τζοάν. «Οι ντόπιοι είναι εκπληκτικοί μέσα σε αυτή την απίστευτη τραγωδία που περνάει η χώρα τους», συμπλήρωσε.

«Η κόρη μου κι εγώ είμαστε ασφαλείς πάνω σε μια βάρκα», δήλωσε στο Twitter η Καζ Ντερμπισάιρ από το Λέστερ, σημειώνοντας πως οι δυο τους είχαν χωριστεί από την υπόλοιπη οικογένεια που προχθές το βράδυ βρισκόταν ακόμη στην παραλία. Στο tweet της συμπεριέλαβε μια φωτογραφία από τη βραδινή τους διάσωση, στην οποία φαίνονται τα σκούρα νερά της θάλασσας και η φωτιά που έκαιγε στο βάθος.

«Βρισκόμαστε σε ένα σχολείο», ανέφερε σε δεύτερο tweet αργότερα, αναρτώντας και μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται η κόρη της να ξαπλώνει στο πάτωμα. «Οι ντόπιοι», συμπλήρωσε, «έχουν υπάρξει τρομεροί. Μας έφεραν νερό και φαγητό. Ακόμη κανένα σημάδι ζωής από κάποιον εκπρόσωπο της Jet2».

Οπως η κ. Ντερμπισάιρ, έτσι και πολλοί άλλοι τουρίστες που βρέθηκαν στη Ρόδο χρησιμοποίησαν τα σόσιαλ μίντια για να προσπαθήσουν να έρθουν σε επικοινωνία με εκπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών με τις οποίες έκλεισαν εισιτήρια. «Χάος στο αεροδρόμιο της Ρόδου απόψε», έγραψε η Τζες Μπέιλι ξημερώματα Κυριακής, συμπεριλαμβάνοντας στο tweet της φωτογραφία που απεικονίζει την τεράστια ουρά έξω από το αεροδρόμιο. Απευθυνόμενη στην αεροπορική εταιρεία ταξιδίων TUI ανέφερε: «Γιατί φέρατε εμάς, και εκατοντάδες άλλους ανθρώπους, εδώ όταν τα ξενοδοχεία είναι αποκομμένα από τις φωτιές; Τελείως ανεύθυνο».

Αιώνια ευγνωμοσύνη στους ντόπιους εξέφρασε και ο Αμπι Ντέιβις. «Δύο φανταστικοί ντόπιοι είχαν την καλοσύνη να μας μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Θα τους είμαστε για πάντα ευγνώμονες», έγραψε στην ανάρτησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT