Συλλυπητήριο μήνυμα της Κομισιόν για τους πιλότους του Canadair

Συλλυπητήριο μήνυμα της Κομισιόν για τους πιλότους του Canadair

Συλλυπητήριο μήνυμα στις οικογένειες των δύο πιλότων του Canadair που έχασαν χθες τη ζωή τους απέστειλε μέσω ανακοίνωσής του ο Επίτροπος διαχείρισης κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες και στους συναδέλφους των δύο Ελλήνων, που έχασαν τη ζωή τους χθες όταν το πυροσβεστικό αεροπλάνο συνετρίβη στο ελληνικό νησί της Εύβοιας. Αυτή είναι η χειρότερη υπενθύμιση για το πώς οι ομάδες άμεσης επέμβασης θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν τους άλλους και το περιβάλλον μας», είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος διαχείρισης κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Στο μεταξύ, στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που είναι σε εξέλιξη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχοντας, παράλληλα, πολλαπλή στήριξη στις πληγείσες περιοχές.

Απολογισμός της ευρωπαϊκής βοήθειας

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση – που εξέδωσε πριν από λίγο – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει απολογισμό των δυνάμεων, που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα από τις 18 Ιουλίου επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη σταλεί 490 πυροσβέστες και επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας έχει ήδη σταλεί στην Ελλάδα βοήθεια από 10 συνολικά χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία καθώς και Σερβία), ενώ την ίδια στιγμή έχει διατεθεί ειδικός Ευρωπαίος αξιωματούχος που στηρίζει τις επιχειρήσεις συντονισμού στη χώρα μας.

Στο μεταξύ, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα γεωσκόπησης, Copernicus, μέσω της δορυφορικής του χαρτογράφησης δίνει ξεχωριστά στοιχεία προκειμένου να συνδράμει στην αξιολόγηση των ζημιών και καταστροφών σε αρκετές περιοχές της Αττικής και της Ρόδου.

«Οι πυρκαγιές που καταστρέφουν την περιοχή της Μεσογείου απαιτούν άμεση και ενωτική απάντηση» σημείωσε ο Επίτροπος Λέναρτσιτς για να προσθέσει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στέκεται αλληλέγγυα και έτοιμη να παράσχει στήριξη στις πληγείσες χώρες. Μαζί αναπτύσσουμε διαθέσιμους πόρους για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και την προστασία των πολιτών και των τόπων μας».

Οι πυρκαγιές, που τροφοδοτούνται από ξηρές καιρικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες, αποτελούν σοβαρή απειλή για τη ζωή, τα μέσα διαβίωσης και τα οικοσυστήματα σε όλη τη Μεσόγειο, αναφέρει η Κομισιόν. «Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ δείχνει για άλλη μια φορά ότι αποτελεί βασικό μέσο αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και πέραν αυτής, κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT