«Ξέραμε ότι θα σταματήσει στη θάλασσα»

«Ξέραμε ότι θα σταματήσει στη θάλασσα»

Δύο νεκροί από τη μεγάλη φωτιά στη Μαγνησία – Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, συνολικά 90 πυρκαγιές ήταν ενεργές

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεκρή εντοπίστηκε χθες το απόγευμα ηλικιωμένη γυναίκα στο Χοροστάσι Μαγνησίας, παραθαλάσσια περιοχή κοντά στο Κρόκιο Αλμυρού, όπου ξέσπασε μία εκ των 61 δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στη χώρα χθες. Η γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη σε τροχόσπιτο στο οποίο διέμενε με τον σύζυγό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι προσπάθησε να κοτσάρει το τροχόσπιτο στο αυτοκίνητο, αλλά ο άνδρας στην προσπάθειά του λιποθύμησε. Η γυναίκα, 70 ετών, με σοβαρό παθολογικό πρόβλημα και υπέρβαρη, βρήκε τον θάνατο μέσα στο τροχόσπιτο που άρπαξε φωτιά. Ο σύζυγός της νοσηλεύεται λόγω αναπνευστικού προβλήματος.

Ο δήμαρχος Αλμυρού Ευάγγελος Χατζηκυριάκος δήλωσε χθες στην «Κ» ότι απομακρύνθηκαν κάποιες οικογένειες που μένουν στο Χοροστάσι αλλά εκκενώθηκε και η κοντινή χαλυβουργία προτού φθάσει η φωτιά στον οικισμό. «Οταν πέρασε η φωτιά από την εθνική οδό ξέραμε ότι θα σταματήσει στη θάλασσα», είπε. Νεκρός εντοπίστηκε και ο 45χρονος βοσκός που αγνοούνταν στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Φερών στη Μαγνησία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με τον αδελφό του επέβλεπαν τα πρόβατα όταν είδαν τη φωτιά και ενώ ο ένας τράπηκε σε φυγή, ο 45χρονος αποφάσισε να μείνει και να οδηγήσει το κοπάδι πιο ψηλά στο βουνό, όπου τον περικύκλωσαν οι φλόγες. Επίσης, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε πυροσβέστης που υπηρετεί στη δύναμη της Κατερίνης και πήρε εντολή να επιχειρήσει στην πυρκαγιά της Μαγνησίας, ο οποίος υπέστη εγκαύματα δεύτερου βαθμού στα χέρια, στην πλάτη και στο πρόσωπο.

Ως τη «δυσκολότερη του φετινού καλοκαιριού» περιέγραψε τη χθεσινή ημέρα ο αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διάρκεια της απογευματινής έκτακτης ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές. Μέχρι αργά το απόγευμα, συνολικά 90 πυρκαγιές ήταν ακόμη ενεργές στην επικράτεια προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές, με τις φωτιές τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κέρκυρα να μην έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ αναζωπύρωση είχε το βράδυ και στην Κάρυστο έξω από το χωριό Αντιάς, σε δασώδη περιοχή.

Η σφοδρότερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε ήταν αυτή στο Βελεστίνο Μαγνησίας, η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις και οδήγησε στις εκκενώσεις έξι οικισμών, συμπεριλαμβανομένης της Βιομηχανικής Περιοχής του Βόλου. Οι εικόνες της φωτιάς και του καπνού ήταν σχεδόν αποκαλυπτικές. Οι Αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους της πόλης του Βόλου, μέσω μηνύματος, να προστατευθούν από τον έντονο καπνό. Να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από την περιοχή ζητούσε και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, λέγοντας πως «η φωτιά έχει πλησιάσει στα 20 μέτρα από δεξαμενές προπανίου».

Σε επιφυλακή

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για εμπρησμό, τονίζοντας ότι εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα έξι εστίες της πυρκαγιάς.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ η φωτιά στο Βελεστίνο ήταν αυτή που απασχολούσε εντονότερα την Πυροσβεστική. Σύμφωνα με την ενημέρωση, είχαν παραταχθεί υδροφόρες στον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί από το Βελεστίνο προς την πόλη του Βόλου, καθώς υπήρχε ανησυχία για το ενδεχόμενο επέκτασης της πυρκαγιάς στο Πήλιο.

Σε ετοιμότητα βρίσκονταν τέσσερα πλωτά του Λιμενικού, καθώς επίσης και δύο ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Αμαλιάπολης Σούρπης, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή Διμηνίου Παλιουρίου και στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.

Μια πολύ δύσκολη κατάσταση με 6-7 μέτωπα περιέγραφε χθες το βράδυ στην «Κ» και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας πως πέντε εναέρια μέσα, 35 οχήματα της Πυροσβεστικής, πάνω από 25 μηχανήματα έργων και πολλές υδροφόρες του δήμου και της περιφέρειας επιχειρούσαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Μέχρι εκείνη την ώρα η φωτιά είχε μπει στα όρια του Σέσκλου, χωριό κοντά στον Βόλο, οι κάτοικοι του οποίου είχαν ειδοποιηθεί νωρίτερα για την πυρκαγιά στην περιοχή μέσω μηνύματος από το 112.

Ο κ. Αγοραστός έκανε λόγο για εμπρησμό λέγοντας ότι «αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις και της Πυροσβεστικής». Εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα έξι εστίες της πυρκαγιάς, τόνισε – «την ώρα που υπήρχε έντονος βορειοδυτικός λίβας, αλλά ο άνεμος άλλαζε κατεύθυνση, δημιουργώντας πολλά μέτωπα». Και συμπλήρωσε: «Να εντοπιστούν, να ταυτοποιηθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά και άμεσα, αυτό θα πει δικαιοσύνη και τιμή στις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα». Αργά το βράδυ οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου σε σημείο πολύ κοντά στον Αλμυρό Βόλου, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν εύφλεκτα υλικά.

Γρήγορα εξαπλώθηκε και η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες στο Κάστρο Φθιώτιδας, με τις Αρχές να στέλνουν μηνύματα 112 όχι μόνο για την εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λαμίας προς το κέντρο και τα νότια, αλλά και τριών άλλων οικισμών προς τη Στυλίδα. Ευτυχώς, μέχρι τις 8.30 το βράδυ, όταν ο δήμαρχος Λαμίας Ευθύμιος Καραΐσκος μίλησε στην «Κ», η κατάσταση στην περιοχή ήταν αρκετά καλή. «Δεν έχουμε κάτι το ιδιαίτερο, δεν καίει κάτι», είπε χαρακτηριστικά.

Επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχείρησαν χθες και για την κατάσβεση της φωτιάς στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού Φθιώτιδας. Οσον αφορά την Κέρκυρα, 112 πυροσβέστες, με ένα αεροσκάφος, τέσσερα ελικόπτερα και 36 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και 50 πυροσβεστών με 15 οχήματα από τη Βουλγαρία, επιχειρούσαν χθες στην κατάσβεση της φωτιάς. Από τα πέντε αεροσκάφη που συνέχιζαν χθες να επιχειρούν στην πυρκαγιά στη Ρόδο από αέρος, τα δύο είναι της Τουρκίας, τόνισε ο αντιπύραρχος κ. Αρτοποιός, συμπληρώνοντας πως πυροσβέστες, υδροφόρα οχήματα και εναέρια μέσα από 11 χώρες συμβάλλουν στην ελληνική προσπάθεια αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στη χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως τη σημερινή ημέρα ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς αντιμετωπίζουν οι περιοχές Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και τα νησιά του Ιονίου. Σε όλη την υπόλοιπη χώρα ο κίνδυνος πυρκαγιάς, δήλωσε, είναι «πολύ υψηλός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT