Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: «Βυθίσατε το Χόρα», η κρίση του 1976

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: «Βυθίσατε το Χόρα», η κρίση του 1976

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 6 Αυγούστου 1976, το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «MTA Sismik 1», γνωστό και ως «Χόρα», ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου σε επίμαχες περιοχές της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Η τουρκική αυτή πρωτοβουλία αμφισβητούσε ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. «Παρόλο που δεν δικαιολογείται ηυξημένη ανησυχία, όλα τα απαραίτητα μέτρα ετοιμότητος έχουν ληφθή», έγραφε η «Καθημερινή», παραθέτοντας και πληροφορίες του Associated Press, σύμφωνα με τις οποίες «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση “ηυξημένης ετοιμότητος” και ότι η Ελλάς έχει ενισχύσει, κατά τις τελευταίες ημέρες, τις ναυτικές περιπολίες στο Αιγαίο και την παρακολούθηση των κινήσεων του τουρκικού σκάφους».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συγκαλούσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, καθώς ετίθετο θέμα υπεράσπισης των ελληνικών θέσεων και δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και τα πολιτικά ρεύματα που είχαν παραπλήσιες πολιτικές απόψεις, έκαναν λόγο για εθνική ταπείνωση, προτρέποντας την κυβέρνηση ακόμη και να βυθίσει το «Χόρα». Ομως, η στρατιωτική εμπλοκή ήταν ανεπιθύμητη τόσο για λόγους πρακτικούς όσο και για πολιτικούς. Η Αθήνα αποφάσισε προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και παράλληλα τη μονομερή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που οδήγησε στην έναρξη διμερών συνομιλιών, ενώ το «Χόρα» αποχώρησε από την περιοχή της υφαλοκρηπίδας. Η σύγκρουση είχε –για την ώρα– αποσοβηθεί.

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: «Βυθίσατε το Χόρα», η κρίση του 1976-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT