Βόλος: «Είμαστε ακόμα μουδιασμένοι» 
βόλος-είμαστε-ακόμα-μουδιασμένοι-562541680

Βόλος: «Είμαστε ακόμα μουδιασμένοι» 

Κάτοικοι περιγράφουν στην «Κ» τι συνέβη όταν οι φλόγες έφτασαν λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον αστικό ιστό, με τους ίδιους να βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις

Φωτογραφία: Μάρκος Βαξεβανόπουλος
Ακούστε το άρθρο

Οι κάτοικοι του Βελεστίνου Βόλου ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη πλήρως ανυποψίαστοι για τα όσα θα ακολουθούσαν. Η Ιωάννα Ντόντου, κάτοικος της περιοχής, προσπαθεί να θυμηθεί την ώρα που πρωτοαντίκρισε τον καπνό και τις φλόγες που άρχισαν να απειλούν τα σπίτια τους. «Το μεσημέρι έγινε η διακοπή ρεύματος και ο κόσμος άρχισε να πανικοβάλλεται. Ειδικά όσοι έχουν σπίτια περιμετρικά της περιοχής ήταν έξω στις αυλές τους και έριχναν νερό με τα λάστιχα. Κάποια στιγμή έγινε και διακοπή νερού. Πήγα στο Κέντρο Υγείας όπου νοσηλεύονται συγγενείς μου και εκεί είδα δύο πυροσβέστες που είχαν τραυματιστεί. Επικρατούσε τεράστια ανησυχία, ο κόσμος όμως δεν ήταν διατεθειμένος να εκκενώσει τα σπίτια του». 

Βόλος: «Είμαστε ακόμα μουδιασμένοι» -1
Στις φλόγες χάθηκαν χιλιάδες παραγωγικά ζώα από κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Φωτογραφία: Μάρκος Βαξεβανόπουλος

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου Βόλου και στη συνέχεια κατευθύνθηκε νότια, στο χωριό Σέσκλο. Ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, κάτοικος του Βόλου που βρέθηκε ως εθελοντής στο μέτωπο, εξηγεί στην «Κ» πως το πρόβλημα γιγαντώθηκε όταν η φωτιά έφτασε στη Βιομηχανική Ζώνη, όπου έκαψε και βιοτεχνίες. «Σε ορισμένες από αυτές είχε κοπεί το δίκτυο ύδρευσης και δεν μπορούσαμε να πάρουμε νερό. Ευτυχώς υπήρξε πολύς κόσμος που έβαλε δεξαμενές πάνω στο αγροτικό του και ήρθε να βοηθήσει. Αν δεν είχαν έρθει αυτά τα αγροτικά η κατάσταση θα ήταν τραγική. Το χειρότερο ήταν πως κάηκαν και τόνοι από πλαστικά με αποτέλεσμα όλος αυτός ο καπνός να κατευθυνθεί νότια του Βόλου. Ήδη από το μεσημέρι φυσούσε πάρα πολύ έντονα, οπότε το απόγευμα είχαν δημιουργηθεί πάρα πολλά μέτωπα που έδιναν και πολλαπλές εστίες. Το βράδυ πλέον είχε φτάσει στα Μελισσάτικα, λίγο έξω δηλαδή από τον αστικό ιστό. Εκεί, αντιμετωπίσαμε ένα επιπλέον πρόβλημα. Η φωτιά πέρασε από ένα σημείο που κάνει ασκήσεις ο στρατός, και όπου υπήρχαν άσκαστα βλήματα. Εμείς τουλάχιστον ακούσαμε δυο-τρεις εκρήξεις σίγουρα». 

Βόλος: «Είμαστε ακόμα μουδιασμένοι» -2
Άποψη της φωτιάς από τη Νέα Ιωνία στις 20:30 το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Φωτογραφία: Μάρκος Βαξεβανόπουλος

Όσο η ώρα περνούσε και η πυρκαγιά έφτανε όλο και πιο κοντά στον αστικό ιστό ο κόσμος άρχισε να ανησυχεί σοβαρά. Από ένα σημείο και μετά ο καπνός είχε φτάσει στο κέντρο. Ο κόσμος έμεινε κλεισμένος στα σπίτια του, μη τολμώντας να ανοίξει ούτε τα κλιματιστικά.

Την ίδια ώρα το κέντρο του Βόλου θύμιζε περιόδους καραντίνας, καθώς όπως μας λέει ο Δημήτρης Πλαστάρας, κάτοικος της περιοχής, όλα τα μαγαζιά είχαν κλείσει και κανένας δεν περπατούσε στους δρόμους. «Αρχικά νομίζαμε πως θα ήταν ένα μικρό περιστατικό, χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Όσο όμως η ώρα περνούσε και η πυρκαγιά έφτανε όλο και πιο κοντά στον αστικό ιστό ο κόσμος άρχισε να ανησυχεί σοβαρά. Από ένα σημείο και μετά ο καπνός είχε φτάσει στο κέντρο. Ο κόσμος έμεινε κλεισμένος στα σπίτια του, μη τολμώντας να ανοίξει ούτε τα κλιματιστικά. Νομίζω πως όλοι μας είμαστε ακόμα μουδιασμένοι. Εγώ σηκώθηκα από τις 5:00 το πρωί της Πέμπτης και πήγα να ελέγξω το πατρικό μου σπίτι στις Αλυκές, να βεβαιωθώ πως όλα είναι εντάξει και κυρίως πως η αυλή είναι καθαρή από χόρτα».

Λίγες ώρες μετά, μερικά χιλιόμετρα μακριά, στο στρατόπεδο πυρομαχικών «Καραμπά», μία από τις αποθήκες οπλισμού της Πολεμικής Αεροπορίας θα καταστρεφόταν ολοσχερώς παραδομένη στις φλόγες, με το ωστικό κύμα από τις εκκρήξεις να προκαλεί εκτεταμένες ζημιές έως και το οικισμό της Νέας Αγχιάλου

Φλόγες μέσα στην πόλη του Βόλου

Βόλος: «Είμαστε ακόμα μουδιασμένοι» -3
«Το πιο κοντινό σπίτι ήταν στα 50 μέτρα. Ο κόσμος έριχνε νερό στις αυλές του για να προφυλαχθούν όσο μπορούσαν». Φωτογραφία: Μάρκος Βαξεβανόπουλος

Η Νικολέτα Σαββίδου καθώς ήταν στο αυτοκίνητό της καθ’οδόν για το Σέσκλο ήταν προετοιμασμένη πως θα αντικρίσει τη φωτιά, δεν μπορούσε όμως να φανταστεί για το ότι θα συναντούσε καπνό και φλόγες ακόμα και μέσα στην πόλη: «Ζω στον κέντρο του Βόλου και όταν έμαθα τι συμβαίνει στο Σέσκλο αποφασίσαμε με τον σύζυγό μου να πάμε να δούμε τι γίνεται. Στον δρόμο, και ενώ ήμασταν ακόμα μέσα στον Βόλο, στην περιοχή Νεάπολη, αντιληφθήκαμε πως κάτι περίεργο συμβαίνει, καθώς υπήρχαν μεγάλες φλόγες και πολύς καπνός. Ανησυχήσαμε πολύ για ορισμένους συγγενείς μας που ζουν εκεί οπότε πλησιάσαμε και αντικρίσαμε τη φωτιά. Ήταν ήδη εκεί οι πυροσβέστες που την είχαν θέσει υπό έλεγχο, η εικόνα όμως ήταν πολύ τρομακτική. Το πιο κοντινό σπίτι ήταν στα 50 μέτρα. Ο κόσμος έριχνε νερό στις αυλές του για να προφυλαχθούν όσο μπορούσαν. Ταυτόχρονα ακούγαμε για τις φωτιές στη Βιομηχανική Ζώνη η οποία είναι πολύ κοντά στην πόλη που έκανε την όλη κατάσταση ακόμα πιο τρομακτική. Όπως μάθαμε αργότερα ένας άντρας συνελήφθη για τη συγκεκριμένη φωτιά, με την κατηγορία του εμπρησμού. Το βράδυ που είχαμε γυρίσει σπίτι αφήσαμε το αυτοκίνητο από το γκαράζ για να είμαστε σε ετοιμότητα. Πακετάραμε και ορισμένα πράγματα σε περίπτωση που θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε το σπίτι. Περισσότερο όμως ανησυχούσαμε για τους δικούς μας ανθρώπους. Η γιαγιά του άντρα μου είναι πάνω από 90 ετών, κατοικεί στην Χρυσή Ακτή Παναγιάς, μια περιοχή που εκκενώθηκε. Μεταφέρθηκε σε άλλο σπίτι εκεί κοντά, εμάς όμως δεν μας επιτράπηκε να πλησιάσουμε για να τη βοηθήσουμε». 

Χάθηκαν χιλιάδες παραγωγικά ζώα

Βόλος: «Είμαστε ακόμα μουδιασμένοι» -4
Οι ακριβείς αριθμοί δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί. Φωτογραφία: Μάρκος Βαξεβανόπουλος

Βοήθεια θέλησε να προσφέρει και ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, καθώς όπως μας μεταφέρει ο πρόεδρος του Παύλος Σταμόπουλος, η πρώτη σκέψη του ιδίου και των συναδέλφων του ήταν να προστατεύσουν τα ζώα της περιοχής. «Επικοινωνήσαμε με το τμήμα κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου και τους γνωστοποιήσαμε την πρόθεσή μας να περιθάλψουμε όσα ζώα το είχαν ανάγκη. Μπορέσαμε να σώσουμε πολλά ζώα συντροφιάς -ενδεικτικά, εκκενώσαμε ένα κτήμα στο Διμήνι που φιλοξενούσε 70 σκυλιά και τα μεταφέραμε σε ασφαλές σημείο. Χάθηκαν όμως χιλιάδες παραγωγικά ζώα από κτηνοτροφικές μονάδες. Ακόμα δεν ξέρουμε με ασφάλεια τους αριθμούς. Εμείς ήμασταν και είμαστε σε επιφυλακή για να προσφέρουμε κτηνιατρική περίθαλψη, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί». Ο ίδιος συμπληρώνει πως ήταν τρομακτική η εικόνα της πυρκαγιάς τόσο κοντά στον αστικό ιστό. «Πρόκειται για 5-10 λεπτά οδήγησης από τον Βόλο. Σίγουρα το ότι υπήρξαν τόσα πολλά μέτωπα ταυτόχρονα ενισχύουν την υπόθεση πως επρόκειτο για εμπρησμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT