Οι πολίτες να έχουν λόγο στους νόμους για το περιβάλλον

Οι πολίτες να έχουν λόγο στους νόμους για το περιβάλλον

Η πρόταση του WWF Eλλάς και του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο νομοθετικής πρότασης, που αποσκοπεί στην επέκταση των διαδικασιών για τη συμμετοχή των πολιτών σε όλο το φάσμα της παραγωγής και εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών που αφορούν το περιβάλλον στην Ελλάδα, επεξεργάστηκαν από κοινού το WWF Eλλάς και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Το σχέδιο έχει τεθεί από τη Δευτέρα σε δημόσιο διάλογο για διάστημα δύο μηνών. Η τελική πρόταση θα προωθηθεί το φθινόπωρο στην κυβέρνηση.

Σε μια εποχή που διευρύνεται το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την προστασία του, οι δύο οργανώσεις θέλουν να συμβάλουν στην άσκηση του δικαιώματος «πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία, συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον και προσφυγής στη Δικαιοσύνη». Μεταξύ άλλων, το WWF και ο ΕΕΛ/ΛΑΚ προτείνουν τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτυακού τόπου με ειδικές εφαρμογές, ο οποίος θα παρέχεται από την Αρχή Διαβούλευσης, θα είναι προσβάσιμος από όλους και όπου θα διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες συμμετοχής του κοινού στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον. Για τη συμμετοχή αυτή πρέπει να υπάρχουν διασφαλίσεις και πιο συγκεκριμένα «διεύρυνση του δικαιώματος προσφυγής στη Δικαιοσύνη» και «προστασία των πολιτών από στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού, προβλέποντας ότι κανείς δεν ευθύνεται και δεν διώκεται για σχόλιο που υπέβαλε σε διαδικασίες δημόσιων διαβουλεύσεων». Το σημείο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς εμφανίστηκε και στην Ελλάδα το φαινόμενο των αγωγών από εταιρείες κατά πολιτών ή δημοσιογράφων με κύριο στόχο τον εκφοβισμό (Slapp).

Για την ενίσχυση της συμμετοχής του κοινού προτείνεται η γνωστοποίηση επικείμενων δημόσιων διαβουλεύσεων με δυνατότητα αποστολής αυτοματοποιημένου μηνύματος ενημέρωσης για την έναρξη της διαδικασίας σε προεπιλεγμένα θέματα, αλλά και η επέκταση των δημόσιων διαβουλεύσεων πέρα από τα σχέδια νόμων, σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τροπολογίες, προτάσεις νόμων και προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος. Επίσης, προτείνεται η δυνατότητα διερευνητικής διαβούλευσης, πριν διαμορφωθεί η κυβερνητική πρόταση. Ετσι, δίνεται στους πολίτες η δυνατότητα να συμβάλουν στον καθορισμό του καλύτερου τρόπου μελλοντικής υλοποίησης ορισμένης δημόσιας πολιτικής. Σημαντικό στοιχείο της πρότασης είναι η ισχυροποίηση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών μέσω της πρόβλεψης δεσμευτικού τοπικού δημοψηφίσματος.

Επίσης, η πρόνοια για διαδικασία πρωτοβουλίας πολιτών για έκδοση κανονιστικής πράξης από τη διοίκηση. Δηλαδή, οι πολίτες να μπορούν να εισηγηθούν σε αρμόδιες αρχές τη θέσπιση ή τροποποίηση μιας απόφασης της διοίκησης.

Ακόμα, το σχέδιο προβλέπει πως κάθε πολίτης θα έχει δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για περιβαλλοντικό έλεγχο οποιουδήποτε περιστατικού θεωρεί ότι επηρεάζει δυσμενώς το περιβάλλον.

Η δημόσια διαβούλευση για το συγκεκριμένο σχέδιο νομοθετικής πρότασης θα φιλοξενείται έως 30 Σεπτεμβρίου στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα δημοσίου διαλόγου του WWF Ελλάς Ecodialogues.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT