«Απόβαση» παιδιάτρων σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας

 «Απόβαση» παιδιάτρων σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας

Παιδίατροι ταξίδεψαν εθελοντικά σε απομακρυσμένους δήμους ανά την Ελλάδα για να εμβολιάσουν παιδιά και να ενημερώσουν γονείς.

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρώτη φορά ακούω πως το εμβόλιο κατά του HPV γίνεται και στα αγόρια, πραγματικά δεν το ήξερα», λέει μία μητέρα και κάτοικος των Καλαβρύτων στον παιδίατρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ο οποίος βρίσκεται εθελοντικά στην περιοχή με αφορμή τη δράση «Ομπρέλα».

Και δεν είναι το μόνο θέμα για το οποίο εξέφρασαν άγνοια πολλοί από τους κατοίκους σε απομακρυσμένες και μη περιοχές της χώρας κατά τη συνάντησή τους με τους γιατρούς που βρέθηκαν εκεί για να ενημερώσουν τους γονείς για τον ιό HPV, την COVID-19 και τη μηνιγγίτιδα καθώς και να εμβολιάσουν παιδιά σε δέκα δήμους στην Ελλάδα. 

10 δήμοι σε 5 μήνες

Μιλώντας στην «Κ» ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠ κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας επισήμανε πως οι παιδίατροι του συλλόγου έχουν επισκεφτεί από τον Απρίλιο τους δήμους Αλοννήσου, Αμοργού, Σφακίων, Νισύρου, Ιθάκης, Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Βόρειων Τζουμέρκων, Πρεσπών, Παρανεστίου, ενώ η τελευταία επίσκεψη θα είναι τις επόμενες ημέρες στον δήμο Γορτυνίας στην Αρκαδία. 

«Επιλέξαμε να επισκεφτούμε δέκα δήμους σε όλη την Ελλάδα όπου υπάρχει ανισότητα πρόσβασης σε παιδιατρικές δομές και όπου η πληροφόρηση για θέματα υγείας και εμβολιασμών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Με τον τρόπο αυτό προσπαθήσαμε να παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό, αλλά και να ενθαρρύνουμε τους γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους μέσω αυτού», επισήμανε ο ίδιος. 

 «Απόβαση» παιδιάτρων σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας-1
Οι παιδίατροι του ΠΟΕΠ έχουν επισκεφτεί από τον Απρίλιο τους δήμους Αλοννήσου, Αμοργού, Σφακίων, Νισύρου, Ιθάκης, Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Βόρειων Τζουμέρκων, Πρεσπών, Παρανεστίου. Φωτογραφία: ΠΟΕΠ

Αίτημα των γονέων η παρουσία παιδίατρου

Όπως αποδείχτηκε η δράση «Ομπρέλα» ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς πολλές περιοχές δεν έχουν παιδίατρο. 

«Το κύριο αίτημα των περισσότερων γονέων είναι να υπάρχει φυσική παρουσία παιδιάτρου στην περιοχή τους. Παραδείγματος χάριν μας έλεγαν πως στα Ψαρά οι ίδιοι πρέπει να μεταβαίνουν στη Χίο με τα παιδιά τους για μία επίσκεψη στον παιδίατρο, ενώ τα εμβόλια και τα φάρμακα μεταφέρονται με θαλάσσιο ταξί από το γειτονικό νησί. Το ίδιο πρόβλημα συναντήσαμε και στην Αμοργό αλλά και σε άλλες περιοχές», επισημαίνει ο κ. Νταλούκας προσθέτοντας πως εκτός από τον εμβολιασμό και την ενημέρωση, οι παιδίατροι τσέκαραν και τα βιβλιάρια των παιδιών προκειμένου να προτείνουν αν χρειάζονται κάποιες προσθήκες σε εμβόλια ή εξετάσεις. 

«Στα Καλάβρυτα προσήλθαν 11 παιδιά με τους γονείς τους ώστε να εμβολιαστούν με το εμβόλιο κατά του HPV ή του μηνιγγιτιδόκοκκου, ενώ στις Οινούσσες προσήλθαν 20 παιδιά. Αν και ο αριθμός αυτός δεν είναι πολύ μεγάλος, όταν μιλάμε για τις συγκεκριμένες περιοχές, για εμάς είναι σημαντικός», τονίζει ο ίδιος. 

Ο δήμαρχος Οινουσσών, Γιώργος Δανιήλ, σημειώνει στην «Κ» πως στο πλαίσιο της δράσης αυτής εξετάστηκαν 20 παιδιά και εμβολιάστηκαν 15. Επισημαίνει επίσης πως το αίτημα ενός παιδιάτρου αλλά κυρίως ενός γιατρού ειδικότητας στο νησί είναι χρόνιο, ενώ έχει ήδη ζητήσει να βρεθεί μία λύση από το υπουργείο Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. 

«Οι γονείς στο νησί μας πρέπει να αφιερώνουν μία ολόκληρη ημέρα προκειμένου να μεταβούν στη Χίο ώστε να επισκεπτούν τους γιατρούς ειδικότητας όπως είναι οι παιδίατροι, οι οδοντίατροι και οι παθολόγοι. Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί τουλάχιστον στην περίπτωση του παιδίατρου και του παθολόγου που είναι και οι πιο αναγκαίοι για το νησί μας», λέει χαρακτηριστικά. 

 «Απόβαση» παιδιάτρων σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας-2
Το κύριο αίτημα των περισσότερων γονέων είναι να υπάρχει φυσική παρουσία παιδιάτρου στην περιοχή τους. Φωτογραφία: ΠΟΕΠ

Αναγκαία η ενημέρωση και η πρόληψη στις απομακρυσμένες περιοχές

Την ώρα πάντως που οι εμβολιασμοί των παιδιών έχουν καθυστερήσει σε διεθνές επίπεδο εξαιτίας της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΠΟΕΠ επισημαίνει πως πρέπει να γίνουν πολλά βήματα και στο επίπεδο της ενημέρωσης των γονέων. 

«Εκτός από την ανασφάλεια που νιώθουν οι γονείς που βρίσκονται μακριά από δομές υγείας, αρκετοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα εμβόλια κατά του HPV και του μηνιγγιτιδόκοκκου. Αυτό το διαπιστώσαμε και εμείς καθώς οι απορίες των γονέων που είδαμε στους εννέα από τους δέκα δήμους ήταν αρκετές κυρίως όσον αφορά τα εμβόλια αλλά και το πώς αυτά προστατεύουν τον οργανισμό. Επίσης ενημερώσαμε τους γονείς και για άλλα θέματα, όπως η στοματική υγεία των παιδιών, καθώς είδαμε πως κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο», τόνισε ο κ. Νταλούκας. 

 «Απόβαση» παιδιάτρων σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας-3
Επόμενος στόχος της Ομοσπονδίας είναι η δημιουργία μίας νέας στρατηγικής με στόχο την πρόληψη. Φωτογραφία: ΠΟΕΠ 

Συνεργασία και εθελοντισμός 

Μιλώντας για την ανάγκη ίσης πρόσβασης όλων των κατοίκων της Ελλάδας στις δημόσιες δομές υγείας, ο πρόεδρος του ΠΟΕΠ επισήμανε πως επόμενος στόχος της Ομοσπονδίας είναι η δημιουργία μίας νέας στρατηγικής με στόχο την πρόληψη

«Σκοπός μας είναι να ξεκινήσουμε πιλοτικά από τις Οινούσσες ένα πρόγραμμα ώστε όλα τα παιδιά και οι έφηβοι να περνούν από πλήρη καρδιολογικό έλεγχο εντελώς δωρεάν. Αυτό που επιδιώκουμε είναι άλλωστε να πράττουμε συμπληρωματικά με τις δημόσιες δομές υγείας, καθώς θεωρούμε πως οι πολίτες, σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκονται, μόνο όφελος μπορούν να λάβουν από αυτές τις συνεργασίες. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αφενός την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών, ειδικά σε παραμεθόριες περιοχές, αφετέρου την αντιμετώπιση παρανοήσεων σε ό,τι αφορά ιατρικά θέματα«, καταλήγει ο κ. Νταλούκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT