Μια μικρή ανάσα για το ΕΚΑΒ Αττικής

Στην πρόσκληση του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις 250 επικουρικών διασωστών κατατέθηκαν μόνο 185 αιτήσεις

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερη των προσδοκιών ήταν η ανταπόκριση ενδιαφερομένων στην πρόσφατη πρόσκληση ενδιαφέροντος του υπουργείου Υγείας για πρόληψη επικουρικών διασωστών στο ΕΚΑΒ Αττικής.

Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για την εγγραφή υποψηφίων στους σχετικούς ηλεκτρονικούς καταλόγους επικουρικών διασωστών «έκλεισε» την Τετάρτη το μεσημέρι και σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε χθες η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, η σχετική κατάταξη περιλαμβάνει 185 αιτήσεις, όταν η πρόσκληση του υπουργείου Υγείας αφορούσε προσλήψεις 250 ατόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η πλατφόρμα θα «έκλεινε» την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο έλαβε μία ολιγοήμερη παράταση.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι ξένη για το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει πολλοί διαγωνισμοί για 330 άτομα επικουρικούς, και έχουν παρουσιαστεί μόλις 188. Πριν από μία εβδομάδα δε, κατά την ψήφιση σχεδίου νόμου για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, είχε εκφράσει τον φόβο ότι δεν θα υπάρξει αρκετή προσέλευση ούτε σε αυτή την πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, ο λόγος για τη χαμηλή προσέλευση είναι ότι οι θέσεις δεν είναι μόνιμες. «Δεν θα αφήσει εύκολα κάποιος τη δουλειά που έχει στον ιδιωτικό τομέα όπου εργάζεται ως αορίστου, για να πάει σε μία θέση για δύο χρόνια και μετά να μείνει άνεργος», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αττικής, Γιώργος Μαθιόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι θέσεις ήταν μόνιμες το ενδιαφέρον σίγουρα θα ήταν μεγαλύτερο.

«Πριν από 4-5 χρόνια για 50 μόνιμες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ, είχαμε περίπου 1.000 ενδιαφερόμενους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο κ. Μαθιόπουλος εκτιμά πάντως ότι οι προσλήψεις των επικουρικών στην Αττική ακόμα και εάν δεν φτάσουν το προσδοκώμενο, σίγουρα θα δώσουν ανάσα στο ΕΚΑΒ.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εργαζομένων σε Κέντρα Υγείας για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις διακομιδές: Τα ασθενοφόρα δεν είναι «ταξί με μπλε σειρήνα».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις εργαζομένων σε Κέντρα Υγείας για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις διακομιδές. Υπενθυμίζεται ότι 191 άτομα προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν τοποθετηθεί προσωρινά σαν μία λύση ανάγκης για τους καλοκαιρινούς μήνες, σε Κέντρα Υγείας και ιατρεία απομακρυσμένων περιοχών της χώρας προκειμένου ως οδηγοί ασθενοφόρων να βοηθήσουν στις διακομιδές. Σημειώνεται ότι τελικά το προσωπικό αυτό δεν στελέχωσε τομείς ΕΚΑΒ.

«Τα ασθενοφόρα δεν είναι “ταξί με μπλε σειρήνα”, αλλά κινητές υγειονομικές μονάδες που η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται απόλυτα από την υψηλή ειδίκευση, συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού τους», αναφέρουν σε κείμενο διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Βάμου Χανίων. Οπως σημειώνουν, «το προσωπικό (ΕΠ.ΟΠ. του Στρατού), που ήρθε να στελεχώσει το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας, δεν έχει κανένα τυπικό και κυρίως ουσιαστικό προσόν για την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, ούτε καν επαρκή γνώση και εμπειρία στην οδήγηση ασθενοφόρου υπό πραγματικές συνθήκες». Είχαν προηγηθεί και ανάλογου ύφους ανακοινώσεις των αγροτικών γιατρών των Κέντρων Υγείας Λεωνιδίου και Γυθείου, καθώς και του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Κρήτης. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι η απόσταση από το Λεωνίδιο έως το νοσοκομείο Τρίπολης είναι περίπου μία ώρα με το ασθενοφόρο και σε πολύ κακό δρόμο που δυσκολεύει ακόμα και έναν έμπειρο οδηγό.

«Επικίνδυνη προχειρότητα»

«Η στελέχωση ασθενοφόρων με αναγκαστικές μετακινήσεις στρατιωτικών που δεν διαθέτουν την παραμικρή σχετική εμπειρία ούτε έχουν σχετική εκπαίδευση είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς. Επίσης, δυσχεραίνει το έργο γιατρών και νοσηλευτών των Κέντρων Υγείας επιφορτώνοντάς τους με πρόσθετες ευθύνες που δεν τους αναλογούν», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, που ζητεί «να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη προχειρότητα».

«Η διακομιδή είναι μία σοβαρότατη ιατρική πράξη. Η προνοσοκομειακή φροντίδα είναι καθοριστικής σημασίας για την καλή εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του ασθενούς να ξεκινάει από τον τόπο του συμβάντος και κατά τη διάρκεια της διακομιδής του προς την πλησιέστερη μονάδα Υγείας», σημειώνει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου. Και προσθέτει, «στα Κέντρα Υγείας “φορτώνουν” τον στρατιωτικό μαζί με τον πιο “μικρό της παρέας”. Εναν επικουρικό νοσηλευτή ή τον αγροτικό γιατρό».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, αυτό, εκτός του είναι επικίνδυνο για τον ασθενή, αφήνει και ακάλυπτο σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών το προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT