Η πληροφορία για την άφιξη υπαλλήλου της Κτηματικής Υπηρεσίας στη Νάξο, αλλά και η προειδοποίηση που έστειλε προ ημερών ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου στο νησί, προκάλεσε πανικό στις παράνομα κατειλημμένες παραλίες του νησιού. Προχθές το βράδυ και χθες το πρωί, η Πλάκα, η Αγία Αννα και ο Αγιος Προκόπιος –από τις ομορφότερες αλλά και πιο άγρια κακοποιημένες παραλίες του νησιού– άδειασαν από ξαπλώστρες και έπιπλα παραλίας, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη ότι δεν υπήρχαν άδειες ή υπήρχαν τεράστιες παραβάσεις των μισθωτηρίων. Το ζητούμενο, πάντως, είναι τα πρόστιμα να επιβληθούν ούτως ή άλλως και να γίνουν σφραγίσεις καταστημάτων, ειδάλλως το φαινόμενο δεν θα αργήσει να επαναληφθεί.
Η επιχείρηση απόσυρσης των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων ξεκίνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης. «Χθες το βράδυ πήγα βόλτα με τον σύζυγό μου στην παραλία της Πλάκας και είδαμε ότι επικρατούσε πανικός!» λέει η κ. Πωλίνα Λινκ, μέλος του κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου». «Είδαμε δεκάδες ανθρώπους να στοιβάζουν ξαπλώστρες σε φορτηγά χωρίς πινακίδες, στο ένα μαγαζί μετά το άλλο. Μάζευαν όλοι αυτοί που μέχρι πριν από λίγες ημέρες υποστήριζαν ότι ήταν νόμιμοι και θύμωναν μαζί μας που διαμαρτυρόμασταν για την κατάσταση».
Η ίδια εικόνα επικρατούσε χθες το πρωί στην Αγία Αννα και στον Αγιο Προκόπιο. «Από τη μία αισθάνομαι χαρούμενη, από την άλλη θεωρώ ότι όλο αυτό είναι μια κοροϊδία», τονίζει η κ. Λινκ. «Επεσε σύρμα ότι θα γίνει έλεγχος και έτρεξαν όλοι να μαζέψουν. Ετσι θα έπρεπε να είναι όλο το καλοκαίρι. Μια χαρά θα δούλευαν τα καταστήματα, χωρίς να χρειάζεται να γίνει αυτή η καταστροφή, να ισοπεδωθούν οι αμμόλοφοι, να ξεριζωθεί η βλάστηση».
Η αντίδραση των πολιτών έφερε αποτέλεσμα, αλλά το ζητούμενο είναι τα πρόστιμα να επιβληθούν και όπου πρέπει να γίνουν σφραγίσεις καταστημάτων.
Η «διαρροή»
Η αίσθηση της κ. Λινκ περί ελέγχων ήταν τελικά ακριβής. Προ ημερών, ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου διαμήνυσε σε ανθρώπους στη Νάξο ότι πρόκειται σύντομα να το επισκεφθεί. Περαιτέρω, όπως επιβεβαιώνει στην «Κ» και ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός, προχθές πήγε στο νησί υπάλληλος της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων για έλεγχο. Το γεγονός αυτό γεννάει εύλογα ερωτήματα για τη «διαρροή», δεν αποτελεί πάντως πρόβλημα εάν η υπηρεσία σκοπεύει να καταγράψει τις παρανομίες, να επιβάλει πρόστιμα και να ζητήσει τη σφράγιση καταστημάτων καθώς τα σύγχρονα τεχνικά μέσα (αεροφωτογραφίες) επιτρέπουν να ληφθεί ακριβής εικόνα της κατάστασης τις προηγούμενες ημέρες.
«Στα τέλη Απριλίου, ήρθε στο νησί ο διευθυντής της Κτηματικής και επισκεφθήκαμε μαζί τις παραλίες που επρόκειτο να μισθωθούν, όσο ήταν άδειες. Μάλιστα, εμείς φωτογραφίσαμε τα 139 σημεία που θα μισθώνονταν, για να γνωρίζουμε επακριβώς ποια ήταν η προηγούμενη κατάσταση», εξηγεί ο κ. Λιανός. «Προχθές το βράδυ, ήρθε υπάλληλος της Κτηματικής για έλεγχο – ήταν η πρώτη φορά έπειτα από χρόνια και, βέβαια, είναι πολύ σημαντικό».
Ο κ. Λιανός υποστηρίζει ότι ο δήμος έχει αρκετές φορές έρθει σε επαφή με την αστυνομία και την Κτηματική φέτος για παρανομίες στους αιγιαλούς. Επιπλέον, ότι έχει ζητήσει από την τεχνική υπηρεσία του δήμου να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις μίσθωσης παραλιών. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι τοπικές αρχές προχώρησαν σε καταγραφή. Οι πιο πρόσφατες στις 17 Ιουλίου, όταν διαπιστώθηκε από το Λιμενικό η παράνομη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον Αγιο Προκόπιο από το κατάστημα Art Cafe και στις 22 Ιουλίου η παράνομη (χωρίς μίσθωση) κατάληψη με ομπρελοκαθίσματα περίπου 150 τ.μ. από το καφέ El Coco (πρώην Misha). «Χθες μας ήρθε με καθυστέρηση σήμα για να ζητήσουμε τη σφράγιση μιας επιχείρησης. Δεν είναι όμως όλες οι επιχειρήσεις στην Πλάκα, στην Αγία Αννα και στον Αγιο Προκόπιο παράνομες όπως λέγεται. Πολλές, βέβαια, έχουν μεγάλες υπερβάσεις στα μισθωτήρια και φθάνουν μέχρι το κύμα. Εχουμε περίπτωση επιχείρησης που έχει μισθωτήριο για ξαπλώστρες και το βράδυ τις αντικαθιστά με τραπέζια και καρέκλες επάνω στην άμμο, που δεν επιτρέπεται. Θέλω ωστόσο να αναφέρω και μια άλλη διάσταση του προβλήματος. Είναι δυνατόν η ΕΤΑΔ να μισθώνει αμμοθίνες και τις λίμνες στον Αγιο Προκόπιο ως “παλαιό αιγιαλό”; Ακόμη, στον Αγιο Προκόπιο, που είναι περιοχή Natura, η νομοθεσία επιβάλλει να μισθώνεται μέχρι το 30%. Ομως οι υπηρεσίες δεν συνυπολογίζουν τους όμορους (ταβέρνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια), που μισθώνουν απευθείας, οπότε ο χώρος που τελικά μένει ελεύθερος είναι πολύ μικρός. Για εμάς, το βασικό είναι να επιβληθούν πρόστιμα και να γίνουν σφραγίσεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση να κάνει κάποιες νομοθετικές αλλαγές ώστε να αντιμετωπίσει τα κενά της νομοθεσίας και να στελεχώσει τις κτηματικές υπηρεσίες με μόνιμους υπαλλήλους για ελέγχους».
«Απνοια» στη Ρόδο
Στις Κυκλάδες υπάρχει αντίδραση της πολιτείας για τις παρανομίες στις παραλίες, γιατί όμως δεν υπάρχει αντίστοιχη για τη Ρόδο; Το ερώτημα αυτό θέτει το «Δίκτυο Ομπρέλα», μια κίνηση πολιτών που δημιουργήθηκε φέτος στο νησί με σκοπό την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των ακτών και την αντιμετώπιση της άγριας αυθαιρεσίας. «Παρά τις μεγάλες και έντονες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά και την ανάδειξη του προβλήματος επανειλημμένως από ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, η λειτουργία των παράνομων επιχειρήσεων συνεχίζεται, χωρίς κάποια ουσιαστική επίπτωση σε αυτές από οποιαδήποτε Αρχή», σημειώνει το Δίκτυο σε χθεσινή ανακοίνωσή του, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα παράνομα beach bar στο λιμανάκι του Αγίου Παύλου, τον Μικρό Γιαλό στη Λίνδο, καθώς και την παραλία της Αγίας Αγάθης.