Αρθρο του Μ. Καραγιάννη στην «Κ»: Η έλλειψη κουλτούρας δημόσιας ασφάλειας

Αρθρο του Μ. Καραγιάννη στην «Κ»: Η έλλειψη κουλτούρας δημόσιας ασφάλειας

Η δολοφονία οπαδού της ΑΕΚ επιβεβαίωσε την παντελή έλλειψη κουλτούρας δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δολοφονία οπαδού της ΑΕΚ επιβεβαίωσε την παντελή έλλειψη κουλτούρας δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας. Δεν είναι, δυστυχώς, η πρώτη φορά που χάνεται μια ανθρώπινη ζωή λόγω της οπαδικής βίας. Η ελληνική κοινωνία έχει θρηνήσει επανειλημμένα θύματα τυφλού μίσους που γεννάει ο φανατισμός εντός και εκτός των γηπέδων. Ωστόσο, αυτή τη φορά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, που καταδεικνύει το μέγεθος της κρατικής ανεπάρκειας και ολιγωρίας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι δράστες είναι ξένοι χούλιγκαν που έφτασαν στην Αθήνα ανενόχλητοι, διασχίζοντας τη μισή ελληνική επικράτεια. Παρά τις διαθέσιμες πληροφορίες για την έλευση και «φιλοξενία» τους από οπαδούς άλλης αθηναϊκής ομάδας, οι ελληνικές αρχές είτε αδιαφόρησαν είτε υποτίμησαν τον κίνδυνο.

Το γεγονός από μόνο του εγείρει τεράστια ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών. Μήπως δεν αποτελεί, τελικά, προτεραιότητα η καταπολέμηση του χουλιγκανισμού; Μετά τη στυγερή δολοφονία του Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο του 2022, υπήρχε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι κάτι επιτέλους μπορεί να αλλάξει. Τελικά βρισκόμαστε στην ίδια ή και χειρότερη κατάσταση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανασφάλεια και να μειώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος.

Εδώ υπάρχει μια δομική αποτυχία του κράτους, η οποία ξεπερνάει τις προσωπικές ευθύνες.

Δεν φτάνει η απομάκρυνση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και η διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης για την αναζήτηση ευθυνών. Εξάλλου, τέτοιες ενέργειες έχουν ξαναγίνει με πολύ μικρό αποτέλεσμα. Ούτε αντέχει η ελληνική κοινωνία άλλες βαρύγδουπες δηλώσεις για την εξάλειψη της βίας από τους αθλητικούς χώρους. Εδώ υπάρχει μια δομική αποτυχία του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες του από τις δολοφονικές διαθέσεις εγκληματικών ομάδων, η οποία ξεπερνάει τις προσωπικές ευθύνες. Χρειάζεται επειγόντως η υιοθέτηση μιας κουλτούρας δημόσιας ασφάλειας που θα βάζει στο επίκεντρο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς και στρατηγικές.

* Ο κ. Μάνος Καραγιάννης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Reader in International Security στο King’s College London.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT