Η ζυγαριά αρχίζει να γέρνει ξανά προς την COVID-19

Η ζυγαριά αρχίζει να γέρνει ξανά προς την COVID-19

Αυξάνονται τα περιστατικά νόσησης με κορωνοϊό, σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι διασωληνώσεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά σε μια γνώριμη, από το 2020 και μετά, συνθήκη, σύμφωνα με την οποία οι συνήθειες του καλοκαιριού οδηγούν σε επιδείνωση των δεικτών της COVID-19 βρίσκεται για άλλη μία χρονιά η χώρα μας. Ο συγχρωτισμός απουσία μέτρων σε χώρους διασκέδασης σε νησιά και γενικά σε περιοχές που «βουλιάζουν» από τουρίστες, σε συνδυασμό με την ελαφρώς μειούμενη ανοσία του πληθυσμού έναντι της νόσου, έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση στην κυκλοφορία του κορωνοϊού, όπως αυτή αποτυπώνεται στη θετικότητα των ελέγχων, στην ανάλυση των αστικών λυμάτων και στις εισαγωγές σε νοσοκομεία ασθενών με COVID-19. Σε αυτή τη συνθήκη έρχεται να προστεθεί και η νέα υποπαραλλαγή της «Ομικρον» που έχει γίνει γνωστή ως Eris, η οποία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ έχει συνδεθεί με αύξηση των νοσηλειών.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή Εris προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, στη χώρα μας από τις αρχές έως και τα τέλη Ιουλίου ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19 σε νοσοκομεία της επικράτειας έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Είναι ενδεικτικό ότι την εβδομάδα από 24 Ιουλίου έως 30 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 321 εισαγωγές, έναντι 182 την εβδομάδα από 26 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου. «Υπάρχει αύξηση των περιστατικών COVID-19 το τελευταίο διάστημα, η οποία θα καταγραφεί και στο νέο επιδημιολογικό δελτίο (σ.σ. αναμένεται να εκδοθεί σήμερα το απόγευμα) σε δείκτες όπως η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα και οι νοσηλείες ατόμων με COVID-19. Οι διασωληνώσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα», επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής. Οπως τονίζει, «η αύξηση αυτή σίγουρα δεν ανησυχεί. Απλώς είμαστε σε μία ισορροπία η οποία αυτή την περίοδο γέρνει ελαφρώς υπέρ του ιού όσον αφορά την ευκολία μετάδοσής του». Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι λόγοι για την αύξηση αυτή είναι η απουσία μέτρων σε συνθήκες καλοκαιρινού «συγχρωτισμού» σε χώρους διασκέδασης, αλλά και η σταδιακή εξασθένηση της ανοσίας, σε ό,τι αφορά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2. «Το προηγούμενο μεγάλο επιδημικό κύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου νόσησε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, εκδηλώθηκε πέρυσι τον Ιούλιο, ενώ για τους περισσότερους έχει περάσει ενάμισης χρόνος από την τελευταία αναμνηστική δόση του εμβολίου», εξηγεί ο κ. Παρασκευής.

Παράλληλα, εξαπλώνεται και η νέα παραλλαγή Εris. Οπως τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, «αν και μέχρι το τέλος Ιουλίου δεν είχε ταυτοποιηθεί η παραλλαγή αυτή στην Ελλάδα, μέσω του εθνικού δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης του ιού, θεωρούμε σίγουρο ότι “έχει έρθει” και στη χώρα μας. H νέα υποπαραλλαγή χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν». Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα υποπαραλλαγή προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση. Απλώς η αυξημένη μεταδοτικότητα σημαίνει περισσότερα περιστατικά και άρα περισσότερες νοσηλείες. Δεν φοβόμαστε ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα Υγείας, αλλά αναμένουμε αύξηση των νοσηλειών. Και σίγουρα κάποιες επιπλοκές σε ανοσοκατεσταλμένους και ασθενείς σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι καθηγητές υπενθυμίζουν τις οδηγίες προστασίας από τον ιό. Οπως αναφέρουν, «ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, αμέσως μόλις εκδηλώσουν τα γνωστά συμπτώματα (μοιάζουν με του κρυολογήματος), θα πρέπει να κάνουν τεστ για την ανίχνευση του SARS-CoV-2, και εφόσον αυτό είναι θετικό να λάβουν την αντιιική θεραπεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT