Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: H κρίση στο Αιγαίο τον Μάρτιο του 1987

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: H κρίση στο Αιγαίο τον Μάρτιο του 1987

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 19 Μαρτίου 1987, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Σισμίκ» έπλευσε σε περιοχές του Αιγαίου που βρίσκονταν εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών, την οποία δεν αναγνώριζε η τουρκική κυβέρνηση. Η κίνηση της Τουρκίας παραβίαζε ευθέως το πρωτόκολλο της Βέρνης και σήμανε την έναρξη οξύτατης ελληνοτουρκικής κρίσης.

«Η Ελλάδα κάλεσε χθες επίσημα την Τουρκία να συγκατανεύσει όπως παραπεμφθεί η διαφορά για την οροθέτηση της υφαλοκρηπίδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Την πρόσκληση αυτή η κυβέρνηση την απηύθυνε σε μια στιγμή, όπου οι σχέσεις των δύο χωρών διέρχονται μια νέα περίοδο κρίσεως, την οποία προσδιορίζουν: α) Η έξοδος του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους “Σισμίκ” για έρευνες στο Αιγαίο. β) Η εξαιτίας του “Σισμίκ” ιδιαίτερη αύξηση των μέτρων επαγρυπνήσεως σε μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. γ) Η σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Ανδρέα Παπανδρέου στο Καστρί, στην οποία αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων η ενημέρωση του Γεν. Γραμματέως του ΟΗΕ και του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας επί του όλου θέματος και η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως κ. Ι. Χαραλαμπόπουλο».

Η κυβέρνηση Παπανδρέου χειρίστηκε την κατάσταση με αποφασιστικό τρόπο, θέτοντας τις Eνοπλες Δυνάμεις σε ετοιμότητα και στέλνοντας σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο, ενώ ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου δήλωνε: «Εμείς θα παρεμποδίσουμε αυτήν ακριβώς τη δραστηριότητα (του “Σισμίκ”). Το “παρεμποδίσουμε” όχι με λόγια, φυσικά, γιατί δεν παρεμποδίζεται με λόγια…». Ο Τούρκος επιτελάρχης απαντούσε ότι σε τέτοια περίπτωση έμπρακτης παρεμπόδισης από την Ελλάδα, η Τουρκία θα έδινε «απάντηση χωρίς κανένα δισταγμό». Τελικώς, το τουρκικό πλοίο υποχώρησε και η Ελλάδα κατάφερε να ματαιώσει τη θεμελίωση ενός τουρκικού τετελεσμένου στην υφαλοκρηπίδα.

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: H κρίση στο Αιγαίο τον Μάρτιο του 1987-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT