Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Παπανδρέου και Οζάλ συναντώνται στο Νταβός

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Παπανδρέου και Οζάλ συναντώνται στο Νταβός

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την επτάχρονη διακοπή του ελληνοτουρκικού διαλόγου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Τουργκούτ Οζάλ, στο Νταβός της Ελβετίας, επανεκκινώντας τις συνομιλίες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η μακρά διάρκεια –μίας ώρας και 45 λεπτών– της χθεσινής συναντήσεώς τους, καθώς και το γεγονός ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Οζάλ θα έχουν και δεύτερη συνάντηση σήμερα, δημιούργησε εδώ στο Νταβός την πεποίθηση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ξαναμπαίνουν, μετά επτά χρόνια, στην οδό του διαλόγου», έγραφε ο απεσταλμένος της «Καθημερινής» στις 31 Ιανουαρίου.

«Κεντρική θέση του πρωθυπουργού ήταν ο διάλογος για το συνυποσχετικό για την επίλυση της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας, αλλά και η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου και από τις δύο πλευρές. Ο κ. Οζάλ εξάλλου –που έδειξε να αιφνιδιάζεται από το δεύτερο σκέλος της προτάσεως– είχε ως κεντρική θέση την προώθηση του διαλόγου σε τεχνικά-οικονομικά θέματα μέσω υπηρεσιακού επιπέδου επιτροπών», συνέχιζε.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν μεταξύ άλλων σε «μη πόλεμο» και στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών σχετικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας με ειρηνικό τρόπο. Επίσης, συμφώνησαν να συναντιούνται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο –μαζί με δύο διμερείς επιτροπές– και να εγκατασταθεί απευθείας τηλεφωνική γραμμή για τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Πάντως, το Κυπριακό αφέθηκε κατά μέρος στις συζητήσεις, οδηγώντας τον Ανδρέα Παπανδρέου να πει αργότερα το περίφημο «mea culpa», σε απάντησή του προς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος τον κατηγορούσε γιατί έβαλε το Κυπριακό «στο ράφι». Ο πρωθυπουργός κατηγορήθηκε επίσης ότι με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα στην πραγματικότητα εγκατέλειπε την πολιτική της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ως της μόνης νομικής ελληνοτουρκικής διαφοράς και ακύρωνε το ελληνικό σχέδιο για προσφυγή στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο της Χάγης, καθώς συμφώνησε να επανεξεταστούν όλα τα θέματα από τις δύο διμερείς επιτροπές – η μία εκ των οποίων ήταν πολιτική.

Με τη συνάντηση στο Νταβός εγκαινιάστηκε ένα κλίμα ελληνοτουρκικής συνεργασίας, που επισφραγίστηκε και με την επίσκεψη του Τουργκούτ Οζάλ στην Αθήνα στις 13 Ιουνίου 1988, η οποία επισκιάστηκε από διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις για την τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και για τους ακόμη αγνοούμενους Ελληνοκυπρίους.

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Παπανδρέου και Οζάλ συναντώνται στο Νταβός-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT