Με λιγοστές δυνάμεις για άλλον έναν Αύγουστο προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας, ΕΚΑΒ και μονάδες Υγείας των νησιών.
Στη Μύκονο, την Πάρο και τη Σαντορίνη επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε εικοσιτετράωρη βάση και κάποιες λίγες ημέρες τον μήνα επιχειρεί και δεύτερο ασθενοφόρο πρωί και απόγευμα. Το ίδιο και στη Σάμο και τη Χίο. Το νησί της Μεγαλόχαρης, η Τήνος, καλύπτεται με ένα ασθενοφόρο το 24ωρο και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν ένστολοι για να μπορέσει το νησί ενόψει του Δεκαπενταύγουστου να καλύπτεται και με δεύτερο.
«Οι δύο ένστολοι του Πολεμικού Ναυτικού που είχαν επιλεγεί αρχικά να βοηθήσουν στις διακομιδές στο νησί αρνήθηκαν εγγράφως, προβάλλοντας το γεγονός ότι δεν έχουν γνώση του αντικειμένου», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος, περιγράφοντας την εικόνα των διακομιδών στα νησιά της χώρας, σε μία περίοδο στην οποία κορυφώνεται η τουριστική κίνηση. Από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου, στη Σύρο, τη Νάξο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κω και την Τήνο, βοηθούν στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας μοτοσικλέτες ταχείας απόκρισης του ΕΚΑΒ. «Μόνο για ένα μήνα», σημειώνει.
Η εμπλοκή των ενστόλων στις διακομιδές των Κέντρων Υγείας κατ’ εφαρμογήν της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φαίνεται να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Εμφανίσθηκαν με φύλλα πορείας μόνιμοι οπλίτες οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με διακομιδές. Εκπαιδεύθηκαν λίγες ώρες σε μία ημέρα από στελέχη του ΕΚΑΒ. Οταν παρέλθει ο πρώτος μήνας θα αντικατασταθούν από άλλους μόνιμους οπλίτες που επίσης δεν γνωρίζουν από διάσωση. Πάνω δηλαδή που πάνε να εξοικειωθούν με αυτή τη νέα συνθήκη, αντικαθίστανται», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.
«Ευτυχώς δεν έχει συμβεί ακόμα κάτι ακραίο», αναφέρει στην «Κ» αγροτικός γιατρός Κέντρου Υγείας στο οποίο από τα μέσα Ιουλίου έχουν μεταβεί ένστολοι για να βοηθήσουν στις διακομιδές. Οπως σημειώνει, «δεν έχουν εμπειρία οδήγησης ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα να οδηγούν αργά και να πηγαίνουμε με καθυστέρηση σε περιστατικά. Δεν μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των ασθενών, μεταφέρουμε μόνοι μας τα φορεία. Δεν φταίνε. Δεν επιθυμούν να είναι εδώ. Ηρθαν με φύλλο πορείας. Δεν τους δόθηκε η επιλογή». Και επισημαίνει, «είμαστε στη χειρότερη δυνατή συνθήκη αυτή τη στιγμή. Αντί για δύο διασώστες, ή έστω έναν διασώστη και έναν γιατρό, στελεχώνουμε το ασθενοφόρο με έναν στρατιωτικό και έναν αγροτικό γιατρό».
Στο Πλωμάρι
«Στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έχει γίνει διακομιδή ασθενούς όπου το πλήρωμα του ασθενοφόρου ήταν ένας ένστολος και μία εργαζόμενη του Κέντρου Υγείας γενικών καθηκόντων υποχρεωτικής εκπαίδευσης», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.
Την ίδια στιγμή, την πιο δύσκολη περίοδο από πλευράς φόρτου εργασίας διανύει το προσωπικό που εμπλέκεται στις αεροδιακομιδές. Σε κάποιες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν η μονάδα υγείας στο νησί απ’ όπου διακομίζεται ο ασθενής ήταν στελεχωμένη με τις κατάλληλες ειδικότητες. Οπως ανέφερε στην «Κ» γιατρός του ΕΚΑΒ, στην τελευταία του εφημερία συμμετείχε σε τρεις αποστολές. Η πρώτη αφορούσε αεροδιακομιδή δύο ασθενών από ισάριθμα νησιά των Δωδεκανήσων προς το λεκανοπέδιο Αττικής, η δεύτερη αεροδιακομιδή από νησί των Κυκλάδων, ενώ η τρίτη αποστολή ήταν από νησί του Ιονίου. «Και υπάρχουν και χειρότερες εφημερίες», σημείωσε. Σε ετήσια βάση το συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ συντονίζει 5.000 αιτήματα για αεροδιακομιδές από νησιά. Συνολικά διακομίζονται από τα νησιά περίπου 4.500 πολίτες σε ετήσια βάση είτε με πτητικά είτε με πλωτά μέσα. Το 2022 πραγματοποιήθηκαν περίπου 2.100 πτήσεις από τις βάσεις του ΕΚΑΒ σε Ελευσίνα, Σύρο, Ρόδο και Ακτιο, ενώ 1.800 διακομιδές από νησιά έγιναν με πλωτά μέσα.
Σε κάθε αποστολή, ανάλογα με το πτητικό μέσο, διακομίζονται ένα ή δύο ή ακόμα και τρεις ασθενείς μερικές φορές και από διαφορετικά νησιά. Το 40% των αεροδιακομιδών πέρυσι έγινε με πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ (δύο ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα) από πρόσφατη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι υπόλοιπες έγιναν με πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής. Ενδεικτικά, φέτος έως και τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Πολεμικής Αεροπορίας και χωρίς να προσμετρώνται σε αυτά οι αποστολές των δύο αεροπλάνων του ΕΚΑΒ, δωρεάς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ούτε οι αεροδιακομιδές με πτητικά μέσα της Στρατού Ξηράς, είχαν πραγματοποιηθεί 770 αποστολές για συνολικά 1.034 ασθενείς.
Οι αριθμοί
5.000 αιτήματα για αεροδιακομιδές από νησιά δέχεται σε ετήσια βάση το ΕΚΑΒ.
2.100 πτήσεις έγιναν πέρυσι από τις βάσεις του ΕΚΑΒ σε Ελευσίνα, Σύρο, Ρόδο και Ακτιο.
1.800 διακομιδές από νησιά έγιναν με πλωτά μέσα.
40% των αεροδιακομιδών πέρυσι έγιναν με δύο ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ΕΚΑΒ.