Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η απειλή της Τουρκίας για πόλεμο το 1995

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η απειλή της Τουρκίας για πόλεμο το 1995

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Νοέμβριο του 1994 ενεργοποιείται η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία μεταξύ άλλων αφορά την οριοθέτηση χωρικών υδάτων, αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας. Η αντίδραση της Τουρκίας είναι αρνητική. «Η Αγκυρα συνέχισε τις μονότονες “προειδοποιήσεις” της για το θέμα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο επιχειρώντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι διά της “αποφασιστικής” της στάσεως απέτρεψε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στα 12 μίλια. Χθες, τα τουρκικά πλοία βγήκαν στο Αιγαίο για την επόμενη φάση της άσκησης “Θαλασσόλυκος” που άρχισε από τον Εύξεινο Πόντο. Πάντως, τα τουρκικά πλοία κινήθηκαν διακριτικά, αποφεύγοντας τις προκλήσεις», έγραφε η «Καθημερινή» στις 17 Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου δήλωνε ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη» και ότι «τίποτε δεν άλλαξε», ενώ «ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Φερχάτ Αταμάν είπε και πάλι ότι “η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα γεγονότα ούτε να καταπατηθούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο”».

Η κατάσταση στο Αιγαίο ήταν ήδη τεταμένη, καθώς είχε προηγηθεί η διεξαγωγή ταυτόχρονων ναυτικών ασκήσεων από την Ελλάδα και την Τουρκία. Ωστόσο, το επόμενο καλοκαίρι, τον Ιούνιο του 1995, η ένταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα. Η πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Τανσού Τσιλέρ, έλαβε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότηση για κήρυξη πολέμου στην Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

«Η τουρκική Εθνοσυνέλευση εξεχώρησε “όλες τις αρμοδιότητες στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα κριθούν αναγκαίες από στρατιωτική άποψη”, σε περίπτωση που η Ελλάς ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα, το οποίο θεσμοποιήθηκε με το νέο ∆ίκαιο Θαλάσσης, και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Η απόφαση αποτελεί προφανώς απάντηση στην κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Αργά χθες το βράδυ, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στο ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης», ανέφερε η «Καθημερινή».

Αποφασισμένη να πιέσει την Αθήνα, η Aγκυρα απείλησε επίσης, μέσω του Ραούφ Ντενκτάς, ότι θα προσαρτήσει τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συνέχισε τις προκλήσεις στο Αιγαίο και προκάλεσε ένταση στη δυτική Θράκη.

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η απειλή της Τουρκίας για πόλεμο το 1995-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT