Αρτοποιός στην «Κ»: Δυνατή και επιθετική η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη – Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη

Αρτοποιός στην «Κ»: Δυνατή και επιθετική η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη – Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη

«Ο έλεγχος του πύρινου μετώπου δεν εξαρτάται κατά βάση από επίγειες και εναέριες δυνάμεις, αλλά από τη συμπεριφορά των ανέμων», τονίζει ο ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αγρια, δύσκολη, δυνατή και επιθετική» χαρακτηρίζει στην «Κ» την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση τα ξημέρωματα του Σαββάτου στην Αλεξανδρούπολη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Οπως σημειώνει, «τώρα η φωτιά είναι στα πρώτα σπίτια στο Δωρικό και με τάση προς την περιοχή της Αμφιτρίτης. H πρώτη εστία ξεκίνησε να καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μελία στις 04.40. Είχε προηγηθεί στις 03.00 έντονη βροχόπτωση με αναφορές για εκατοντάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις. Οι άνεμοι ήταν σχεδόν όλη την ημέρα πολύ ισχυροί, 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8 με 9 μποφόρ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μέτωπο το οποίο κινείται πάνω από την Εγνατία Οδό, παράλληλα σε αυτήν και το οποίο δημιουργεί πολλές κηλιδώσεις, πολύ γρήγορα. Είδαμε να δημιουργούνται ξαφνικά νέες εστίες από κηλιδώσεις που ξεπετάγονταν στα 500 μέτρα. Οι πυροσβέστες κυνηγούν διαρκώς τη φωτιά. Το μέτωπο έχει δυναμική συμπεριφορά και ο έλεγχός του δεν εξαρτάται κατά βάση από επίγειες και εναέριες δυνάμεις, οι οποίες έχουν ισχυρή παρουσία σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, αλλά από τη συμπεριφορά των ανέμων. Η νύχτα προβλέπεται πολύ δύσκολη, ενώ δύσκολο θα είναι και το πρωί της Κυριακής μιας και η μέρα θα ξεκινήσει με ανέμους 7 με 8 μποφόρ».

Κάηκαν σπίτια σε Αετοχώρι και Πεύκα

Σύμφωνα με αναφορές της Πυροσβεστικής σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα. 

Πολύ σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί ο πυκνός καπνός που έχει φτάσει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, για αυτό εστάλη μήνυμα από το 112 να μείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Ενίσχυση με δυνάμεις από Ηπειρο και Θεσσαλία 

Στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 135 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 9 πεζοπόρα τμήματα και 31 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές.

Καθ’ οδόν προς την Αλεξανδρούπολη βρίσκονται πέντε οχήματα της πυροσβεστικής με τα πληρώματά τους από την Ηπειρο και άλλα τόσα από τη Θεσσαλία.

Με την άφιξή τους στην περιοχή, στα μέτωπα της πυρκαγιάς θα δίνουν μάχη συνολικά 158 πυροσβέστες, με εννέα πεζοπόρα τμήματα και 43 υδροφόρα οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, από αέρος επιχείρησαν 14 αεροσκάφη εκ περιτροπής και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Εκκενώσεις οκτώ οικισμών

Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί μηνύματα από το 112 για την εκκένωση οκτώ οικισμών. Συγκεκριμένα, το απόγευμα η Πολιτική Προστασία κινητοποίησε τον μηχανισμό και ενημέρωσε τους κατοίκους των οικισμών Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό και Δωρικό και όσους κινούνται στην περιοχή «αν βρίσκεστε στις περιοχές αυτές απομακρυνθείτε αμέσως προς Αλεξανδρούπολη».

Είχε προηγηθεί μήνυμα του 112 λίγο μετά το μεσημέρι προς τους κατοίκους και όσους βρίσκονταν στους οικισμούς Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα «να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη».

Ο τελευταίος οικισμός που ενημερώθηκε με μήνυμα του 112 να εκκενωθεί ήταν η Άνθεια.

Αλεξανδρούπολη: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Αναφορές για καμένα σπίτια-1
Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλεξανδρούπολη: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Αναφορές για καμένα σπίτια-2
Πηγή: screenshot / Youtube: e-evros

«Οι φωτιές πλησιάζουν τώρα τις αυλές σπιτιών»

Μιλώντας στην «Κ», το απόγευμα του Σαββάτου, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης σημείωνε τα εξής: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ενιαίο μέτωπο αλλά με πολλά διαφορετικά, τα οποία ξεπηδούν διαρκώς ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «οι φωτιές είναι κατά βάση περιαστικές μιας και αφορούν μεγάλους οικισμούς γύρω από την Αλεξανδρούπολη, αλλά και δασικές σε ένα μέρος τους».

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο μεγάλο μέτωπο»

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε νωρίτερα μιλώντας στο ΑΠΕ ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος. 

«Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, επιχειρούν 14 εναέρια μέσα, όλα τα μηχανήματα που διέθετε η Περιφέρεια, ο δήμος, ο στρατός… είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Βρισκόμαστε στα Λουτρά όπου πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου. Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 8 οικισμοί και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο κ. Μέτιος.

Με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. η απομάκρυνση κατοίκων

Σημειώνεται ότι με την συνδρομή της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων οκτώ οικισμών, οι οποίοι εκκενώθηκαν μετά από μηνύματα του 112.

Φωτογραφίες από την απομάκρυνση κατοίκων του χωριού Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης, με την συνδρομή αστυνομικών, ανάρτησαν στα social media το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Η ΕΛ.ΑΣ. δίπλα στον πολίτη που χρειάζεται βοήθεια. Μεριμνά άμεσα για την προστασία σε αντίξοες συνθήκες», αναφέρει στην ανάρτηση της η ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT