Καίγεται και φέτος το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

Καίγεται και φέτος το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

Από νωρίς σουρούπωσε χθες στα προάστια της Αλεξανδρούπολης

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από νωρίς σουρούπωσε χθες στα προάστια της Αλεξανδρούπολης. «Ενας μαυρο-ρόζ καπνός κάλυψε τον ουρανό», εξηγεί στην «Κ» ο δρ Παύλος Γεωργιάδης, εθνοβιολόγος με ειδικότητα στην αναγέννηση δασικών οικοσυστημάτων, που παρακολουθεί την πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου εκ του σύνεγγυς.

Χθες το πρωί η κατάσταση έδειχνε καλύτερη, λέει. «Οι εστίες είχαν μειωθεί, η φωτιά είχε απομακρυνθεί από τις κατοικημένες περιοχές», δηλώνει, τονίζοντας πως είχε ζητηθεί από την Κυριακή η ενεργοποίηση του προγράμματος Copernicus, για να έχουν στη διάθεση τους «πιο λεπτομερείς φωτογραφίες από το Διάστημα». Αλλά το μεσημέρι οι άνεμοι ισχυροποιήθηκαν εκ νέου. «Είχαμε νέες εστίες φωτιάς σε τρεις διαφορετικές περιοχές», περιγράφει. «Μεγάλη συσσώρευση φωτιάς παρατηρείται στην πεδιάδα προς το Δέλτα του Εβρου, στα βόρεια του χωριού Νίψα, δηλαδή στα νότια του δάσους της Δαδιάς, και έξι νέες εστίες εντός της Δαδιάς, μερικές εκ των οποίων κοντά στην υψηλότερη κορυφή, την Γκίμπραινα», συμπληρώνει. Εχει αλλάξει και η σύσταση του καπνού, «καθώς μέχρι το πρωί έκαιγε θαμνώδη και χωράφια, δηλαδή σκληροφυλλική βλάστηση και μη αρδεύσιμες αροτραίες εκτάσεις, ενώ τώρα καίει το δάσος, δηλαδή κυρίως πεύκα». Στην κατάσβεση της φωτιάς στη Δαδιά επιχειρούσαν χθες 36 πυροσβέστες, ενώ 16 πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν την πυρκαγιά στα Λάβαρα Εβρου.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς απειλείται. Πέρυσι το καλοκαίρι, πυρκαγιά που μαινόταν για επτά ημέρες έκαψε περί τα 35.000 στρέμματά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT