Αλεξανδρούπολη: «Είμαστε όλοι καταβεβλημένοι, δίνουμε μάχη με τον καιρό»

Αλεξανδρούπολη: «Είμαστε όλοι καταβεβλημένοι, δίνουμε μάχη με τον καιρό»

Σε κλοιό πυρκαγιών βρίσκεται για μια ακόμη φορά αυτό το καλοκαίρι η χώρα, με πολλά ενεργά κι ανεξέλεγκτα μέτωπα στον Εβρο, στην Καβάλα, στην Εύβοια και στη Βοιωτία

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από ένα μήνα μετά τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου, το Twitter του Πυροσβεστικού Σώματος χθες πήρε φωτιά. Στις 9.41 έγραψαν για την πυρκαγιά στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας, όπου ένας 80χρονος βοσκός βρέθηκε χθες νεκρός μέσα στο μαντρί κτηνοτροφικής μονάδας.

Στις 12.13 ανακοίνωσαν την πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία Ψαχνών Ευβοίας. Στις 13.22 ενημέρωσαν για την πυρκαγιά στην Ανω Δροσίνη Ροδόπης. Στις 14.01 έγραψαν για τη φωτιά στη Δαδιά Εβρου· στις 14.42 για την πυρκαγιά στο Διαλεκτό Καβάλας, στις 15.49 γι’ αυτήν στα Λάβαρα Εβρου, στις 16.25 για την πυρκαγιά στον Μίσχο Ροδόπης, στις 17.17 για άλλη πυρκαγιά που ξέσπασε –και γρήγορα κατασβέστηκε– στη Βοιωτία.

Μέσα σε ένα 24ωρο, από τις 6 το απόγευμα της Κυριακής μέχρι τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, στη χώρα ξέσπασαν 63 δασικές πυρκαγιές – μία πυρκαγιά κάθε λιγότερο από 23 λεπτά.

Ταυτόχρονα συνέχισαν να μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στην Αλεξανδρούπολη –όπου η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά το Σάββατο στην περιοχή Μελία– με την κατάσταση να γίνεται ανεξέλεγκτη καθώς το βράδυ προχωρούσε. Συνολικά 214 πυροσβέστες –με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 9 οχήματα– επιχειρούσαν χθες στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, όπου το βράδυ ξεκίνησε η προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου, καθώς ο καπνός από τις πύρινες φλόγες που έγλειφαν τη γύρω περιοχή έκανε την ατμόσφαιρα στην πόλη αποπνικτική. Ενας άνδρας βρέθηκε απανθρακωμένος στην περιοχή της Λευκίμμης, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

Αλεξανδρούπολη: «Είμαστε όλοι καταβεβλημένοι, δίνουμε μάχη με τον καιρό»-1
Πυροσβέστες και εθελοντές επιχειρούν στη μεγάλη πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας, εν μέσω ισχυρών ανέμων. Κάτω, εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συνδράμουν το δύσκολο έργο της κατάσβεσης στην περιοχή Σαράντη Βοιωτίας. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ]

Αλεξανδρούπολη: «Είμαστε όλοι καταβεβλημένοι, δίνουμε μάχη με τον καιρό»-2
[ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ / STR]

«Χωρισμένοι στα δύο»

«Από τη μία είναι το μέτωπο του Αβαντα και από την άλλη το Μοναστηράκι», δηλώνει το απόγευμα στην «Κ» ο Γιάννης Ζαμπούκης, δήμαρχος στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Χθες βρισκόταν στον Αβαντα. «Περιμένουμε να πλησιάσει η φωτιά, θέλουμε να την αναχαιτίσουμε, έχουμε αντιπυρικές ζώνες», λέει. «Αν περάσει, χαθήκαμε». Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, η φωτιά της Ανατολικής Μακεδονίας είχε κάνει στάχτη τουλάχιστον 50.408 στρέμματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης του προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο παρακολουθεί φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις σε χώρες της Ε.Ε.

«Αν περάσει», συνεχίζει ο κ. Ζαμπούκης, «θα καίει επί μέρες, θα κάψει 2-3 απομακρυσμένες κοινότητες και το δάσος, θα χάσουμε τον πλούτο μας, από περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και τουριστικής άποψης». Μέχρι χθες αργά το απόγευμα, είχαν αναχαιτίσει την πυρκαγιά στο ύψος της βιομηχανικής περιοχής, οδηγώντας την προς την εθνική οδό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Κήπων να έχει διακοπεί από το πρωί. Αλλά το βράδυ, η φωτιά έφτασε στον Αβαντα, ο οποίος είχε εκκενωθεί, όπως και άλλοι οικισμοί. Ολοι στην περιοχή είναι «καταβεβλημένοι», λέει στην «Κ», «είναι η τρίτη συνεχόμενη μέρα». «Είμαστε έρμαια των ανέμων, είναι μια μάχη με τον χρόνο και τον καιρό».

Κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο μεταξύ άλλων αποτελούνταν από τον υφυπουργό Εσωτερικών Στάθη Κωνσταντινίδη, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, μετέβη χθες το απόγευμα στον Εβρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Δύσκολη η κατάσταση σε Εύβοια, Καβάλα και Βοιωτία, όπου βρέθηκε νεκρός ένας βοσκός στο μαντρί του – Μέσα σε ένα 24ωρο ξέσπασαν 63 δασικές πυρκαγιές.

Περισσότερα από 537.000 στρέμματα έχουν καεί στη χώρα από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης του Copernicus, η οποία έχει καταγράψει μόνο τις πυρκαγιές μεγάλης έκτασης στην Ελλάδα, όπως αυτή στη Θράκη.

Στη Βοιωτία, 74 πυροσβέστες προσπαθούσαν χθες να κατασβέσουν την πυρκαγιά. Περισσότεροι από 90 πυροσβέστες, 19 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι, επιχειρούσαν να σβήσουν την πυρκαγιά στα Ψαχνά Εύβοιας. Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Διαλεκτό Καβάλας, όπου εκκενώθηκαν τουλάχιστον 6 οικισμοί. Ταυτόχρονα, 23 πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά στην Ανω Δροσίνη Ροδόπης, ενώ 14 επιχειρούσαν την κατάσβεση πυρκαγιάς στον Μίσχο Ροδόπης, όπου επίσης, εκκενώθηκαν οικισμοί, όπως και στην Κύθνο, μεταξύ άλλων περιοχών.

Εκτακτη διυπουργική σύσκεψη με θέμα τις πυρκαγιές πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και το επόμενο 48ωρο, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα πύρινα μέτωπα, καθώς οι εστίες δεν μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι από προχθές τα μεσάνυχτα, μόνο στον Εβρο έχουν ξεσπάσει 14 διαφορετικές εστίες.

«Η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά, καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή, είναι πολύ δύσκολες», συμπλήρωσε, δηλώνοντας πως στην έκτακτη σύσκεψη μετείχαν και οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού και ο διοικητής της ΕΥΠ.

Λήψη μέτρων

Αποφασίστηκαν η απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και δάση σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι τις 8 το πρωί αύριο, η αύξηση περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων στις ίδιες περιοχές, η απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας πολιτών σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς και η αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112.

«Αν κριθεί απαραίτητο», τονίζεται στην τελική απόφαση της σύσκεψης, «θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες, επιχειρησιακά, δυνάμεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT