Μη επανδρωμένα επιφανείας στο «στόχαστρο» του ΠΝ – Στον «πάγο» οι LCS

Μη επανδρωμένα επιφανείας στο «στόχαστρο» του ΠΝ – Στον «πάγο» οι LCS

Το ΓΕΝ έχει αναθέσει την αξιολόγηση των διαθέσιμων συστημάτων σε μία ομάδα έμπειρων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «επιτυχίες» των ουκρανικών μη επανδρωμένων συστημάτων επιφανείας USV (Unmanned SurfaceVehicles) έναντι ρωσικών πολεμικών πλοίων και υποδομών δεν περνούν απαρατήρητες από το Πολεμικό Ναυτικό.

Αντίστοιχα συστήματα βρίσκονται καιρό τώρα στο «μικροσκόπιο» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης επιχειρησιακών απαιτήσεων η οποία πέρασε από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) και σύντομα θα κατατεθεί για έγκριση στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).

«Ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε»

Το ΓΕΝ έχει αναθέσει την αξιολόγηση των διαθέσιμων συστημάτων σε μία ομάδα έμπειρων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού με εμπειρία στα αυτόνομα συστήματα. Ήδη από το 2021, η «Task Force» του ΓΕΝ μέσω της παρουσίας της σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις αμυντικού υλικού σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Μέση Ανατολή εξετάζει τις δυνατότητες των νατοϊκών και μη USVαλλά και συστημάτων που κατασκευάζουν ελληνικές εταιρείες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγους μήνες μετέβη στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να παρακολουθήσει δοκιμές συγκεκριμένων συστημάτων επί του πεδίου.

«Οι επιχειρησιακές απαιτήσεις καταρτίζονται ανάλογα με την απειλή» αναφέρει ανώτατη πηγή του ΓΕΝ στην «Κ». «Εξετάζουμε παραμέτρους όπως το σύστημα κατεύθυνσης, αν δηλαδή θα καθοδηγούνται μέσω δορυφόρου ή με οπτική επαφή, τα εκρηκτικά που θα φέρουν ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του στόχου αλλά και το που και πόσο θέλουμε να τον πλήξουμε».

Καθώς, όμως, η Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει στην εγχώρια παραγωγή USV, το Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει και τρόπους αντιμετώπισης τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην αναβάθμιση των τεσσάρων Φρεγατών ΜΕΚΟ προβλέπεται η εγκατάσταση σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και συστήματος αντί-drone που μέσω παρεμβολών θα μπλοκάρει την επικοινωνία του μη επανδρωμένου με τον σταθμό ελέγχου. Αντίστοιχο σύστημα αναμένεται να εγκατασταθεί και στις γαλλικές FDIBelharra.

«Καμία εξέλιξη με τις LCS»

Ανώτατη στρατιωτική πηγή ξεκαθαρίζουν στην «Κ» ότι το Πολεμικό Ναυτικό, ήδη από το 2020, εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για μεταχειρισμένα πλοία που θα έχουν τον ρόλο της ενδιάμεσης λύσης ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για 18 μεγάλες μονάδες επιφανείας, όπως άλλωστε ορίζει η Δομή Δυνάμεων 2021 – 2034.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν αξιολογηθεί πλοία από την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά όχι από τις ΗΠΑ. «Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε αξιολόγηση την ξενάγηση ενός αξιωματικού σε ένα πλοίο. Στην αξιολόγηση ζητάμε να γίνει επιθεώρηση των ωρών λειτουργίας, της λίστας βλαβών, να μάθουμε ποια ακριβώς είναι η κατάσταση του πλοίου» αναφέρει η ίδια πηγή. «Αν μας δοθεί η ευκαιρία θα το κάνουμε αλλά, προς το παρόν, δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε από εμάς, ούτε από την αμερικανική πλευρά» τονίζει ανώτατη πηγή του ΓΕΝ και συμπληρώνει: «Έχουμε Δομή Δυνάμεων 18 κύριων μονάδων, αυτό το νούμερο δεν επιτυγχάνεται με ούτε με τις τρεις FDI, ούτε με τις Κορβέτες. Ό,τι ευκαιρία υπάρχει, το ΠΝ θα την εξετάσει. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις LCS. Αν μας λέγανε ότι παροπλίζονται ολλανδικά ή γερμανικά πλοία θα ενδιαφερόμασταν».

Προβληματισμός για την «αιμορραγία» στελεχών

Κι ενώ το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται να παραλάβει υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, οι μαζικές παραιτήσεις στελεχών χτυπούν «καμπανάκι» στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από τις αρχές Αυγούστου, 43 αξιωματικοί, εννιά εκ των οποίων Ανθυποπλοίαρχοι και Υποπλοίαρχοι, εγκατέλειψαν το Πολεμικό Ναυτικό αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές συνθήκες και απολαβές στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, η πτώση της βάσης εισαγωγής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων κατά 12,3% για τους μάχιμους και 4,2% για τους μηχανικούς προκαλεί «πονοκέφαλο» για το μέλλον όχι μόνο του Πολεμικού Ναυτικού αλλά συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς η εικόνα δεν διαφέρει πολύ και στις άλλες παραγωγικές σχολές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατιωτική ηγεσία έχει ήδη εισηγηθεί στην κυβέρνηση την κατάρτιση ειδικού μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις με στόχο να αντιμετωπιστεί η «αιμορραγία» στελεχών, ειδικά νέων με ειδικές γνώσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT