«Οταν απομακρύναμε τους ασθενείς των ΜΕΘ οι φλόγες έγλειφαν το νοσοκομείο»

«Οταν απομακρύναμε τους ασθενείς των ΜΕΘ οι φλόγες έγλειφαν το νοσοκομείο»

Ανθρωποι που βρίσκονταν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης περιγράφουν στην «Κ» την επιχείρηση εκκένωσης.

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βλέπαμε τις φλόγες από τα παράθυρα και τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, πόσο ψηλές ήταν και ο φόβος για την εξάπλωση της πυρκαγιάς μεγάλωνε. Έτρεχε πάρα πολύ γρήγορα, δεν ξέραμε ανά πάσα ώρα και στιγμή τι θα ακολουθήσει. Και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, ο βορειοανατολικός άνεμος έσπρωχνε όλο τον καπνό μέσα στο νοσοκομείο».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει μιλώντας στην «Κ» ο νοσηλευτής στη Β’ Παθολογική και μέλος του Δ.Σ των εργαζομένων του νοσοκομείου, Χριστόδουλος Μεντίζης, την πιο συγκλονιστική ίσως εικόνα που μας έχουν δώσει μέχρι στιγμής τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα του φετινού καλοκαιριού. Ο λόγος για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αρκετοί ασθενείς του οποίου μεταφέρθηκαν στο φέρυ μποτ «Αδαμάντιος Κοραής», χθες τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση της «K», πριν από δύο ημέρες, με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ζητήθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου να εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης του νοσοκομείου λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται αδιάκοπα στην περιοχή από το περασμένο Σάββατο.

Τελικά, στις 20:30 το βράδυ της Δευτέρας, ο διοικητής του νοσοκομείου με τη σειρά του έδωσε εντολή να μεταβούν όλοι οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα και να είναι σε επιφυλακή.  

«Η εκκένωση ενός νοσοκομείου με 400 ασθενείς ήταν και για εμάς, όχι μόνο για τους πολίτες που παρακολουθούν τις εικόνες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ένα πρωτόγνωρο θέαμα»,  υπογραμμίζει καταβεβλημένος ακόμα αλλά και συγκινημένος από όσα έζησε ο κ. Μεντίζης.

«Ήταν πολύ έντονες και δύσκολες οι στιγμές. Προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε τα περιστατικά με μια τάξη και να φύγουν πρώτα αυτοί που είχαν άμεση ανάγκη, όπως αυτοί για παράδειγμα που χρησιμοποιούσαν οξυγόνο».

Στις 22:00 άρχισε να μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο, με τους γιατρούς να δίνουν στους μισούς περίπου ασθενείς, ανάμεσά τους και σε όλα τα παιδιά που νοσηλεύονταν στην Παιδιατρική Κλινική, εκτός από ένα, εξιτήριο, με δεδομένο ότι δεν κινδύνευε η ζωή τους.

«Η εκκένωση των κατακεκλιμένων ασθενών προς όμορα νοσηλευτικά ιδρύματα ξεκίνησε στις 01:10. Δυστυχώς, μας πρόλαβε η φωτιά στις 02:30 όταν και έκλεισε η Εγνατία Οδός. Οι υπόλοιποι άρχισαν να μεταφέρονται στο “Αδαμάντιος Κοραής”» περιγράφει ο κ. Μεντίζης και προσθέτει: «Σκεφτείτε πως κάθε κλινική είχε μέσα κάτα μέσο όρο 10 με 12 ασθενείς, οι οποίοι έπρεπε να φύγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας το εσωτερικό ασανσέρ. Δημιουργήθηκε μια αναστάτωση και μια καθυστέρηση μέχρι να κατέβουν στο ισόγειο, κάτι το οποίο ήταν εύλογο. Ήταν πολύ έντονες και δύσκολες οι στιγμές. Προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε τα περιστατικά με μια τάξη και να φύγουν πρώτα αυτοί που είχαν άμεση ανάγκη, όπως αυτοί για παράδειγμα που χρησιμοποιούσαν οξυγόνο». Ο ίδιος στέκεται μάλιστα στα 12 νεογνά, μεταξύ των οποίων και ένα διασωληνωμένο, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Καβάλας. 

Ο κ. Μεντίζης σημειώνει πάντως πως άσκηση εκκένωσης για πυρκαγιά στο νοσοκομείο, είχε γίνει πριν από τρία χρόνια. «Με αυτά τα δεδομένα, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και αυτό είναι πως όλοι οι ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασφάλεια. Ήταν μια σωστή απόφαση η εκκένωση δεδομένου ότι στις 05:00 η φωτιά έγλειψε το νοσοκομείο, έφτασε στην πύλη», καταλήγει ο κ. Μεντίζης.

«Οταν απομακρύναμε τους ασθενείς των ΜΕΘ οι φλόγες έγλειφαν το νοσοκομείο»-1
REUTERS

Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί είχαν απομείνει στο «Αδαμάντιος Κοραής» 28 ασθενείς οι οποίοι μεταφέρθηκαν εν πλω στην Καβάλα για να διακομιστούν από το λιμάνι σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

«Τα ασθενοφόρα έγιναν αεροπλάνα»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, με τον οποίο επικοινώνησε η «Κ», η επιχείρηση εκκένωσης ήταν τεράστια, πραγματοποιήθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως η αποπνικτική από τους καπνούς ατμόσφαιρα, αλλά και πιεστικές από πλευράς χρόνου, δεδομένου ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή οι φλόγες μπορούσαν να εγκλωβίσουν όσους βρίσκονταν στο πεδίο για αυτή την επιχείρηση αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς.  

Την ίδια στιγμή, τα ασθενοφόρα έπρεπε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις οι οποίες απαιτούσαν έως και δύο ώρες για το πήγαινε-έλα, όταν μετέβαιναν στην Ξάνθη για παράδειγμα, για να επιστρέψουν στο νοσοκομείο και να πάρουν άλλους ασθενείς. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ σημειώνει πως τα ασθενοφόρα έγιναν αεροπλάνα.

Το πιο κρίσιμο κομμάτι της επιχείρησης ήταν η μεταφορά των ασθενών που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ, οι οποίοι έπρεπε να φύγουν τελευταίοι.

Ο ίδιος έφτασε αεροπορικώς μαζί με τον κ. Θεμιστοκλέους στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, τα μεσάνυχτα. Στις 01:10, 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη, Δράμα, Θεσσαλονίκη, τρία ασθενοφόρα του Στρατού, δύο οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών αλλά και το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν να διακομίζουν 115 ασθενείς, ανάμεσα στους οποίους και τα 12 νεογνά – ένα διασωληνωμένο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου-. Επίσης, 50 περιπατητικοί ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ξάνθης. 

Το πιο κρίσιμο κομμάτι της επιχείρησης ήταν η μεταφορά των ασθενών που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ, οι οποίοι έπρεπε να φύγουν τελευταίοι. Η μεταφορά των 10 ασθενών -εκ των οποίων οι οκτώ διασωληνωμένοι- ξεκίνησε στις 05:10, ενώ οι φλόγες έγλειφαν ήδη την περίμετρο του νοσοκομείου και ολοκληρώθηκε στις 07:10, όταν και το νοσοκομείο εκκενώθηκε πλήρως. Οι συγκεκριμένοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Κομοτηνής και Καβάλας.

«Οταν απομακρύναμε τους ασθενείς των ΜΕΘ οι φλόγες έγλειφαν το νοσοκομείο»-2
Caption

Στο πλοίο μπήκαν 69 ασθενείς. Σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου, όλα αυτά συνέβησαν με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς κανέναν κίνδυνο, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, η οποία είχε δημιουργήσει αντιπυρική ζώνη γύρω από το νοσοκομείο αλλά και της αστυνομίας, η οποία διευκόλυνε τις κινήσεις των διασωστών.

O Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος, περιγράφει μια εξίσου δυστοπική κατάσταση που επικρατούσε χθες το βράδυ στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και οδήγησε στην απόφαση για εκκένωση του νοσοκομείου της πόλης.

«Οταν απομακρύναμε τους ασθενείς των ΜΕΘ οι φλόγες έγλειφαν το νοσοκομείο»-3
REUTERS

Όπως σημειώνει: «H φωτιά ξεκίνησε βόρεια και ανατολικά της πόλης. Διέσχισε ένα τόξο, την προσπέρασε και έφτασε στα δυτικά της. Μέσα σε αυτό το τόξο, εκκενώθηκαν τις προηγούμενες μέρες 20 οικισμοί. Δημιουργήθηκαν δεκάδες αντιπυρικές ζώνες. Έγινε ένας απίστευτος αγώνας με οχήματα, με επίγεια και εναέρια μέσα και με το έδαφος να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις δύσβατο. Αυτό το τόξο, δημιούργησε ένα πυκνό, αποπνικτικό κύμα καπνού που επηρέασε όλη την πόλη. Χθες διανύαμε μάλιστα την τρίτη ημέρα φωτιών στην περιοχή».

Μέσα σε αυτό το αποκαλυπτικό σκηνικό, υπήρξε και μια ευχάριστη και ελπιδοφόρα είδηση. Μια ετοιμόγεννη γυναίκα, έδωσε ζωή σε ένα υγιέστατο μωράκι μέσα σε ασθενοφόρο που ήταν καθ’ οδόν για Διδυμότειχο. Ο διοικητής του ΕΚΑΒ μαζί με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ της πρότειναν μάλιστα να γίνουν νονοί του βρέφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT