Ανεξέλεγκτες οι φωτιές σε Φυλή και Ασπρόπυργο

Ανεξέλεγκτες οι φωτιές σε Φυλή και Ασπρόπυργο

Κινδυνεύει, για ακόμη μία φορά, η Πάρνηθα

Εκτός ελέγχου παρέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Φυλή και Ασπρόπυργο μετατρέποντας σε στάχτη δάσος, σπίτια και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, αργά χθες το βράδυ το χειρότερο σενάριο γινόταν πραγματικότητα, με τη φωτιά να σκαρφαλώνει προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Οι φωτιές σε Φυλή και Ασπρόπυργο ξέσπασαν διαδοχικά στο διάστημα από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, με την Πυροσβεστική, εξαιτίας και των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην Αττική, να αδυνατεί να τις ελέγξει πριν δημιουργήσουν μέτωπα χιλιομέτρων.

Οι φωτιές πήραν μεγάλη έκταση υποχρεώνοντας την Πολιτική Προστασία να στέλνει αλλεπάλληλα μηνύματα εκκένωσης οικισμών –συνολικά εννέα– μέσω της εφαρμογής του 112. Στη Φυλή η αστυνομία απεγκλώβισε πάνω από 100 άτομα, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή και ελικοπτέρου για να απομακρυνθούν έξι μοναχές και προσκυνητές από τη Μονή Κλειστών, που περικυκλώθηκε από τις φλόγες. Ακόμα 50 απομακρύνθηκαν από το μοναστήρι με λεωφορεία.

Ζημιές σε σπίτια

Παρότι στην Αττική έπνεαν βόρειοι άνεμοι, η πυρκαγιά στη Φυλή κινείτο όχι μόνο νότια προς τα πρώτα σπίτια του οικισμού, απειλώντας και σε αρκετές περιπτώσεις προκαλώντας υλικές ζημιές σε αρκετά από αυτά, αλλά και ανατολικά, προς τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας.

Λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι μέσω του 112 δόθηκε στους κατοίκους της Φυλής εντολή να απομακρυνθούν προς τα Ανω Λιόσια. Νωρίς το απόγευμα δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης των Ανω Λιοσίων, ενώ το βράδυ εντολή μέσω του 112 δόθηκε και για τους οικισμούς Αγιος Ιωάννης Ρώσος και Ντάρδιζα, στους πρόποδες της Πάρνηθας.

«Ενα μέτωπο της φωτιάς κινείται νότια και ένα δεύτερο έχει πορεία προς τα ανατολικά», δήλωσε βραδινές ώρες χθες στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Στη διάρκεια της ημέρας και εξαιτίας της πυρκαγιάς διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Αττικής Οδού, ενώ η ΟΣΥ Α.Ε. αποφάσισε να απομακρύνει προληπτικά λεωφορεία φυσικού αερίου από αμαξοστάσιο στην περιοχή των Ανω Λιοσίων.

«Οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά, δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά πολλά μικρότερα», πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης.

Ισχυροί άνεμοι στην Αττική που άλλαζαν διαρκώς φορά, ενώ αλλεπάλληλα ήταν τα μηνύματα εκκένωσης οικισμών.

Πηγή από την Πυροσβεστική δήλωσε χθες στην «Κ» ότι η πυρκαγιά στη Φυλή δημιούργησε επαγωγική στήλη, όπως είχε συμβεί το 2021 στη μεγάλη φωτιά της Βαρυμπόμπης, καθώς και ότι η ισχύς της ήταν τόσο μεγάλη, με συνέπεια να εξαπλώνεται τόσο προς τα ανατολικά όσο και προς τον Ασπρόπυργο.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε μιλώντας στην «Κ» και ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, σημειώνοντας αργά χθες το απόγευμα ότι «το μέτωπο της Φυλής έχει ενωθεί με αυτό του Ασπροπύργου».

Στον Ασπρόπυργο εκδηλώθηκαν διαδοχικά τρεις πυρκαγιές στο διάστημα από τις 8.35 π.μ. μέχρι τις 9.15 π.μ. Επεκτάθηκαν εντός της βιομηχανικής περιοχής, με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες τουλάχιστον τρεις αποθήκες που υπήρχαν στην περιοχή.

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου μέχρι και χθες στη Δυτική Αττική και κυρίως στην περιοχή του Ασπροπύργου έχουν εκδηλωθεί 472 πυρκαγιές, με την Πυροσβεστική να αποδίδει τις περισσότερες από αυτές στην καύση σκουπιδιών σε παράνομες χωματερές, στην καύση καλωδίων για την αφαίρεση του χαλκού κ.ά.

Λεηλασία αποθήκης

Μεσημεριανές ώρες χθες μάλιστα, και ενώ μαινόταν η πυρκαγιά, προκλήθηκαν επεισόδια όταν αστυνομικοί καταδίωξαν τους επιβάτες ενός Hyundai Accent που εντοπίστηκε να κινείται ύποπτα κοντά σε αποθήκη-βιομηχανία που είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ καταδίωξαν το όχημα, με τους επιβάτες του να βρίσκουν καταφύγιο σε καταυλισμό Ρομά.

Φθάνοντας έξω από τον καταυλισμό οι αστυνομικοί δέχθηκαν βροχή από πέτρες, με αποτέλεσμα δύο από αυτούς να τραυματιστούν. Στο Hyundai βρέθηκαν αντικείμενα που είχαν αφαιρεθεί από την αποθήκη που καιγόταν. Και για τη φωτιά στον Ασπρόπυργο η Πολιτική Προστασία έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112.

Τρεις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και στους Δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, οι οποίες πάντως οριοθετήθηκαν πριν προλάβουν να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Καθώς πάντως η φωτιά στη θέση Βλαχομάνδρα Καλυβίων κινήθηκε προς ξενοδοχειακή μονάδα εκδόθηκε μήνυμα εκκένωσης μέσω του 112, με την Πυροσβεστική ωστόσο λίγη ώρα αργότερα να καταφέρνει να τη θέσει υπό έλεγχο.

Συνολικά χθες σε όλη την Ελλάδα εκδηλώθηκαν 93 πυρκαγιές, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμε και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας RescEU με μέσα και προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT