Πυρκαγιές: «Οι συνθήκες έχουν φέρει την παρεδάφια βλάστηση σε κατάσταση απόλυτης ξήρανσης»

Πυρκαγιές: «Οι συνθήκες έχουν φέρει την παρεδάφια βλάστηση σε κατάσταση απόλυτης ξήρανσης»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαρακτηριστικά της φετινής περιόδου όσον αφορά τις θερμοκρασίες και την ξηρασία αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής συντονισμού της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών.

«Χαρακτηριστικά της φετινής περιόδου είναι ότι τελευταία βροχόπτωση είχαμε στις 15 Ιουνίου. Άρα βρισκόμαστε σε μία περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας σε συνδυασμό με την ξερή και θερμή περίοδο και τον καύσωνα στις 12 Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου που επικράτησαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα μας, οι οποίες ξεπέρασαν και τους 43 και τους 45 βαθμούς στα ηπειρωτικά. Αυτά σε συνδυασμό με πολύ χαμηλές υγρασίες έφεραν την παρεδάφια βλάστηση που υπάρχει στα δασικά οικοσυστήματα σε κατάσταση απόλυτης ξήρανσης, ενώ παράλληλα αυξήθηκε και η ευφλεκτότητα όλων των ειδών μέσα στα δάση λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας», σημείωσε ο κ. Θεοδώρου και προσέθεσε ότι χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου είναι ότι είχαμε έναν συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών με θυελλώδεις ανέμους, οι οποίοι ενίοτε ήταν και καταβατικοί που ευνοούσαν μια ακραία συμπεριφορά. 

Όσον αφορά τον Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, όπως τόνισε, η ειδοποιός διαφορά του επιπέδου 5 σε σχέση με τα υπόλοιπα επίπεδα είναι ότι από την ώρα και τη στιγμή που εκδηλώνεται μία πυρκαγιά παίρνει αμέσως ακραία συμπεριφορά, είναι πάρα πολύ δύσκολος δηλαδή ο έλεγχός της. «Αυτό σημαίνει το 5 στον Χάρτη κι αν δεν τροποποιηθούν οι συνθήκες δεν είναι δυνατός ο άμεσος έλεγχός της», ανέφερε. 

Επιπλέον τόνισε ότι ο Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς είναι ένα εργαλείο συντονισμού όλων των φορέων για την από κοινού αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και βασίζεται σε μία συλλογή αξιόπιστων δεδομένων σε καθημερινή βάση, όπου επεξεργάζονται καθημερινά με τη βοήθεια διεθνώς αποδεκτών μοντέλων και αλγορίθμου που έχουν παραμετροποιηθεί από την ομάδα έκδοσης για τη χώρα μας. 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT