Ερευνα για τις πυρκαγιές στον Εβρο

Ζήτησε η επικεφαλής εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη – Τι λένε Πυροσβεστική και Αστυνομία

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Αύγουστο του 2021 εν μέσω μπαράζ πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές της χώρας, το οποίο είχε οδηγήσει και στις απομακρύνσεις των κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλιά από τις υπουργικές καρέκλες τους, ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για τυχόν ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών. Στο έγγραφό του προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και την ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Πλιώτας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, ασυνήθους έντασης και έκτασης (…) δημιουργεί εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη εγκληματική δραστηριότητα και όχι για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς».

Τυπικά, η συγκεκριμένη έρευνα παραμένει μέχρι σήμερα «ανοικτή», με αρμόδιες πηγές πάντως να υπογραμμίζουν με έμφαση ότι «ουδέν προέκυψε». Δύο χρόνια και δύο εβδομάδες αργότερα, σε μια εξίσου δύσκολη για τον μηχανισμό δασοπυρόσβεσης συγκυρία με εκείνη του 2021, η νυν επικεφαλής εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ζήτησε χθες τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι πυρκαγιές στη σίγουρα ευαίσθητη περιοχή του Εβρου αποτελούν αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών. Η κ. Αδειλίνη σημειώνει ότι η κατηγορία για την οποία γίνεται η έρευνα είναι εκείνη της εγκληματικής οργάνωσης, με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου. Η παρέμβασή της πάντως αφορά και το σκέλος της βιαιοπραγίας κατά μεταναστών με αφορμή τη δράση ενός υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος κλείδωσε σε καρότσα φορτηγού 25 μετανάστες θεωρώντας τους υπαίτιους για την εκδήλωση των πυρκαγιών στην περιοχή του Εβρου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παραγγελία ότι «είναι ανησυχητικά κάποια φαινόμενα ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών, όπως αυτό που περιγράφεται στα συνημμένα δημοσιεύματα, κατά τα οποία κάτοικος της Αλεξανδρούπολης κλείδωσε πρόσφυγες στοιβαγμένους σαν σαρδέλες, “25 κομμάτια”, όπως λέει, στο κλειστό τρέιλερ του οχήματός του, ενώ δημοσιοποίησε βίντεο με τις παράνομες πράξεις του, στο οποίο ακούγεται, σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα βίας, να κατηγορεί τους μετανάστες ότι “θα μας κάψουνε” και να παρακινεί και άλλους σε ρατσιστικό πογκρόμ, καλώντας τους να οργανωθούν και να τον μιμηθούν».

Για το τελευταίο σκέλος της εισαγγελικής έρευνας ο πρωταγωνιστής του περιστατικού με τους μετανάστες, υπήκοος Αλβανίας, προσήχθη το βράδυ της Τρίτης στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης.

Σημειώνεται ότι για το εν λόγω περιστατικό σχηματίστηκαν δύο ξεχωριστές δικογραφίες. Η μια δικογραφία αφορά τους 13 μετανάστες και περιλαμβάνει κατηγορίες για απόπειρα εμπρησμού, για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών καθώς και για παράνομη είσοδο στη χώρα. 

Ενώ για τους τρεις «αυτόκλητους αστυνομικούς» οι κατηγορίες αφορούν διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων βιαιοπραγίας ή διχόνοιας με ρατσιστικό κίνητρο, καθώς και αρπαγή με ρατσιστικό κίνητρο. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω άνδρες παρέδωσαν στις αστυνομικές αρχές έναν εμπρηστικό μηχανισμό. 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν στην «Κ» ότι δεν υπάρχει ένδειξη για οργανωμένο σχέδιο, άφησαν ωστόσο να εννοηθεί ότι ορισμένες φωτιές προκλήθηκαν από αμέλεια μεταναστών.

Για τα περί εμπρησμών στην περιοχή του Εβρου αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν εκ νέου χθες στην «Κ» ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να κατατείνει στο συμπέρασμα ότι οι πολλές δασικές πυρκαγιές αποτελούν το αποτέλεσμα ενός οργανωμένου σχεδίου. Αφησαν ωστόσο να εννοηθεί ότι έχουν προκύψει συγκεκριμένα ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία ορισμένες από τις πυρκαγιές ξέσπασαν ακούσια, όταν μετανάστες που είχαν διασχίσει παράνομα τα σύνορα με την Τουρκία στον Εβρο κινούμενοι προς την ενδοχώρα άναψαν φωτιά προκειμένου, π.χ., να μαγειρέψουν ή να ζεσταθούν.

Πηγές από την Πυροσβεστική που ρωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν άγνοια για το θέμα εντοπισμού ευρημάτων για εμπρησμό από αμέλεια, ενώ τις σχετικές αναφορές δεν επιβεβαίωσαν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ούτε όμως και αρμόδιοι, ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Πηγές της Κατεχάκη πάντως σημείωσαν ότι τα σημεία όπου εκδηλώθηκαν πολλές από τις πυρκαγιές συμπίπτουν με τα μονοπάτια των μεταναστών, διαπίστωση που προκαλεί συνειρμούς.

Υπενθυμίζεται ότι σε διυπουργική σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα συμμετείχαν, εκτός από εκπροσώπους των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Κλιματικής Κρίσης, και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Υπήρξε ανησυχία για το ενδεχόμενο δουλέμποροι να επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν τις συνθήκες κρίσης στον νομό προκειμένου να προωθήσουν μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα της «μη χαλάρωσης» στην απέναντι πλευρά, μετέβη εκτάκτως στην περιοχή και ο επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρης Μάλλιος. Οι ανησυχίες των αρχών ασφαλείας πάντως δεν μοιάζουν προς το παρόν να έχουν επιβεβαιωθεί. Ενδεικτικά, ενώ οι «αποτροπές» εισόδου μεταναστών στη χώρα έφθαναν το προηγούμενο διάστημα κατά μέσον όρο τις 900, χθες για παράδειγμα, εν μέσω πυρκαγιών, έφθασαν τις 650.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT