Μπαράζ εμπρησμών, προσαγωγές και μία σύλληψη

Μπαράζ εμπρησμών, προσαγωγές και μία σύλληψη

45χρονος με ψυχολογικά προβλήματα φέρεται να ομολόγησε ότι αποπειράθηκε να προκαλέσει πυρκαγιά

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθεροι αφέθηκαν τις απογευματινές ώρες χθες οι τρεις από τους τέσσερις άνδρες που είχαν προσαχθεί το πρωί ως ύποπτοι πρόκλησης πυρκαγιών σε Αυλώνα και Πάρνηθα. Ο τέταρτος συνελήφθη και εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμούς από πρόθεση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται για άτομο που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Εν τω μεταξύ, ο αρμόδιος υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας είχε σπεύσει νωρίτερα να δηλώσει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι «κάποιοι αλιτήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως τις ανθρώπινες ζωές».

Είναι πάντως αδιαμφισβήτητο ότι χθες το πρωί και ενώ μαινόταν η πυρκαγιά στην Πάρνηθα σημειώθηκε μπαράζ εμπρησμών στην περιοχή Αυλώνας, με 9 ενάρξεις πυρκαγιών σε διάστημα πέντε ωρών. Το πρώτο κρούσμα κατεγράφη στις 8.13 το πρωί στην περιοχή Αυλώνας. Ακολούθησαν άλλες έξι απόπειρες στην περιοχή Συκάμινο σε διάστημα 50 λεπτών από τις 8.57 π.μ. έως τις 9.47 π.μ., ενώ το σκηνικό επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές βόρεια του Αυλώνα.

Κάτοικοι της περιοχής είδαν στα σημεία απ’ όπου ξεπηδούσαν οι φλόγες να κινείται ένα αυτοκίνητο ασημί χρώματος και ενημέρωσαν τις Αρχές, ενώ ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης που υπήρξε και ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας μιας απόπειρας εμπρησμού φέρεται να επικοινώνησε απευθείας με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης και τους επικεφαλής της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του Τμήματος Ασφάλειας Ωρωπού, ενημερώνοντάς τους για τα γεγονότα και ζητώντας τους βοήθεια. Στην περιοχή έσπευσαν πράγματι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και προσήγαγαν δύο υπόπτους, οι οποίοι εντοπίστηκαν να κινούνται στην περιοχή με οχήματα ασημί χρώματος, όπως και ο ύποπτος που αναζητούνταν.

Ο πρώτος, 43 ετών, για τον οποίο ειπώθηκε αρχικά ότι είχε στο αυτοκίνητό του κιάλια και βαμβάκι ως επιβαρυντικά ευρήματα, αφέθηκε ελεύθερος καθώς προέκυψε ότι δεν είχε καμία διασύνδεση με τις απόπειρες εμπρησμού. Αντίθετα, ο 45χρονος φέρεται να ομολόγησε ότι αποπειράθηκε να προκαλέσει πυρκαγιά και εις βάρος του σχηματίστηκε, βραδινές ώρες χθες, δικογραφία για εμπρησμό από πρόθεση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, πρόκειται για κάτοικο της περιοχής που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και είχε διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή του. Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία αναφέρει ότι στο σπίτι του βρήκαν προσανάμματα, πευκοβελόνες και φλόγιστρο. Λίγη ώρα αργότερα, αστυνομικοί που περιπολούσαν στην περιοχή της Πάρνηθας εντόπισαν δύο νεαρούς στα όρια του Μενιδίου – Θρακομακεδόνων. Τους έκριναν ύποπτους καθώς φέρονται είτε να κινούνταν κοντά είτε εντός της περιοχής όπου είχε διακοπεί η κυκλοφορία και αποφάσισαν να τους ελέγξουν. Στο όχημά τους βρέθηκαν δώδεκα αναπτήρες οι περισσότεροι από τους οποίους πάντως προέκυψε στη συνέχεια ότι δεν λειτουργούσαν καθώς και αποσμητικά σπρέι αυτοκινήτου. Λίγη ώρα μετά την προσαγωγή τους αφέθηκαν ελεύθεροι.

Από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής εξεταζόταν χθες ως ύποπτος για εμπρησμό από πρόθεση και ένας άνδρας στη Χαλκίδα. Υπήρχαν υπόνοιες ότι συνδέεται με την εκδήλωση δύο πυρκαγιών την Τετάρτη στην περιοχή Δοκός. Στο μεταξύ, σήμερα απολογούνται οι τρεις κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης που ως αυτόκλητοι υπερασπιστές του νόμου φυλάκισαν στην καρότσα ενός τρακτέρ 13 μετανάστες. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για μια σειρά από αδικήματα με ρατσιστικό κίνητρο και αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Δικογραφία πάντως ασκήθηκε και εις βάρος των 13 μεταναστών για την κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των τριών κατοίκων της Αλεξανδρούπολης, οι αλλοδαποί αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά με μια αυτοσχέδια κατασκευή αποτελούμενη από λάστιχα και ξύλα. Η εισαγγελέας προχώρησε στην άσκηση δίωξης για απόπειρα εμπρησμού επί τη βάσει των μαρτυρικών καταθέσεων των τριών, με τους αστυνομικούς που ερεύνησαν την υπόθεση να σημειώνουν ότι οι τρεις κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης επικαλέστηκαν τα περί εμπρησμού και εμφάνισαν στην ΕΛ.ΑΣ. τον αυτοσχέδιο μηχανισμό μόνο όταν αναζητήθηκαν από την Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τη σύλληψη και παράνομη κράτηση των μεταναστών. Καλά πληροφορημένες πηγές μάλιστα αποδίδουν πολιτικά κίνητρα στην κίνηση των τριών, συνδέοντας τουλάχιστον τον έναν απ’ αυτούς με εν ενεργεία βουλευτή κόμματος που κινείται στον χώρο της άκρας Δεξιάς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT