Κλιματική κρίση και ενέργεια: Το μερίδιο ευθύνης του πληθυσμού

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Το μερίδιο ευθύνης του πληθυσμού

Πλούσιοι και φτωχοί στις εκπομπές ρύπων

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη , Α. Μανώλη, Β. Σφακιανού

Πλούσιοι και φτωχοί στις εκπομπές ρύπων… Το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εκπέμπει μόνο το 12% των παγκόσμιων εκπομπών, η μεσαία τάξη (40% του πληθυσμού) εκπέμπει το 40%, το πλουσιότερο 10% εκπέμπει το 48%. Το πλουσιότερο 1% εκπέμπει το 8%. Τελικά, το 1/100 του παγκόσμιου πληθυσμού (77 εκατ. άτομα) εκπέμπει 50% περισσότερο από ό,τι ολόκληρο το φτωχότερο 50% του πληθυσμού (3,8 δισ. άτομα). Δεν είμαστε όλοι εξίσου ένοχοι για την κλιματική κρίση!

Ο κλιματικός στόχος προς το 2030

Φτωχοί, μεσαία τάξη και πλούσιοι της Βόρειας Αμερικής εκπέμπουν διπλάσιες ποσότητες από τους αντίστοιχους στην Ευρώπη, ενώ το πλουσιότερο 10% της Ανατολικής Ασίας (περιλαμβάνεται η Κίνα) έχει περισσότερες εκπομπές από το αντίστοιχο της Ευρώπης. Ο στόχος προς το 2030 πρέπει να είναι η διαρκής αύξηση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, ενώ μειώνονται οι ατομικές εκπομπές στο σημερινό επίπεδο εκπομπών της μεσαίας τάξης.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Το μερίδιο ευθύνης του πληθυσμού-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT