Ενα πιάτο αλληλεγγύης για τους πυροσβέστες

Ενα πιάτο αλληλεγγύης για τους πυροσβέστες

Εθελοντικές ομάδες βρίσκονται τις τελευταίες μέρες δίπλα στην πρώτη γραμμή των πυρκαγιών για να καταπραΰνουν τους πυροσβέστες και τους διασώστες

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το 2018 ο αθλητής Λευτέρης Παρασκευάς είδε την πυρκαγιά να ξεσπάει στο Μάτι, έσπευσε να πάει στο σημείο για να βοηθήσει εθελοντικά, όπως μπορούσε. Οταν βρέθηκε στο Δημαρχείο της Ραφήνας, όπου συγκεντρώνονταν τρόφιμα για τους πυρόπληκτους και τους πυροσβέστες, δεν άργησε να διαπιστώσει ότι πολλά από αυτά τα τρόφιμα, όπως τα μακαρόνια και το ρύζι, δεν μπορούσαν να είναι άμεσα χρήσιμα, γιατί δεν ήταν μαγειρεμένα. 

Και τότε, πήρε ένα βαν. Για την ακρίβεια, το «βαν της αγάπης» – «The Love Van» βαφτίστηκε η πρωτοβουλία του- το οποίο διαμορφώθηκε αντίστοιχα ώστε να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό για να μπορεί να είναι μια φορητή κουζίνα και να παρέχει βοήθεια σε περιστάσεις έκτακτης, μα όχι μόνο, ανάγκης. 

Το Love Van και η ομάδα του, που αποτελείται από περισσότερους από 150 εθελοντές, άλλους σταθερούς, άλλους περιστασιακούς, ξεκίνησε τότε να «γράφει» χιλιόμετρα αλληλεγγύης, είτε μαγειρεύοντας κάθε εβδομάδα για τους άστεγους της Αθήνας, είτε δίνοντας το παρών στις φωτιές στην Βαρυμπόμπη, είτε ακόμα και φτάνοντας μέχρι τα σύνορα της Ρουμανίας με την Ουκρανία, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, για να βοηθήσει. 

Ενα πιάτο αλληλεγγύης για τους πυροσβέστες-1
Εθελοντές μαγειρεύουν με το Love Van τις τελευταίες μέρες στο μέτωπο της Πάρνηθας. Φωτ.: Love Van

Τα τελευταία 24ωρα το βαν βρίσκεται στην Πάρνηθα, έχοντας βγάλει ήδη από τις κατσαρόλες του σχεδόν χίλια πιάτα που πρόσφερε σε πυρόπληκτους κατοίκους της περιοχής. Οι εθελοντές, οι περισσότεροι νεαροί σε ηλικία, έχουν εγκατασταθεί σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων, που τους έχει παραχωρήσει ένα φιλικό πρόσωπο της ομάδας και στις εγκαταστάσεις της Νέας Γενιάς Ολυμπιακού Χωριού. Από τις δύο αυτές βάσεις, φεύγουν τα ζεστά πακέτα με το φαγητό, κυρίως προς το μέτωπο στο οποίο βρίσκονται οι πυροσβέστες. 

«Είναι η δεύτερη φορά που σαν ομάδα βρισκόμαστε σε μια τόσο κακή συνθήκη και κάποιοι από τους πυροσβέστες πλέον μας ξέρουν. Το κακό είναι ότι βρισκόμαστε στο πεδίο, χαιρετιόμαστε μαζί τους και λέμε “Τα ξαναλέμε σε άσχημη κατάσταση”», σχολιάζει ο Λευτέρης Παρασκευάς. 

Ο Γιώργος Μεταξάς, πέρα από μέλος της ομάδας του Love Van, είναι και εθελοντής διασώστης, που βρίσκεται στην Πάρνηθα από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η φωτιά. Με τον διπλό του αυτό ρόλο, βλέπει την κατάσταση από την πρώτη γραμμή, μεταφέροντας έτσι στη συνέχεια και τις ανάγκες που υπάρχουν σε τροφή στην υπόλοιπη ομάδα του βαν. 

Κάποιες φορές φροντίζει ώστε να μεταφέρει στην πρώτη γραμμή μερικά κρύα γεύματα ώστε να μπορούν οι πυροσβέστες να κάνουν μικρά διαλείμματα ενέργειας που τόσο έχουν ανάγκη σε μια τέτοια συνθήκη. Ομως «το ζεστό φαγητό είναι σαν πέντε γεύματα κρύα», σχολιάζει ο Γιώργος Μεταξάς, θέλοντας να τονίσει την καταπραϋντική, σωματικά και ψυχολογικά δράση που μπορεί να έχει κάτι που σε μια άλλη συνθήκη θεωρούμε δεδομένο: ένα πιάτο φαγητό.

Αλλωστε οι βάρδιες των πυροσβεστών μέσα στο πεδίο είναι συνήθως εικοσιτετράωρες, οπότε το να παίρνουν δύναμη μέσα από το φαγητό είναι απαραίτητο. Επιπλέον, τα δασικά σημεία στα οποία δρουν σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι κατά βάση προσβάσιμα με όχημα, οπότε ένα άτομο-συνδετικός κρίκος όπως ένας διασώστης, είναι απαραίτητο για να φτάσει σε αυτούς η τροφή, χέρι με χέρι. 

Ενα πιάτο αλληλεγγύης για τους πυροσβέστες-2
Δεκάδες εθελοντές έχουν δώσει το παρόν στην Πάρνηθα για να προσφέρουν μέσα από το φαγητό. Φωτ.: Love Van

Στο μέτωπο των πυρκαγιών στην Πάρνηθα βρέθηκε και η γνωστή σεφ Γωγώ Δελογιάννη, μαζί με τη δημοφιλή και πολύ δραστήρια ομάδα «Ο Αλλος Ανθρωπος», με την οποία έχει μαγειρέψει εθελοντικά και στο παρελθόν. Από όταν οι φωτιές ξεκίνησαν να μαίνονται στην περιοχή, από τις κατσαρόλες της ομάδας βγαίνουν περίπου 400 μερίδες φαγητού ημερησίως για τους πυροσβέστες. 

«Είναι η αλληλεγγύη που παρακινεί μια τέτοια πράξη. Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταλάβει ότι έχουμε μόνο ο ένας τον άλλο», επιβεβαιώνει η σεφ, που βρίσκεται ακόμη στην πυρόπληκτη περιοχή. Μπροστά της βρήκε μια κατάσταση δύσκολη, που σε πολλές περιπτώσεις, απαιτούσε να προσφέρει με την ομάδα της πιο «εύκολη» τροφή στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, όπως σάντουιτς και φρούτα, που μπορεί κάποιος να φάει όσο βρίσκεται σε κίνηση και δράση. Κάποιοι από αυτούς όχι μόνο δεν έχουν την «πολυτέλεια» να κατέβουν από το βουνό για να φάνε και να ξανανέβουν, αλλά δεν έχουν βγάλει τις αρβύλες τους εδώ και 48 ώρες, όπως άκουσε κάποιους πυροσβέστες να λένε χαρακτηριστικά. Η ίδια, όπως και οι υπόλοιποι εθελοντές, βρίσκεται εκεί με αυταπάρνηση, φτιάχνοντας και προσφέροντας φαγητό με πολύ μεγάλη χαρά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT