Μύκονος: Τουρίστες συνοδεύουν ζώα στο νέο τους σπίτι

Μύκονος: Τουρίστες συνοδεύουν ζώα στο νέο τους σπίτι

Οργάνωση στη Μύκονο τους καλεί να γίνουν κρίκος στην αλυσίδα υιοθεσίας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της Παρασκευής, σε έναν σκουπιδοτενεκέ στο Μαράθι της Μυκόνου, δύο κορίτσια εντόπισαν πεταμένα τέσσερα κουταβάκια. Η είδηση δεν σόκαρε τη Σάντρα Κλερ, την 70χρονη ιδρύτρια της οργάνωσης Mykonos Animal Welfare, που από το 2005 φροντίζει για την ευημερία των αδέσποτων ζώων του νησιού.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα των στειρώσεων, με την ενεργοποίηση και του δήμου, οι εγκαταλείψεις νεογέννητων γατιών και σκυλιών εξακολουθούν να αποτελούν καθημερινότητα στη Μύκονο.

«Κάθε μέρα φοβάμαι πόσα ζωάκια θα βρούμε πεταμένα έξω από τον σταθμό σίτισης γατιών που έχουμε στο Μαράθι», λέει στην «Κ» κ. Κλερ, η οποία έχει προ πολλού απαρνηθεί τον Καναδά για τις Κυκλάδες. Συνήθως πρόκειται για μωρά που γεννήθηκαν από μη στειρωμένα κατοικίδια. Συχνά εντοπίζονται και σκυλιά που εγκαταλείφθηκαν όταν οι ιδιοκτήτες τους έφυγαν από το νησί.

«Τα βρίσκουμε συχνά δεμένα με αλυσίδα», λέει στην «Κ» η Δάφνη Χρονοπούλου, εθελόντρια της οργάνωσης που ζει εδώ και 20 χρόνια μόνιμα στη Μύκονο. «Υπάρχει αυτή η θεωρία ότι τα ζώα θα ζήσουν καλύτερη ζωή στο νησί».

Για τα τέσσερα κουτάβια, όπως και για όλα τα ζώα που εντοπίζονται εγκαταλελειμμένα, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την υιοθεσία τους. Το δίκτυο φίλων που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια η MAW είναι ευρύ, το στόμα με στόμα κάνει θαύματα.

Συνήθως πρόκειται για φιλόζωους από την Αθήνα αλλά και όλη την Ευρώπη. Για να ταξιδέψουν όμως έως τα νέα τους σπίτια, με πλοίο ή αεροπλάνο, τα ζώα χρειάζονται σύνοδο.

Η οργάνωση καλεί τουρίστες που φεύγουν από τη Μύκονο για Αθήνα ή εξωτερικό να γίνουν συνοδοί των κατοικιδίων. Στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι τους παραδίδονται τα απαραίτητα έγγραφα κι όταν φθάσουν στον προορισμό τους θα τους περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι για να παραλάβουν το ζωάκι. «Αυτή η πράξη, απλούστατη για εμάς, ανοίγει ορίζοντες προς έναν καλύτερο κόσμο γι’ αυτά τα πλάσματα», λέει η κ. Χρονοπούλου.

Προφανώς τα ζώα θα μπορούσαν να ταξιδέψουν ως «πακέτα». Κανείς στη Mykonos Animal Welfare δεν το θέλει αυτό. «Ο σκοπός είναι να κερδηθεί η εμπιστοσύνη τους. Ηδη έχουν υποστεί κακομεταχείριση».

Κάπως έτσι μόνο το φετινό καλοκαίρι έχουν δοθεί για υιοθεσία πάνω από 100 ζώα. «Υπάρχει μεγάλη πίεση», λέει η κ. Κλερ. «Ενίοτε φθάνω να φιλοξενώ σπίτι μου έως και 20 γάτες. Φαντασθείτε ότι κάποτε είχα αλλεργία στις γάτες. Μάλλον την ξεπέρασα…».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT