Λιγότερες φωτιές, διπλάσια καμένα

Πιο καταστροφικές οι πυρκαγιές φέτος σε σχέση με την προηγούμενη εικοσαετία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα που προκύπτει από τα στατιστικά για την πορεία της φετινής αντιπυρικής περιόδου, είναι αποκαρδιωτική καθώς, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές από το meteo.gr, η αθροιστικά καμένη έκταση από την αρχή του 2023 έως την Πέμπτη 24 Αυγούστου είναι αυξημένη κατά 195% συγκριτικά με τις εκτάσεις που καίγονται ετησίως στη χώρα μας.

Με 1.281.480 στρέμματα καμένων εκτάσεων έως την Πέμπτη, η Ελλάδα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών. Δεύτερη έρχεται η Ισπανία με 824.640 στρέμματα και τρίτη η Ιταλία με 595.330 στρέμματα. Αύξηση των καμένων εκτάσεων καταγράφουν επίσης η Γαλλία (+66%) και το Μαρόκο (+30%), ενώ μείωση καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες.

Παράλληλα, ο αθροιστικός αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους, καταγράφει μείωση -52% σε σύγκριση με τον αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατά μέσον όρο (2002-2022) εκδηλώνονται στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι οι φετινές μεγάλες πυρκαγιές ήταν πολύ πιο καταστροφικές. Πράγματι: η μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.8.2023, σημειώνει αύξηση +517% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2002-2022.

Καταγράφοντας, κατά μέσον όρο, 47.462 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά έως την Πέμπτη 24.8.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών, με τεράστια μάλιστα διαφορά. Δεύτερη έρχεται η Αλγερία με μέσο όρο 10.517 ανά δασική πυρκαγιά και τρίτη η Συρία με μέσο όρο 6.053 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά. Αυξήσεις σημειώνονται επίσης σε Τυνησία (+1%) και Ιταλία (+35%), με τις υπόλοιπες χώρες να παρουσιάζουν μείωση στον μέσο όρο των στρεμμάτων ανά δασική πυρκαγιά. Αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών καταγράφεται σε Ισπανία (+78%), Γαλλία (+194%), Μαρόκο (+51%), Κύπρο (+2%), Λιβύη (+3%) και Σλοβενία (+14%).

Καταγράφοντας 27 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (>300 στρέμματα) έως την Πέμπτη 24.8.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 340 δασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2023.

Εμπρησμοί

Ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού επιβλήθηκε στους τρεις κατοίκους της Αλεξανδρούπολης που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι ότι «συνέλαβαν» και κλείδωσαν στην καρότσα τρακτέρ 13 μετανάστες. Εις βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για τρία κακουργήματα με την αρμόδια εισαγγελική αρχή να αποδίδει στις πράξεις τους ρατσιστικό κίνητρο.

Οι τρεις διωκόμενοι, δύο Ελληνες και ένας υπήκοος Αλβανίας, απολογήθηκαν χθες αρνούμενοι τις εις βάρος τους κατηγορίες. Η ανακρίτρια πρότεινε την προσωρινή κράτησή τους, ενώ ο εισαγγελέας να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Την οριστική απόφαση θα πάρει το δικαστικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει προσεχώς. Εως τότε και οι τρεις θα παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι απολογίες των 13 μεταναστών αντίστοιχα, που κατηγορούνται για απόπειρα εμπρησμού, πρόκειται να ολοκληρωθούν τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα. Στο μεταξύ, ένας 18χρονος με νοητική υστέρηση κατηγορείται για δύο πυρκαγιές στα Ψαχνά. Τον υπέδειξε στις Αρχές η μητέρα του, ενώ σε μια προσαγωγή υπόπτου προχώρησε η Πυροσβεστική και στην Κάρυστο. Πρόκειται για 20χρονο ο οποίος φέρεται να προκάλεσε τέσσερις πυρκαγιές.

Το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού επιβλήθηκε και σε εποχικό πυροσβέστη ο οποίος έχει ομολογήσει ότι προκάλεσε δύο πυρκαγιές. Μετά την απολογία του προέκυψε διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα και θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου συνεδριάσει το συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT