«Να δώσουμε ονοματεπώνυμο στις σορούς και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους»
να-δώσουμε-ονοματεπώνυμο-στις-σορού-562588504

«Να δώσουμε ονοματεπώνυμο στις σορούς και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους»

Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών έχει ήδη λάβει τις πρώτες κλήσεις από ανθρώπους που ανησυχούν ότι κάποιος συγγενής τους είναι ανάμεσα στους μετανάστες που εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι στην περιοχή του Έβρου

Φωτογραφία: REUTERS/Alexandros Avramidis
Ακούστε το άρθρο

«Ανάλογα με τα τηλέφωνα που έχουμε θα δούμε αν είναι μόνο 19 οι νεκροί ή περιμένουμε και άλλους». Διοικητής της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, ο Παντελής Θέμελης έχει αναλάβει με την ομάδα του το έργο της ταυτοποίησης των μεταναστών που εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι στην περιοχή του Έβρου.

Ο κ. Θέμελης βρέθηκε γρήγορα στο πεδίο της καταστροφής, ωστόσο η περιοχή είναι τεράστια και δεν μπορεί να διερευνηθεί σπιθαμή προς σπιθαμή. Τα στοιχεία που θα δώσουν οι συγγενείς θα καθοδηγήσουν την ομάδα που θα διαπιστώσει αν υπάρχουν επιπλέον θύματα, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να προκύπτει.

Η τελευταία επικοινωνία που είχαν με τον δικό τους άνθρωπο ήταν την ημέρα που ξέσπασαν οι φωτιές, και γνώριζαν ότι εκείνη την περίοδο θα διέσχιζε την περιοχή του Έβρου.

Μιλώντας στην «Κ», ο διοικητής ανέφερε πως έχουν λάβει ήδη τις πρώτες κλήσεις από ανθρώπους που ανησυχούν ότι κάποιος συγγενής τους είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στις φωτιές. Τα τηλεφωνήματα που δέχονται είναι κυρίως από Συρία, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Ιράν. «Αυτό που μας λένε συνήθως στο τηλέφωνο είναι πως η τελευταία επικοινωνία που είχαν με τον δικό τους άνθρωπο ήταν την ημέρα που ξέσπασαν οι φωτιές, και πως γνώριζαν ότι εκείνη την περίοδο θα διέσχιζε την περιοχή του Έβρου». Όπως εξήγησε, όλες οι πληροφορίες χρήζουν διερεύνησης καθώς είναι σύνηθες σε αυτές τις διαδρομές οι μετανάστες να μην επικοινωνούν με τις οικογένειές τους για πολλές ημέρες έως και εβδομάδες. Από τις δηλώσεις εξαφάνισης μέχρι την αναγνώριση των νεκρών άλλωστε, μεσολαβεί μια μακρά και χρονοβόρα διαδικασία.

Θα συλλέξουν ταυτότητες, φωτογραφίες, θα ψάξουν τους λογαριασμούς στα social media και θα προσπαθήσουν να βρουν ανθρώπους που ταξίδευαν μαζί με το άτομο.

Τα μέλη της ομάδας ακολουθώντας τα στοιχεία που τους δίνουν όσοι επικοινωνούν μαζί τους θα ξεκινήσουν την έρευνα: θα συλλέξουν ταυτότητες, φωτογραφίες, θα ψάξουν τους λογαριασμούς στα social media και θα προσπαθήσουν να βρουν ανθρώπους που ταξίδευαν μαζί με το άτομο. Με τον τρόπο αυτό θα καταλήξουν σε μια λίστα συγγενών που ενδέχεται να έχασαν δικούς τους ανθρώπους στη φωτιά. Από αυτούς θα ζητήσουν γενετικό υλικό ώστε να γίνει η αναγνώριση και ταυτοποίηση του νεκρού.

«Να δώσουμε ονοματεπώνυμο στις σορούς και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους»-1
Μαζί τους βρέθηκαν κάποια κινητά τηλέφωνα όπως και ελάχιστα κοσμήματα, όπως ένα δαχτυλίδι και ένα ρολόι, τα οποία έχουν όλα συλλεχθεί. Φωτογραφία: REUTERS/Alexandros Avramidis

«Να δώσουμε ονοματεπώνυμο στις σορούς και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους»-2
«Αυτά βοηθούν μερικές φορές, κυρίως για την αναγνώριση από συγγενείς», σημείωσε ο ιατροδικαστής και καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Παύλος Παυλίδης, που έχει καταφέρει να συλλέξει DNA και από τους 19 νεκρούς. Φωτογραφία: REUTERS/Alexandros Avramidis

Ο κ. Θέμελης αναζητεί γονείς και παιδιά και σε περίπτωση που δεν βρεθούν αδέλφια των θυμάτων. Ωστόσο, όπως περιέγραψε, η κατάσταση σε κάποιες από τις χώρες καταγωγής των θυμάτων μπορεί να δυσκολεύουν το έργο της ομάδας. Όπως ανέφερε στην «Κ», ακόμα και το να επικοινωνήσεις με κάποιον τηλεφωνικά σε χώρες όπως η Λιβύη ή η Συρία μπορεί να αποτελέσει άθλο, ενώ δεν υπάρχουν σε κάθε χώρα οργανωμένες βάσεις δεδομένων, όπως δακτυλικά αποτυπώματα για να διευκολύνεται το έργο τους. Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών έχει ήδη ζητήσει από κάποιους που έχουν επικοινωνήσει μαζί της να στείλουν δείγμα σιέλου για την ταυτοποίηση, διαδικασία επίσης πολύ δύσκολη για ανθρώπους, όπως εξήγησε ο καθηγητής, που κατοικούν στη Συρία ή βρίσκονται παράνομα σε άλλες χώρες, όπως στην Τουρκία.

Από τη στάση του σώματος τους φάνηκε ότι καταλάβαιναν ότι ερχόταν το τέλος.

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής και καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Παύλος Παυλίδης, έχει καταφέρει να συλλέξει DNA και από τους 19 νεκρούς. Όπως ανέφερε, πρόκειται για δύο παιδιά και 17 νέους άνδρες έως 35 ετών. «Μάλλον ήταν μια ομάδα και από τη στάση του σώματος τους φάνηκε ότι καταλάβαιναν ότι ερχόταν το τέλος». Μαζί τους βρέθηκαν κάποια κινητά τηλέφωνα όπως και ελάχιστα κοσμήματα, όπως ένα δαχτυλίδι και ένα ρολόι, τα οποία έχουν όλα συλλεχθεί. «Αυτά βοηθούν μερικές φορές, κυρίως για την αναγνώριση από συγγενείς».

Η εργασία της ομάδας απαιτεί χρόνο και υπομονή. Όπως περιέγραψε ο διοικητής της, το έργο τους είναι ανθρωπιστικό: «να δώσουμε ονοματεπώνυμο στις σορούς και να επιστρέψουν στις πατρίδες και τους συγγενείς τους ή να ταφούν όπως πρέπει εδώ με τις τελετές που αρμόζουν». 

«Να δώσουμε ονοματεπώνυμο στις σορούς και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους»-3
Ο κ. Θέμελης βρέθηκε γρήγορα στο πεδίο της καταστροφής, ωστόσο η περιοχή είναι τεράστια και δεν μπορεί να διερευνηθεί σπιθαμή προς σπιθαμή. Φωτογραφία: REUTERS/Alexandros Avramidis
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT