Ελλάδα – Ινδία: Τα επόμενα βήματα σε επιχειρησιακό επίπεδο

Ελλάδα – Ινδία: Τα επόμενα βήματα σε επιχειρησιακό επίπεδο

Τον Νοέμβριο αναμένεται να γίνει το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Νοέμβριο αναμένεται να γίνει το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας σε αμυντικό επίπεδο. Τα επιτελεία των δύο χωρών έχουν ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό της επίσκεψης του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Νέο Δελχί, ταξίδι που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» θα συνδυαστεί με την παρουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών που θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά στην Ινδία.

Η Αθήνα αποτιμά θετικά την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ν. Μόντι και τις σημαντικές επαφές που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά αποτελεί η εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας με την Ινδία, μια από τις πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, ωστόσο, ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται και στην αμυντική σχέση που καλλιεργείται συστηματικά τους τελευταίους μήνες και συχνά κάτω από τα «ραντάρ» της δημοσιότητας. 

Συνεκπαίδευση στην Ινδία

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό εξέταση βρίσκονται όλες οι πιθανές ημερομηνίες αλλά και οι τρόποι για την αποστολή ελληνικών μαχητικών στην Ινδία, είτε στο πλαίσιο της συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας σε προγραμματισμένη άσκηση των ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων, είτε για τη διοργάνωση συνεκπαίδευσης σε διμερές επίπεδο.

Μια από τις ασκήσεις που τέθηκαν εξαρχής στο «μικροσκόπιο» του ελληνικού Επιτελείου είναι η «Tarang Shakti». Πρόκειται για μία μεγάλης κλίμακας αεροπορική άσκηση που μοιάζει με τον ελληνικό «ΗΝΙΟΧΟ» και αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Ωστόσο, καθώς η προετοιμασία που απαιτείται για την αποστολή αεροσκαφών σε τόσο μεγάλη απόσταση και σε βάσεις που δεν είναι γνώριμες στην Πολεμική Αεροπορία είναι ιδιαίτερα σύνθετη, ένα από τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα είναι η συμμετοχή στην άσκηση με παρατηρητές και η αποστολή μαχητικών στο προσεχές διάστημα για συνεκπαίδευση σε διμερές επίπεδο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές του αεροπορικού Επιτελείου, δεν αποκλείεται να προκριθεί η αποστολή των Rafale της 332 Μοίρας «Γεράκι» καθώς ο συγκεκριμένος τύπος μαχητικού χρησιμοποιείται και από την ινδική Αεροπορία και θα είναι ευκολότερη η εξυπηρέτηση του στα ινδικά αεροδρόμια, σε σχέση τουλάχιστον με τα F-16 για τα οποία δεν υπάρχουν ανάλογες υποδομές. Ωστόσο, η Μοίρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει την τελική της αξιολόγηση (FOC) από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου. Πηγές του ΓΕΑ πάντως, αναφέρουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά.

«Ραντεβού» στη Bright Star 23

Ελλάδα και Ινδία πάντως, δίνουν «ραντεβού» στη μεγάλη διακλαδική άσκηση «Bright Star-23» που διοργανώνει η Αίγυπτος. Οι δραστηριότητες ξεκινούν την Πέμπτη και ολοκληρώνονται στις 14 Σεπτεμβρίου, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν δυναμική παρουσία με τη συμμετοχή όλων των Κλάδων. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, αεροσκάφη F-16, επιθετικά ελικόπτερα Apache, Φρεγάτες και Αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, Πεζοναύτες και τμήματα των Ειδικών Επιχειρήσεων θα μεταφερθούν στην Αίγυπτο προκειμένου να λάβουν μέρος στα σενάρια της «BrightStar».

34 χώρες και 8.000 στελέχη αναμένεται να δώσουν το «παρών» σε μια από τις σημαντικότερες ασκήσεις της Ανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μ. Βρετανίας και της Ινδίας να ξεχωρίζουν. Πρόκειται μάλιστα για τη δεύτερη φορά μέσα στο 2023 που ινδικά μαχητικά αεροσκάφη μετασταθμεύουν και εκπαιδεύονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που αποτυπώνει το αυξημένο ενδιαφέρον του Νέου Δελχί για τις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT