Από τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην αγκαλιά μιας οικογένειας

Από τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην αγκαλιά μιας οικογένειας

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Dog’s Voice για υιοθεσίες πυρόπληκτων ζώων. Μιλούν στην «Κ» άνθρωποι που αποφάσισαν να τους προσφέρουν την αγάπη τους.

8' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, σε ένα σημείο του Κλειστού Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου αντίκριζε κανείς ένα συγκινητικό θέαμα που ξάφνιαζε ευχάριστα. Υπήρχε χαρά στην ατμόσφαιρα, σεβασμός γι’ αυτό που διαδραματιζόταν στον χώρο, αλλά και σκεπτικισμός για ό,τι συμβαίνει με τις πυρκαγιές στη χώρα μας.

H ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Dog’s Voice, ώστε πυρόπληκτα ζώα (σκύλοι και γάτες) από τις φωτιές στην Αττική αυτό το καλοκαίρι να βρουν ένα σπίτι, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. «188 υποψήφιοι πέρασαν από τη διαδικασία των συνεντεύξεων για μια υιοθεσία», μας είπε η ιδρύτρια της οργάνωσης, Ελενα Δέδε.

Από τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην αγκαλιά μιας οικογένειας-1
Πολίτες στην αναμονή για να υιοθετήσουν ένα πυρόπληκτο ζώο | φωτό: The dog project – Ολγα Αμηρίδου

Στον χώρο όπου διεξαγόταν η διαδικασία αντηχούσαν χαρούμενες παιδικές φωνές, αλλά και γαβγίσματα σκύλων που συνοδεύονταν από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι επιθυμούσαν να αποκτήσουν ένα δεύτερο, πυρόπληκτο ζώο. Από το βάθος οι εκπαιδευτές καλούσαν ονομαστικά τους ενδιαφερόμενους πολίτες προκειμένου να τους πάρουν συνέντευξη.

Ο κόσμος περίμενε υπομονετικά σε καρέκλες που είχαν τοποθετηθεί σε σειρές. Στο εσωτερικό του Κλειστού Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου οι εθελοντές της οργάνωσης -ανάμεσά τους κτηνίατροι και εκπαιδευτές- έτρεχαν τη διαδικασία ώστε να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 140 ζώα: γατάκια και σκυλάκια, κουτάβια και ενήλικα, μεσαίου μεγέθους και μεγαλόσωμα, τα οποία περίμεναν να «ταιριάξουν» με έναν άνθρωπο. Γιατί, όπως τόνισε η ιδρύτρια της οργάνωσης, πρόκειται για ταίριασμα και όχι για επιλογή ζώου.

Από τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην αγκαλιά μιας οικογένειας-2
φωτό: The dog project – Ολγα Αμηρίδου

Μεταξύ των ενδιαφερομένων ήταν και ο Θανάσης Ρήγας, ο οποίος είχε έρθει στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου μαζί με τη Μιλού, ένα καλοφροντισμένο γιορκσάιρ τεριέ, το οποίο, παρά τα 13 χρόνια του, γάβγιζε πιο ζωηρά από πολλά άλλα σκυλάκια τριγύρω.

«Λόγω της αγάπης μας για τα ζώα, αποφασίσαμε με τη σύντροφό μου να βοηθήσουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και να δούμε αν η Μιλού μπορεί να καταφέρει να συνεργαστεί με ένα άλλο σκυλάκι, με τη βοήθεια κάποιου εκπαιδευτή. Το δοκιμάσαμε μια φορά στο παρελθόν με ένα σκυλί που είχαμε βρει παρατημένο, αλλά η προσπάθεια δεν καρποφόρησε. Ελπίζω αυτή τη φορά να τα καταφέρουμε», λέει ο κ. Ρήγας.

Από τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην αγκαλιά μιας οικογένειας-3
Ο Θ. Ρήγας περιμένοντας με τη Μιλού να περάσει από συνέντευξη| φωτό: kathimerini.gr

Λίγο πιο πίσω από τον κόσμο που περίμενε για τις υιοθεσίες, βρίσκονταν και κάποιοι που επιθυμούσαν να φιλοξενήσουν ένα από τα πυρόπληκτα ζώα για δύο εβδομάδες. Μία από αυτούς ήταν και η Μαρία Γερολυμάτου, που είχε έρθει μαζί με τον σύζυγό της, τα δύο παιδιά τους, αλλά και με το σκυλάκι τους, την Μπέλα, ένα ημίαιμο, με «ολίγη» από λυκόσκυλο και μαλινουά. Η οικογένεια έχει και ένα κουνέλι.

«Δείχνουμε τα σκυλάκια στους υποψήφιους “γονείς” για να δούμε αν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχουν τα ζώα και να βρούμε μια χρυσή τομή. Κάνουμε και μια μικρή βόλτα μαζί με τον υποψήφιο».

«Αγαπάμε τα ζώα τόσο πολύ που θέλουμε να δώσουμε αγάπη και σε άλλο σκυλάκι. Το ότι αυτά που βρίσκονται εδώ είναι πυρόπληκτα, μας έχει συγκινήσει. Αν φιλοξενήσουμε κάποιο και τα πάει καλά με το δικό μας, θα προχωρήσουμε σε υιοθεσία», λέει η κ. Γερολυμάτου.

Από τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην αγκαλιά μιας οικογένειας-4
H κ. Γερολυμάτου με την οικογένειά της και το σκυλάκι τους, την Μπέλα | φωτό: kathimerini.gr

Σε ένα μικρό διάλειμμα από την εντατική εργασία του συναντήσαμε και έναν από τους εκπαιδευτές του οργανισμού, τον Γιώργο Βαβίτσα, ο οποίος συνομίλησε με τους πολίτες αφού είχαν περάσει το «κρας τεστ» των συνεντεύξεων.

«Δείχνουμε τα σκυλάκια στους υποψήφιους “γονείς” για να δούμε αν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχουν τα ζώα και να βρούμε μια χρυσή τομή. Κάνουμε και μια μικρή βόλτα μαζί με τον υποψήφιο και το σκυλί και τους εξηγούμε τα βασικά της θετικής εκπαίδευσης. Αλλωστε έχουμε ήδη δουλέψει με τα ζώα όσο καιρό βρίσκονται μαζί μας, ώστε να έχουμε μια άποψη για τον χαρακτήρα τους».

Από τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην αγκαλιά μιας οικογένειας-5
O εκπαιδευτής Γιώργος Βαβίτσας | φωτό: kathimerini.gr

Οι τρεις απαιτητικοί γύροι συνεντεύξεων ανά ενδιαφερόμενο, όπως εξηγεί η κ. Δέδε, δεν πραγματοποιούνται για να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο, αλλά, αντιθέτως, για να εξασφαλίσουν τον μέγιστο δυνατό βαθμό επιτυχίας της υιοθεσίας. 

Επιτυχημένα ταιριάσματα

Η πιο όμορφη στιγμή είναι όταν βλέπεις τα ζώα να φεύγουν στην αγκαλιά ανθρώπων που έχουν την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους για την απόφασή τους. Οι εθελοντές της οργάνωσης συνοδεύουν το ζώο -κυρίως τους σκύλους- μέχρι την πόρτα του αυτοκινήτου της υποψήφιας νέας οικογένειας.

Από τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην αγκαλιά μιας οικογένειας-6
φωτό: The dog project – Ολγα Αμηρίδου

Η Ελένη Αντωναράκου και η Νατάσα Γκούμα κατέβαιναν φουριόζες και χαρούμενες τις σκάλες έχοντας μια ολόλευκη γάτα σε κλουβί και έναν σκύλο με κομψό φουλάρι, του οποίου το όνομα, όπως μας είπαν, είναι Αμλετ.

Από τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην αγκαλιά μιας οικογένειας-7
Η Ελένη Αντωναράκου και η Νατάσα Γκούμα με τον Αμλετ και την ολόλευκη γάτα που αποφάσισαν να του δωρίσουν | φωτό: kathimerini.gr

«Ο Αμλετ μόλις έγινε 4 ετών και αποφασίσαμε να του κάνουμε ένα δώρο γενεθλίων», είχε πει η κ. Αντωναράκου και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε να πάει καλά. Του Αμλετ του αρέσουν οι γάτες, έχει μεγαλώσει με αυτές και, όταν χάθηκαν, του έλειπαν. Για την υιοθεσία των γατιών η διαδικασία ήταν σχετικά εύκολη και η ουρά ήταν μικρότερη από αυτήν για τα σκυλιά. Μας ρώτησαν πράγματα που, λίγο έως πολύ, περιμέναμε, όπως σε τι όροφο μένουμε, αν η βεράντα μας έχει πλέγμα και αν, σε περίπτωση που χρειαστεί, η γάτα μπορεί να απομονωθεί από τον Αμλετ. Τώρα συζητάμε μήπως την ονομάσουμε Τζον Σνόου, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα».

Δίπλα τους, ένα χαρούμενο ζευγάρι που ήρθε με την παρέα του και φεύγει με μια σκυλίτσα την οποία σκέφτονται να βαφτίσουν Κόκο. Οπως λέει η κοπέλα που την κρατάει, «μας ενημέρωσε για τη δράση ένας φίλος μας που είχε πάει να βοηθήσει στην Πάρνηθα ως εθελοντής. Εκεί βρέθηκε και η Κόκο. Είναι μεγάλη σε μέγεθος, αλλά μόλις μερικών μηνών. Αμα ψάχνετε κι εσείς, έχει και άλλη μια κούκλα από το Λαγονήσι».

Από τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην αγκαλιά μιας οικογένειας-8
Φόρμα υποψήφιου ζώου για υιοθεσία | φωτό: The dog project- Όλγα Αμηρίδου

Τα μεγαλύτερα επιφωνήματα χαράς ακούστηκαν όταν από τις αίθουσες βγήκε μια νεαρή γυναίκα με ένα μικρό κουτάβι στην αγκαλιά της. Οι παρευρισκόμενοι πλησίασαν για να το δουν από κοντά και να το χαϊδέψουν.

Η Γεωργία Κατσαρέλη, κρατώντας το κουτάβι, το οποίο επεξεργαζόταν τον κόσμο γύρω του, είπε στην «Κ» ότι πριν από λίγο καιρό έφυγε από τη ζωή ο γάτος της. «Σκεφτόμουν ότι θέλω να του δώσω ζωή με έναν τρόπο. Οπότε ίσως ονομάσω αυτό το θηλυκό κουταβάκι, που έχει λίγο από τσοπανόσκυλο, Zoe».

Από τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην αγκαλιά μιας οικογένειας-9
Το κουτάβι που υιοθέτησε η Γεωργία Κατσαρέλη, στην αγκαλιά της | φωτό: kathimerini.gr

Η Αλεξία Κατσαούνη είπε στην «Κ« ότι η οικογένειά της έχει ήδη ένα σκυλί, ένα μικρό Χαβανίζ, και θέλει να βοηθήσει με την υιοθεσία ενός πυρόπληκτου. Οπως είπε, «τα παιδιά μου είναι αρκετά μεγάλα για να ζήσουν αυτή τη διαδικασία, που έχει και εκπαιδευτική αξία, αφού τα ζώα αυτά βρίσκονται σε ανάγκη. Δεν πήραμε κουταβάκι, αλλά ένα μεγαλύτερο, 4 ετών, αρσενικό ημίαιμο. Είναι λίγο φοβισμένος τώρα, αλλά θα τα καταφέρουμε. Τον κάναμε μια βόλτα με τα παιδιά για αρκετή ώρα και όλα πήγαν καλά».

Αφού οι εθελοντές μας πάρουν μια ανάσα, το Σάββατο θα αρχίσουν τα τηλεφωνήματα σε όσους πήραν ζώα στο σπίτι τους. “Πώς πάτε; Ολα καλά;” θα ρωτήσουμε. Κάποια στιγμή, ύστερα από λίγες ημέρες, εννέα εκπαιδευτές μας θα κάνουν έλεγχο περιβάλλοντος και μάθημα θετικής εκπαίδευσης.

Από τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην αγκαλιά μιας οικογένειας-10
Στη φωτογραφία η κ. Κατσαούνη με τον σκύλο που επέλεξε για υιοθεσία. 

Ακόμα 93 ζώα αναζητούν το νέο σπίτι τους

Η ώρα, πλέον, είχε πάει 10 παρά το βράδυ. Οι τελευταίοι που περίμεναν για να δουν κάποιο σκυλί ή γάτα βρίσκονταν μέσα στις αίθουσες. Αποτιμώντας την κατάσταση και εμφανώς ικανοποιημένη με την προσέλευση, αλλά και με τη διάθεση αλληλεγγύης του κόσμου, η κ. Δέδε σημείωσε: «Ο σταθμός σήμερα το βράδυ κλείνει. 64 πυρόπληκτα ζώα πήγαν σε σπίτια με την προοπτική υιοθεσίας. Αλλα τόσα έμειναν πίσω και από αύριο θα μεταφερθούν σε φιλοξενίες που έχουμε ήδη ελέγξει και ήταν σε ετοιμότητα.

«Την πρώτη περίοδο των πυρκαγιών, τον περασμένο Ιούλιο, καταγράψαμε 454 ζώα. Κάποια βρίσκονταν σε καταφύγια που απειλήθηκαν από τη φωτιά, άλλα ήταν αδέσποτα σε αυτές τις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ κάποια άλλα τα είχαν παρατήσει αλυσοδεμένα σε κτήματα».

Οι υποψήφιοι γονείς παίρνουν μαζί και τα «προικιά» του ζώου, όπως τα αποκαλεί η κ. Δέδε, δηλαδή κλουβί (για τα γατιά), μπόλικη τροφή και φάρμακα, αν το ζώο παίρνει κάποια αγωγή.

Από τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην αγκαλιά μιας οικογένειας-11
φωτό: The dog project – Ολγα Αμηρίδου

«Αφού οι εθελοντές μας πάρουν μια ανάσα, το Σάββατο θα αρχίσουν τα τηλεφωνήματα σε όσους πήραν ζώα στο σπίτι τους. “Πώς πάτε; Ολα καλά;”, θα ρωτήσουμε. Κάποια στιγμή, ύστερα από λίγες ημέρες, εννέα εκπαιδευτές μας θα κάνουν έλεγχο περιβάλλοντος και μάθημα θετικής εκπαίδευσης. Αν όλα πάνε καλά, τότε θα γίνει και το επίσημο συμβόλαιο της υιοθεσίας και θα έχουν “χάπι εντ” όλες αυτές οι ωραίες ιστορίες που είδατε. Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Εχουμε ακόμη 93 ζώα που περιμένουν. Ο κόσμος θα τα γνωρίσει στις ημέρες υιοθεσίας του Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα».

Από τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην αγκαλιά μιας οικογένειας-12
φωτό: the Dog project – Ολγα Αμηρίδου

Φέτος, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Dogs’ Voice, που στηρίζει φιλοζωικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, έθεσε σε λειτουργία έναν προσωρινό σταθμό υποδοχής πυρόπληκτων ζώων στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (τα προηγούμενα δύο χρόνια λειτουργούσε στα παλιά λατομεία της περιοχής).

«Την πρώτη περίοδο των πυρκαγιών, τον περασμένο Ιούλιο, καταγράψαμε 454 ζώα. Κάποια βρίσκονταν σε καταφύγια που απειλήθηκαν από τη φωτιά, άλλα ήταν αδέσποτα σε αυτές τις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ κάποια άλλα τα είχαν παρατήσει αλυσοδεμένα σε κτήματα. Δεν κάνουμε απεγκλωβισμούς και διασώσεις, αλλά βοηθάμε τα σωματεία των περιοχών που μας κάλεσαν. Στις φωτιές του Αυγούστου, 42 ζώα χρειάστηκαν άμεση νοσηλεία. Πολλά αναρρώνουν σε κλινικές από τα εγκαύματά τους. Κάποια άλλα δεν είναι ακόμα έτοιμα. Οταν ηρεμήσουν, θα περάσουν κι αυτά από εκπαίδευση».

Σημειώνεται ότι το ¼ των ζώων που βρέθηκαν στον σταθμό πυρόπληκτων επανενώθηκαν με τις οικογένειες τους, ενώ αρκετά άλλα επέστρεψαν στους δήμους στους οποίους ανήκουν. Οσο για τα πολύ μικρά σε ηλικία αδέσποτα, οι δήμοι, σε συνεννόηση με την Dog’s Voice, θα προσπαθήσουν να τους βρουν ένα κατάλληλο σπίτι. Η υιοθεσία, σε αυτή την περίπτωση, υλοποιείται στη συνέχεια, σε συνεννόηση με τον δήμο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT