Αύξηση των λοιμώξεων από σαλμονέλα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Αύξηση των λοιμώξεων από σαλμονέλα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Εως τις 25 Αυγούστου, δηλώθηκαν 97 κρούσματα σε 11 χώρες της Ε.Ε

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 488 ανέρχονται τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης από το βακτήριο σαλμονέλα στη χώρα μας το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Οπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, στο σύνολο των 100 κρουσμάτων για τα οποία ήταν διαθέσιμη η πληροφορία, τα 66 (66%) είχαν ορότυπο S. Enteritidis, με το ποσοστό απομόνωσης του συγκεκριμένου ορότυπου να παρουσιάζει αύξηση κατά 43%, σε σχέση με το μέσο όρο της πενταετίας 2015-2019.

Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) γνωστοποιεί δύο συρροές κρουσμάτων σαλμονέλας που σχετίζονται με την κατανάλωση κοτόπουλου σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ειδικότερα, τον περασμένο Ιούλιο, η Δανία ανέφερε συρροή κρουσμάτων μόλυνσης από σαλμονέλα, ενώ έως τις 25 Αυγούστου, δηλώθηκαν συνολικά 97 κρούσματα σε 11 χώρες της Ε.Ε.

Μάλιστα, η πλειονότητα των 19 κρουσμάτων, με τα οποία πραγματοποιήθηκε συνέντευξη, ανέφερε ότι κατανάλωσε κεμπάπ ή πίτσα που πιθανόν περιείχε κοτόπουλο ή άλλα προϊόντα κοτόπουλου, πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Στις αρχές Αυγούστου, η Αυστρία δήλωσε ανέφερε συρροή κρουσμάτων, ένα εκ των οποίων απεβίωσε. Οι ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων των κρουσμάτων κυμαίνονται στην περίοδο από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Ιουλίου. 

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί το φαινόμενο και τονίζει τη σημασία της δήλωσης κρουσμάτων μη τυφο-παρατυφικής σαλμονέλλωσης από τους κλινικούς και τους εργαστηριακούς γιατρούς και την αποστολή των κλινικών καλλιεργημάτων στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σαλμονελλών Σιγκελλών και λοιπών εντεροπαθογόνων.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας δεν πραγματοποιείται συστηματικά αλληλούχηση ολικού γονιδιώματος (Whole Genome Sequencing) στα στελέχη Salmonella spp.

Τέλος, επισημαίνεται πως το επαρκές μαγείρεμα του κρέατος, των πουλερικών και των αυγών, η λήψη μέτρων για την αποφυγή της επιμόλυνσης τροφίμων που καταναλώνονται ωμά (π.χ. σαλάτες) από μολυσμένα τρόφιμα ή μολυσμένες επιφάνειες και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, είναι οι βασικοί άξονες πρόληψης της σαλμονέλλωσης και των υπόλοιπων νοσημάτων που μεταδίδονται με την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου ή νερού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT