Kακοκαιρία «Daniel»: Βροχές, κεραυνοί και «112»

Kακοκαιρία «Daniel»: Βροχές, κεραυνοί και «112»

Αναμένεται να συνεχιστεί έως και αύριο Τετάρτη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «δόντια» του έδειξε ήδη από τη Δευτέρα ο «Daniel», η κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα έως τουλάχιστον αύριο Τετάρτη. Ο καιρός άρχισε να αλλάζει από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα βόρεια ηπειρωτικά της χώρας. Την έντονη κεραυνική δραστηριότητα κατέγραψε το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο μέτρησε πάνω από 7.000 κεραυνούς, έως χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με το meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 6.30 μ.μ. καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και ήταν ίσο με 103 χιλιοστά.

Βροχές και δυνατός αέρας εκδηλώθηκαν σε Βόλο και Πήλιο στον νομό Μαγνησίας, ενώ σταδιακά ισχυρές και πολύωρες βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν και στη Λαμία. Δραματικές στιγμές έζησε ένας 43χρονος πολίτης στη Λαμία, ο οποίος λίγο πριν από τις 3 μ.μ. παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από τα ορμητικά νερά του Ξηριά στη Ροδίτσα. Ο οδηγός δεν αξιολόγησε τον κίνδυνο από χείμαρρο, που ήταν προηγουμένως προσπελάσιμος αλλά φούσκωσε από τη νεροποντή. Ο 43χρονος σκαρφάλωσε στην οροφή του οχήματος και οι πυροσβέστες τον απεγκλώβισαν.

«Ηταν ένα μεμονωμένο περιστατικό με αίσιο τέλος», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Λαμίας Ευθύμιος Καραΐσκος. «Τώρα έχει σταματήσει η νεροποντή», διευκρίνιζε αργά χθες το απόγευμα, «αλλά αναμένουμε, βάσει των μετεωρολογικών προβλέψεων, από τις 5 το πρωί έως τις 9 επιδείνωση των καιρικών φαινομένων». Οπως τονίζει, ως δήμος έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους αλλά και να καθαρίσουν φρεάτια, που πιθανώς είναι γεμάτα.

Οι κάτοικοι σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα έλαβαν χθες το απόγευμα μήνυμα «112», με το οποίο προειδοποιήθηκαν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις λόγω των πολύωρων ισχυρών βροχοπτώσεων. Τα φαινόμενα αναμενόταν να ενταθούν μετά τις 10 μ.μ. το βράδυ.

Ο «Daniel» επισκέφθηκε και τη Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις. Φωτογραφίες από την πλημμυρισμένη παραδοσιακή αγορά στο Καπάνι, όπου ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασής της, έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου. Προειδοποιητικό μήνυμα του «112» για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας και για τo επόμενο 24ωρο εστάλη και στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Και πυρκαγιές

Παρά τη βροχή, πυρκαγιές ξέσπασαν λόγω κεραυνών σε Κεφαλονιά και Αρχαία Ολυμπία, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ισχυρό μπουρίνι εκδηλώθηκε στην Κέρκυρα λίγο μετά τις 3 μ.μ. της Δευτέρας. Ο ανεμοστρόβιλος και οι κεραυνοί που έπληξαν το νησί προκάλεσαν διακοπή στην ηλεκτροδότηση στα περίχωρα της Κέρκυρας, σε Πλατυτέρα, Μαντούκι, τμήματα της περιοχής των Γουβιών, αλλά και στο χωριό Κυρά Χρυσικού – λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη της νεροποντής.

Πτώσεις δέντρων

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δέντρα έπεσαν σε παραλιακή ταβέρνα στη Γαρίτσα, όπου κινδύνευσαν ο ιδιοκτήτης και οι θαμώνες. Αντιστοίχως και στον Ανεμόμυλο έπεσε δέντρο λόγω του ανεμοστρόβιλου. Αργά χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τη δήμαρχο Μερόπη Υδραίου, «η κακοκαιρία εκτονώθηκε και έχουμε λιακάδα».

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα επηρέασαν και τη λειτουργία του αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας». Λόγω των ισχυρών κεραυνών, οκτώ πτήσεις δεν προσγειώθηκαν και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις από αυτές μετέβησαν σε κοντινά αεροδρόμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT