Κακοκαιρία «Daniel»: «Εχουν ήδη καταγραφεί εξωπραγματικά ύψη βροχής στο Πήλιο»

Κακοκαιρία «Daniel»: «Εχουν ήδη καταγραφεί εξωπραγματικά ύψη βροχής στο Πήλιο»

Ενα εξαιρετικά δύσκολο σκηνικό έχει διαμορφωθεί σε Βόλο και Πήλιο μετά από την ασταμάτητη βροχή από χθες το βράδυ στην περιοχή, ενώ ένας κτηνοτρόφος ανασύρθηκε νεκρός

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εξαιρετικά δύσκολο σκηνικό έχει διαμορφωθεί σήμερα σε Βόλο και Πήλιο μετά από την ασταμάτητη βροχή που πέφτει στην περιοχή από χθες το βράδυ, ενώ ένας κτηνοτρόφος ανασύρθηκε νεκρός καθώς καταπλακώθηκε από τοιχίο. 

Ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών λέει στην «Κ» πως: «Τα ύψη βροχής που έχουν καταγραφεί είναι εξωπραγματικά. Μόνο η Ζαγορά έχει ξεπεράσει τα 500 χιλιοστά βροχής σε μια ημέρα, όταν το ετήσιο ύψος βροχής στην Αθήνα είναι περίπου 400 χιλιοστά». Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Οι πολύ ισχυρές βροχές θα συνεχιστούν σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο μέχρι και την Πέμπτη το μεσημέρι. Το επίκεντρο των πολύ ισχυρών βροχοπτώσεων σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται σε Μαγνησία, Φθιώτιδα, Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, Σποράδες, Ανατολική Στερεά, Κεντρική Στερεά και Νότια Πελοπόννησο. «Δυστυχώς οι προγνώσεις για πρωτόγνωρα ύψη βροχής επιβεβαιώθηκαν απόλυτα».

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας ο Βόλος

Τα πιο πολλά προβλήματα εντοπίζονται στην πόλη του Βόλου.

«Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις σήμερα και αύριο. Πολύ πιθανό να δούμε νέα ρεκόρ ύψους βροχής, ίσως και πανευρωπαϊκά, όπως παρατηρούν οι ειδικοί», αναφέρει ανάρτηση του Δήμου Βόλου στον λογαριασμό στο facebook. Λίγη ώρα μετά ανακοινώθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη με εντολή της αστυνομίας.

Εξαιτίας της συνεχόμενης καταιγίδας έχουν πλημμυρίσει οι δρόμοι και έχουν ακινητοποιηθεί εκατοντάδες αυτοκίνητα στις λεωφόρους Λαμπράκη, Δημητριάδος, Ιάσονος, Αργοναυτών, Λαρίσης και Αθηνώ, ενώ οι κάθετοι δρόμοι κατεβάζουν από τα ορεινά, λόγω τεράστιες ποσότητες βρόχινου νερού που δεν μπορεί να απορροφήσει το δίκτυο αποχέτευσης.

Κακοκαιρία «Daniel»: «Εχουν ήδη καταγραφεί εξωπραγματικά ύψη βροχής στο Πήλιο»-1

«Η βροχή στην πόλη ξεκίνησε περίπου στις 23.00 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει καθόλου να βρέχει. Η πολύ μεγάλη ένταση εμφανίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες λέει στην «Κ» η Κατερίνα, κάτοικος Βόλου και προσθέτει πως σε πολλούς δρόμους του κέντρου η βροχή έχει καλύψει τα πεζοδρόμια ενώ πολλοί δρόμοι έχουν γεμίσει με λάσπες και φερτά υλικά. «Είναι επικίνδυνο και να περπατήσεις και να μετακινηθείς με το αυτοκίνητο. Αυτή την ώρα, ελάχιστοι πολίτες κυκλοφορούν στον δρόμο. Ανθρωποι του δήμου και της περιφέρειας προσπαθούν να ανοίξουν τα φρεάτια, αλλά είναι δύσκολο ενώ η βροχή δεν κοπάζει καθόλου. Οι κεραυνοί δε είναι συνεχόμενοι από χθες το βράδυ, πρώτη φορά ακούμε τόσους. Το χειρότερο όλων είναι ότι υπερχείλισε ο χείμαρρος Κραυσιδώνας».

Με τη σειρά του, ο Κώστας Μανωλίδης, καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και κάτοικος Βόλου, δίνει την εξής εικόνα: «Κάποιες συνοικίες της πόλης έχουν πλημμυρίσει ενώ η στάθμη και των δύο χειμάρρων είναι οριακή. Το αποχευτικό σύστημα του Βόλου δεν έχει δημιουργηθεί για να αντέξει τέτοια ύψη βροχής. Το νερό πάντως κινείται ασταμάτητο μέσα στο κέντρο της πόλης».

https://www.facebook.com/Meteo.Gr/posts/pfbid02afEckqDZvKe3Np4bwurheiG7geAnLtZwCSWCAEFbzJFWiiejPxXZXKYkFwXh6Z3Tl

Δύσκολη η κατάσταση και στο Πήλιο

Ο Παναγιώτης Κουτσάφτης, δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου, κάνει λόγο για μια πολύ σφιχτή κατάσταση και στο Πήλιο. Οπως μας είπε: «Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι πολύ δύσκολες. Εβρεχε χθες όλη νύχτα, αλλά ο κατακλυσμός ξεκίνησε περίπου στις 07.00. Αυτή τη στιγμή το κεντρικό οδικό δίκτυο είναι πολύ δύσβατο. Υπάρχουν πολλές κατολισθήσεις από δέντρα και πέτρες και ειδικά στον δρόμο προς του Πουρί, όπου γίνεται και ένα έργο, η διέλευση είναι αδύνατη. Εχουμε επίσης πρόβλημα με τις τηλεπικοινωνίες και το ρεύμα που διακόπτονται κατά διαστήματα. Ανησυχούμε μήπως κοπούν για πολλή ώρα. Στην περιοχή μας βλέπουμε πάντα μεγάλα ύψη βροχής, και είχαμε πολύ μεγάλες βροχοπτώσεις και το 2018 και το 2021 αλλά αυτή είναι πραγματικά από τις χειρότερες. Το κακό είναι ότι έχουμε μέλλον μπροστά μας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νότιου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζίκος, λέει πως η κατάσταση στην περιοχή εκεί είναι καλύτερη. «Βρέχει από χθες το βράδυ με σταθερό ρυθμό. Για την ώρα δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, αλλά φοβόμαστε πως από το απόγευμα που αναμένεται να επηρεαστεί έντονα η δική μας περιοχή, η κατάσταση θα επιβαρυνθεί. Είμαστε σε αγωνία για το τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες. Από χθες το βράδυ έχει δοθεί οδηγία όλοι οι κάτοικοι του Νότιου Πηλίου,
όπου έχει και αρκετούς οικισμούς με πιο δύσκολους δρόμους, να μην μετακινούνται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT