Κακοκαιρία «Daniel»: «Πνίγηκαν» Βόλος και Πήλιο – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις
κακοκαιρία-daniel-πνίγηκαν-βόλος-και-π-562598995
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία «Daniel»: «Πνίγηκαν» Βόλος και Πήλιο – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ρεκόρ βροχόπτωσης σημειώθηκε σήμερα στη χώρα, εν μέσω της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel που σαρώνει τη χώρα. Ενας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός στον Βόλο, ενώ νεότερα δεδομένα κατεβάζουν τον αριθμό των αγνοούμενων σε 3 καθώς βρέθηκε ένα ζευγάρι Αυστριακών που είχαν παρασυρθεί από χείμαρρο. Πτέρυγα γηροκομείου κατέρρευσε. Δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους και εκτεταμένες ζημιές υπέστη το δίκτυο ηλεκτροδότησης σε Βόλο, Πήλιο και Σποράδες. Η κακοκαιρία πλησιάζει Πιερία και Χαλκιδική. Μετεωρολόγοι προβλέπουν πως θα ενταθεί εκ νέου το πρωί της Τετάρτης.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις: 

23:19

Πώς θα κινηθεί τη νύχτα η κακοκαιρία Daniel

Απο το βράδυ το σφοδρό κύμα θα χτυπήσει τη Μεσσηνία και τη Λακωνία ενώ απο την Τετάρτη την ανατολική Πελοπόννησο, την Αργολίδα και τη Δυτική Κρήτη. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ:

Την Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Συγκεκριμένα στην Αττική θα επηρεαστούν κατά περιόδους τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματά της.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις βραδινές ώρες σήμερα, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Συνοπτικά, η κακοκαιρία θα κινηθεί (ή θα παραμείνει):
Θεσσαλία

Σποράδες

Πιερία

Β. Εύβοια

Φθιώτιδα

Αργολίδα

Κρήτη

Η ουσιαστική αποκλιμάκωση των ακραίων καιρικών φαινομένων θα ξεκινήσει από το μεσημέρι της Πέμπτης.

22:57

Βρέθηκε το ζευγάρι των Αυστριακών στο Νότιο Πήλιο

Λίγο πριν τις 10:30 το βράδυ εντοπίστηκαν ζωντανοί οι δυο Αυστριακών, οι οποίοι είχαν παρασυρθεί από ορμητικά νερά στο Νότιο Πήλιο.

Mετά τον εντοπισμό των δύο Αυστριακών, επισήμως οι αρχές δηλώνουν ότι αναζητούν έναν πατέρα που παρασύρθηκε στον Βόλο, ενώ γίνεται έρευνα για άλλα δύο άτομα, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί ότι αγνοούνται.

 
 
 

22:45

300 τουρίστες εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Σκιάθου

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, 300 τουρίστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Σκιάθου λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας Daniel η οποία έχει πλήξει το νησί. 

 

22:28

Οι Ένοπλες Δυνάμεις σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακραίας κακοκαιρίας Daniel

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει 3 φορτωτές στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου για την αντιμετώπιση της ακραίας κακοκαιρίας Daniel.

Παράλληλα μέσα και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε ετοιμότητα συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

22:28

Χαλκιδική: Διαλυμένα beach bar από τους ισχυρούς ανέμους

Πηγή: Facebook/Συμβαίνει Τώρα στη Χαλκιδική

22:11

Αγνοείται ζευγάρι Αυστριακών στο νότιο Πήλιο

 
22:01

Κατάρρευση γέφυρας στο Νότιο Πήλιο

Σύμφωνα με το τοπικό gegonota.news, λόγω της κακοκαιρίας «Daniel», υποχώρησε το απόγευμα της Τρίτης τμήμα γέφυρας στο δρόμο προς το Νότιο Πήλιο, στο ύψος της Μπούφας.

Ο δήμαρχος του Νοτίου Πηλίου έχει ζητήσει να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Πηγή: gegonota.news
21:58

Θεομηνία στον Βόλο: Αυτή την ώρα η εκκένωση του γηροκομείου

 
21:55

«Ποτάμι και πεζοδρόμιο έγιναν ένα»

Πολλοί κάτοικοι, διαμαρτύρονταν για το ότι δεν έγινε καμία ουσιαστική προετοιμασία, μολονότι είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι για την ένταση του φαινομένου. Αποστολή της «Κ» στον Βόλο.

21:49

Υδροστρόβιλος χτύπησε την Εύβοια 

21:39

Μαγνησία: Πέντε οι αγνοούμενοι από την κακοκαιρία

Για τέσσερις αγνοούμενους στην περιοχή της Πάλτσης μίλησε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Δημήτρης Παρησσιάδης. Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς αγνοείται κι ένας 42χρονος, το αυτοκίνητο του οποίου παρασύρθηκε από το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης. Στο αυτοκίνητο επέβαινε και ο ανήλικος γιος του, ο οποίος διασώθηκε.

Συνολικά οι αγνοούμενοι είναι πέντε.

Στο μεταξύ ο δήμος Νοτίου Πηλίου παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ βρέχει ασταμάτητα. 

21:29

Κικίλιας: Νέα έξαρση των ακραίων φαινομένων τις πρωινές ώρες

 
20:59

Meteo: Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής

Σε μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες που έχει βιώσει η χώρα μας εξελίσσεται η κακοκαιρία «Daniel», με τα ημερήσια ύψη βροχής στην Κεντρική Ελλάδα να ξεπερνούν κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2006.

Σύμφωνα με το Μeteo, το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 20:30 καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 mm.

Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέβριο 2020. 

20:56

Μήλος: Απεγκλωβισμοί από ακινητοποιημένα οχήματα

Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν εννιά άτομα από τρία ακινητοποιημένα οχήματα, λόγω συσσώρευσης υδάτων, στη θέση Αγιοι Ανάργυροι στη Μήλο. Επιχείρησαν τρεις πυροσβέστες με ένα όχημα.

20:41

Δρόμοι-ποτάμια στη Σκιάθο

20:39

Που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία Daniel

 
20:12

Αργαλαστή: Εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας

Την εκκένωση του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής αποφάσισαν από κοινού ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οπως επισημαίνεται, στόχος είναι η προστασία των εργαζομένων και των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ενώ για την απρόσκοπτη παροχή των ιατρικών υπηρεσιών δημιουργείται προσωρινή δομή στο δημαρχείο της Αργαλαστής.

Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής παραμένει πυροσβεστικό όχημα για τη συνεχή άντληση των υδάτων, ενώ μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης, το προσωπικό αναμένεται να επιστρέψει.

20:10

Μήνυμα από το 112 - παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο νομό Μαγνησίας

20:06

Πτέρυγα του Γηροκομείου Βόλου κατέρρευσε

Τα ορμητικά νερά του ποταμού που βρίσκονται δίπλα ήταν ο λόγος της κατάρρευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κινδύνευσε κάποιος από τους ανθρώπους που φιλοξενούνται εκεί. Αυτή τη στιγμή, οργανώνεται προληπτική επιχείρηση εκκένωσης του κτηρίου. Στο συγκεκριμένο Γηροκομείο, φιλοξενούνται 94 άτομα.

20:00

Αγιος Ιωάννης Πηλίου: Δεκάδες εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους

«Πνίγηκε» ο Αγιος Ιωάννης Πηλίου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ δεκάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα αμάξια τους, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Δραματικές είναι οι εκκλήσεις των παραθεριστών για βοήθεια ενώ βίντεο που δείχνουν τη θάλασσα να «καταπίνει» αυτοκίνητα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

19:54

Ενημέρωση Μητσοτάκη για την κακοκαιρία «Daniel»

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας.

19:35

Έκκληση Αρτοποιού: Μην διασχίζετε πλημμυρισμένους δρόμους

«Μπορούμε να πούμε ότι είναι σωτήριο μέτρο αυτή τη στιγμή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία έχει –αν θέλετε επιβληθεί– στην περιοχή της του Βόλου και γενικά της Μαγνησίας και στο οδικό δίκτυο, για τον απλούστατο λόγο, ότι αυτό το οποίο βλέπουμε, αυτά τα ποτάμια τα οποία έχουν δημιουργηθεί, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τρομερά προβλήματα για την ασφάλεια των πολιτών, οι οποίοι θα προσπαθούσαν να περάσουν από αυτά», τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. 

«Και η συμβουλή, η οποία θα ήθελα να πούμε με σαφήνεια είναι ότι: Σας παρακαλούμε, σας απευθύνουμε έκκληση, μην προσπαθήσετε να επιχειρήσετε σε καμία περίπτωση να κάνετε διέλευση ενός πλημμυρισμένων χειμάρρου ή ακόμη και ενός δρόμου ο οποίος βρίσκεται με 30 εκατοστά 20 εκατοστά νερό, για τον απλούστατο λόγο ότι αφενός, μπορούμε είτε να παρασυρθούμε είτε ακόμη να μην ξέρουμε τι βρίσκεται κάτω από αυτό το νερό, κάτω από αυτό το υλικό και εκείνη την ώρα να μπορεί να υπάρχει τρωτότητα στο οδόστρωμα», πρόσθεσε.

19:33

Δήλωση Κικίλια: «Το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει - Νέα έξαρση το πρωί»

Σε δηλώσεις προέβει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μεταφέροντας εκτιμήσεις μετεωρολόγων πως «πρόκειται για το πιο ακραίο φαινόμενο σε ότι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα».

Στη Ζαγορά Πηλίου μέχρι τις 3 το μεσημέρι το ύψος βροχής είχε ανέβει στα 645 χιλιοστά.

«Η εκτίμηση των μετεωρολόγων είναι ότι τα χιλιοστά θα αυξηθούν μέχρι να κλείσει το 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει. Μετά από κάποια μικρή ύφεση θα έχει και πάλι έξαρση τις πρωινές ώρες» πρόσθεσε ο υπουργός.

«Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση από αύριο το μεσημέρι.

«Από την έναρξη του φαινομένου στην περιοχή επιχειρούν 77 συνεργεία της Πυροσβεστικής, καθώς και ομάδες από την 1η,  2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ με λέμβους και ερπιστριοφόρα, μηχανήματα έργου, δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά η Ελληνική Αστυνομία και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχτεί έως τώρα 690 κλήσεις».

19:32

Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους στον Ν. Λάρισας λόγω πλημμύρας

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει ως εξής:

Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

– Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

  • στην επαρχιακή οδό Βελίκας – Αγιοκάμπου,
  • στην επαρχιακή οδό Κουτσουπιάς – Καρίτσας, εντός του οικισμού του Κόκκινου Νερού,
  • στην επαρχιακή οδό Παλαιόπυργου – Ομολίου,
  • στην επαρχιακή οδό Στομίου – Αλεξανδρινής – Παλαιόπυργου &
  • στην επαρχιακή οδό Γόννων – Ελιάς.

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου,
  • στον ορεινό όγκο του Πηλίου,
  • στην επαρχιακή οδό Ριζόμυλου – Καναλίων (από τη διασταύρωσή της με την ΠΕΟ Λάρισας – Βόλου έως το χωριό Κανάλια),
  • στην επαρχιακή οδό Βόλου – Καναλίων, από το χωριό Κερασιά έως το χωριό Κανάλια,
    σε ολόκληρο οδικό δίκτυο της νήσου Σκιάθου &
  • στην επαρχιακή οδό Αγιάς – Βόλου, από το χωριό Κανάλια έως τα όρια του νομού Μαγνησίας προς το χωριό Καλαμάκι του νομού Λάρισας.

Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • στον Περιφερειακό (κόμβος Φυτόκου), εκτροπή οχημάτων,
  • στην Παραλιακή Αγριάς, Περιφερειακός προς Αγριά, εκτροπή οχημάτων &
    στον κόμβο Διμηνίου.

Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και εκτάκτου ανάγκης.

19:21

Μαρτυρία στην «Κ»: Πήραμε την Πυροσβεστική, μας είπαν να καλέσουμε άλλα νούμερα

«Από το πρωί είναι έτσι, δεν έχει έρθει κανείς - πήραμε στην Πυροσβεστική και μας λένε να καλέσουμε άλλα νούμερα που δεν απαντάει κανείς», τονίζει κάτοικος της περιοχής της Νέας Ιωνίας Βόλου, όπου έχουν πλημμυρίσει οι δρόμοι και η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Αποστολή στον Βόλο: Δήμητρα Τριανταφύλλου

19:14

Η νύχτα πέφτει στη Σκιάθο και το νερό στη Χώρα συνεχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα

Βίντεο της Ελισσάβετ Ντάφη.

19:04

Η κακοκαιρία σαρώνει τον Βόλο, εικόνες-σοκ

 
18:59

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας

  • Ο συντονισμός των επόμενων ωρών τέθηκε επί τάπητος στο πλαίσιο της σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας.
  • Πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, πιθανώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη νεροποντή στη χώρα.
  • Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και συζητήθηκε το πώς θα διασφαλιστεί η παραμονή των δρόμων ανοιχτών, ειδικά προς νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές, καθώς επίσης η φιλοξενία ανθρώπων όπου κρίνεται αναγκαίο.
  • Διαμηνύθηκε επίσης ότι όλες οι δυνάμεις (Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ, κλπ) επιχειρούν από το πρωί για απεγκλωβισμούς, ενώ συνεχίζουν να είναι στο δρόμο. Το ίδιο ισχύει και για τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ καθώς σημειώθηκαν πολλές διακοπές ρεύματος.
  • Επισημαίνεται ότι θα πρέπει οι πολίτες να ακολουθούν τα μηνύματα του 112.
  • Στη σύσκεψη με συμμετείχαν οι κύριοι Κικίλιας, Οικονομου, Μπρατάκος, Τριαντοπουλος, Τουρνάς, Κοντογεωργης, Παπαγεωργιου, Αρχηγος και επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος - συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη ο κ. Αγοραστός και μετεωρολόγοι.
18:49

Το κέντρο του Βόλου δεν είναι προσεγγίσιμο λόγω της υπερχείλισης των χειμάρρων

Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα και στη Νέα Ιωνία του Βόλου, καθώς η βροχόπτωση είναι αδιάκοπη. Τεχνικά κλιμάκια του δήμου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά προβλημάτων.

Αποστολή στον Βόλο: Δήμητρα Τριανταφύλλου

18:29

754 χιλιοστά ημερήσιου ύψους υετού 

754 χιλιοστά ημερήσιου ύψους υετού έχει καταγράψει ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Ζαγορά Πηλίου, μέχρι τις 18:06.

Η βροχόπτωση συνεχίζεται.

18:28

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στον Βόλο

Αποστολή στον Βόλο: Δήμητρα Τριανταφύλλου

18:25

ΔΕΔΔΗΕ: Προβλήματα ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας 

  • Εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στο Βόλο, στο Πήλιο και σε άλλες περιοχές του νομού Μαγνησίας, καθώς και στις Σποράδες, έχει προκαλέσει η κακοκαιρία, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, να συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης
  • Όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και των συνεργαζόμενων εταιριών βρίσκεται σε επιφυλακή, αντιμετωπίζοντας πολύ μεγάλες δυσκολίες για την αποκατάσταση των ζημιών λόγω των δυσμενών συνθηκών.
  • Ο ΔΕΔΔΗΕ προειδοποιεί όλους τους πολίτες να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς, κολόνες ή άλλα στοιχεία του Δικτύου, τα οποία είτε βρίσκονται στο έδαφος είτε παρουσιάζουν εμφανείς ζημιές, αλλά να ειδοποιήσουν άμεσα τις βλάβες στο 800 400 4000 ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.
18:20

Βόλος: Επιχείρηση για τον εντοπισμό άνδρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό άνδρα στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης Βόλου, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν 42χρονο άντρα, ο οποίος προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του ρέμα στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης Βόλου.

18:13

Πυροσβεστική: 690 κλήσεις έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων λόγω κακοκαιρίας

Συνολικά 690 κλήσεις έχει λάβει από σήμερα το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, λόγω της εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι κλήσεις αφορούν, κυρίως, αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

* Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει λάβει 670 κλήσεις εκ των οποίων:

- στη Μαγνησία 500 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 80 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 100 άτομα.

- Στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 70 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 12 αντλήσεις υδάτων.

- Στη Σκιάθο 100 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 30 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.

* Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 20 κλήσεις εκ των οποίων:

- Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 3 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

- Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων.

- Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου.

18:09

Μαρτυρία κατοίκου στην «Κ»: Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο

«Έπρεπε να είχαν κάνει πρόβλεψη οι υπεύθυνοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», λέει στην «Κ» η κάτοικος της Νέας Ιωνίας Βόλου, Αναστασία Καρχαλάκη, διαμαρτυρόμενη για την κατάσταση που επικρατεί μπροστά από το σπίτι της.

«Ο δρόμος είναι πλημμυρισμένος από τις 10 το πρωί, όλη νύχτα έβρεχε, το πρωί έγινε υπερχείλιση», λέει και προσθέτει: «Οι υπόνομοι είναι βουλωμένοι. Είμαι απογοητευμένη, ζω 50 χρόνια εδώ, πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο. Τα φρεάτια πρέπει να είναι πάντα καθαρά».

Αποστολή στον Βόλο: Δήμητρα Τριανταφύλλου

18:03

Δορυφορική εικόνα από την καταιγίδα που πλήττει περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας

18:00

Εγκλωβισμένοι στα ΚΤΕΛ του Βόλου

 
17:59

«Φουσκώνουν» ποτάμια και χείμαρροι στην Π.Ε. Τρικάλων 

Η έντονη βροχόπτωση που συνεχίζει με ένταση και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, έχει «φουσκώσει» ποτάμια και χειμάρρους, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα στον ορεινό όγκο σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο, αλλά 36 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων συνδράμουν με επιτυχία από το πρωί, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι καθαροί για την κυκλοφορία των οχημάτων. 

Ο αντιπεριφερειάχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

17:54

Εικόνα καταστροφής στη Μακρινίτσα Πηλίου

17:50

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για την άμεση χαρτογράφηση περιοχών της Μαγνησίας

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping (κωδικός ενεργοποίησης EMSR692) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, οι οποίες επλήγησαν από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν την Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων.

17:46

Ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

 
17:45

Προειδοποίηση από τον Αρτοποίο: Έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας, μείνετε στο σπίτι σας

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γ. Αρτοποιός, μιλώντας στο Mega σχετικά με την κακοκαιρία Daniel που πλήττει από τα ξημερώματα τον Βόλο. Ξεκαθάρισε ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η μετακίνηση των κατοίκων της Μαγνησίας, καθώς η άσφαλτος έχει διαβρωθεί λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που έχει πέσει.

«Η άσφαλτος έχει διαβρωθεί. Κάθε προσπάθεια σε Μαγνησία και Σποράδες έχει μεγάλο ρίσκο. Γι’ αυτό κατάπιε και το λεωφορείο. Είναι το πιο επικίνδυνο και πρέπει να το ακούσουμε καλά. Έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας. Μείνετε στο σπίτι. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας. Ούτε με 4χ4 μπορείτε να μετακινηθείτε. Δεν κινδυνεύετε να εγκλωβιστείτε, αλλά να σας καταπιεί η γη» τόνισε.

17:42

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στη Νέα Ιωνία του Βόλου

Αποστολή στον Βόλο: Δήμητρα Τριανταφύλλου

17:23

Χωρίς ρεύμα και νερό περιοχές σε Βόλο και Πήλιο - Μαρτυρίες στην «Κ»

Παραμένουν τα προβλήματα στην υδροδότηση και στην ηλεκτροδότηση σε Βόλο, Πήλιο και Σκιάθο λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Στην περιοχή Φυτόκο της Νέας Ιωνίας Βόλου, «κεραυνός χτύπησε την καμινάδα σπιτού και έσπασαν όλες οι πρήζες», όπως είπαν πολίτες στην απεσταλμένη της «Κ», Δήμητρα Τριανταφύλλου. Η Μαρία, ιδιοκτήτρια του κρεοπωλείου, τόνισε ότι δεν έχουν ρεύμα από τις 12:00 και εξέφρασε τον φόβο της ότι θα καταστραφούν όλα τα κρέατα του μαγαζιού

Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δρόμους της Λάρισας και της Μαγνησίας.

Αποστολή στον Βόλο: Δήμητρα Τριανταφύλλου

17:11

Απεγκλωβισμός ηλικιωμένου πολίτη στον Βόλο

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

17:07

Η είσοδος για το κέντρο της πόλης του Βόλου είναι κλειστή

Σύμφωνα με την Τροχαία, η βροχή πέφτει ασταμάτητα από τη μία το πρωί. Το κέντρο της πόλης έχει κλείσει γιατί έχουν υπερχειλίσει δύο χείμαρροι. Γίνεται εκτροπή από άλλες οδούς. Η οδήγηση στο σημείο είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Αποστολή στον Βόλο: Δήμητρα Τριανταφύλλου

16:46

Πλημμυρισμένοι οι περισσότεροι δρόμοι του Βόλου

Ο ουρανός της Μαγνησίας φωτίζεται από συνεχιζόμενες αστραπές.

Αποστολή στον Βόλο: Δήμητρα Τριανταφύλλου

16:38

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και ποτάμια στον Βόλο

REUTERS/Loukianos Lakis 

16:37

Μεγάλα ύψη βροχής σε Μαγνησία και τις γύρω περιοχές

 
16:36

Εικόνα αυτή την ώρα από την Εθνική Οδό

Το σημείο αυτό βρίσκεται 2 χλμ πριν από την είσοδο της πόλης του Βόλου. Πρόκειται για τις περιοχές που κάηκαν από τις φωτιές του περασμένου Ιουλίου σε Μικροθήβες, Βόλο και Αγχίαλο.

Αποστολή στον Βόλο: Δήμητρα Τριανταφύλλου

16:31

Υπ. Εργασίας: Προστασία των εργαζομένων από την κακοκαιρία

«Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης καλεί τους εργοδότες των επιχειρήσεων της Μαγνησίας, καθώς και των άλλων περιοχών που πλήττονται ή πρόκειται να πληγούν από την εκδήλωση των φαινομένων της κακοκαιρίας με την ονομασία “Daniel”, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα έκτακτα δελτία επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (www.emy.gr), να συμμορφώνονται άμεσα με τις οδηγίες και τις εντολές των αρμόδιων αρχών, ιδίως δε της Πολιτικής Προστασίας. Καλούνται να μεριμνήσουν, σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή προσέλευση ή/και αποχώρηση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων».

16:28

Ακόμη 30 ώρες με επικίνδυνα φαινόμενα

 
16:26

Εικόνες από το λιμάνι του Βόλου - οχήματα έχουν βουλιάξει

Η κατάσταση παραμένι εξαιρετικά δύσκολη.

Video: Άρτεμις Τσουκαλά

16:24

Μακρυνίτσα Πηλίου: Αυτοκίνητα στο «έλεος» του νερού

Ορμητικός χείμαρρος σε πάρκινγκ στη Μακρυνίτσα Πηλίου, αυτοκίνητα έχουν υποστεί σοβαρές φθορές από τις κατολισθήσεις.

16:23

Έντονη παραμένει η βροχόπτωση αυτή την ώρα στον Βόλο

Η επέλαση της κακοκαιρίας έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

16:19

Σε Πιερία και Χαλκιδική η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

  • Τις ακτές της Πιερίας, την Παραλία Κατερίνης ως τα παράλια του Πλαταμώνα, την Ημαθία και το νότιο τμήμα της Χαλκιδικής (χερσόνησοι Κασσάνδρας-Σιθωνίας) αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες το έντονο κύμα κακοκαιρίας.
  • Στο μεταξύ για τους κατοίκους σε Ημαθία, Πιερία και Χαλκιδική, ήταν το μήνυμα 112 που έλαβαν το πρωί αρκετοί και στην Θεσσαλονίκη.
  • Η πολύ ισχυρή βροχόπτωση σε όλη την Κεντρική Μακεδονία δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από πτώσεις 6 δένδρων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.
16:16

Ακυρώνονται τα ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες σε Μαγνησία και Σποράδες

  • Ακυρώνονται τα σημερινά ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel».
  • Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, που εκδόθηκε σε συνέχεια της σχετικής απόφασης που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συνιστά στις δημόσιες υπηρεσίες να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους πολίτες και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού ή για την εξυπηρέτησή τους άμεσα ακόμα και χωρίς ραντεβού, εφόσον τίθεται θέμα υπέρβασης προθεσμιών, σε άλλη ημέρα εκτάκτως.
16:06

Ποτάμια από λάσπη στην πόλη του Βόλου

16:00

Εικόνες καταστροφής από την Τσαγκαράδα Πηλίου 

15:55

Δορυφορική εικόνα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ξεπέρασε τα 600 mm το ύψος βροχής στο Πήλιο, ενώ και στην υπόλοιπη Θεσσαλία σημειώθηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής, σύμφωνα με ανάλυση του meteo.gr.

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολογικός σταθμός της Ζαγοράς από την αρχή (00:00) έως το μεσημέρι (15:00) της Τρίτης κατέγραψε 645 mm βροχής.

15:48

Έντονη προειδοποίηση από την ΕΛ.ΑΣ. για την κακοκαιρία

15:45

«55 άνθρωποι είμαστε εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο»

 
15:43

Εικόνα καταστροφής στους δρόμους του Βόλου

15:41

Συστάσεις προς τους πολίτες για την κακοκαιρία Daniel

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες: 

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

15:37

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τετάρτη

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: Στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Στην Αττική θα επηρεαστούν κατά περιόδους τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματά της. 

15:29

Εικόνα από το Χορευτό Πηλίου

15:14

Μεγάλα προβλήματα στο Τμήμα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου

Πηγή: magnesianews

15:11

Χειροτερεύει η κατάσταση στη Σκιάθο - Βίντεο από τον κεντρικό δρόμο της Χώρας

15:10

Εικόνα τώρα από το κέντρο του Βόλου

kathimerini.gr

15:01

Υποχωρεί το οδόστρωμα λόγω της βροχής και λεωφορείο βυθίζεται

14:59

Απίστευτες εικόνες στον Βόλο: Πολίτες απεγκλωβίζονται με φουσκωτές βάρκες

Ακόμα και φουσκωτές βάρκες επιστρατεύθηκαν από τις Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να απεγκλωβιστούν πολίτες και εργαζόμενοι από το κέντρο του Βόλου.

14:55

Εκκένωση γραφείων με βάρκες στον Βόλο

 
14:47

Σύσκεψη για τα ακραία καιρικά φαινόμενα -  Στο «κόκκινο» Θεσσαλία, Μαγνησία, Πιερία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα

  • Σύσκεψη για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Daniel πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια με τη συμμετοχή επιχειρησιακών και υπηρεσιακών φορέων. 
  • Στο κόκκινο παραμένουν Θεσσαλία, Μαγνησία, Πιερία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα, ενώ θα σταλούν κι άλλα προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112.
  • Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη να τηρηθούν οι οδηγίες των μηνυμάτων του 112 όσο διαρκούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να ακολουθούνται πιστά οι υποδείξεις των αρχών. 
  • Επιπλέον, τονίστηκε ότι έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται το βράδυ σε Μεσσηνία και Λακωνία, ενώ αύριο σε ανατολική Πελοπόννησο, Αργολίδα και Δυτική Κρήτη. 
  • Αναφορικά με την περαιτέρω εξέλιξη της κακοκαιρίας, επισημάνθηκε ότι ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα. 
  • Τέλος, η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει αύριο το πρωί την Αττική χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα.
  • Σύμφωνα με τα έως τώρα μετεωρολογικά δεδομένα η κακοκαιρία αύριο θα επηρεάσει κυρίως τα νότια προάστια και πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα από Πειραιά έως Σούνιο, στη Σαλαμίνα και την Αίγινα. 
14:42

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις 21:00

14:39

Ζαγορά Πηλίου: Ορμητικά νερά «κατάπιαν» αυτοκίνητα

 
14:37

Live η πορεία του φαινομένου μέσω δορυφόρου

14:34

Ενοπλες Δυνάμεις: Τρεις φορτωτές στην περιοχή του Βόλου

Τρεις φορτωτές έχουν διατεθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Μέσα και προσωπικό βρίσκονται σε ετοιμότητα συνδρομής αν απαιτηθεί από την Πολιτική Προστασία.

14:30

Διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων στις Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας

Απαγορεύσεις και διακοπές της κυκλοφορίας, ανακοινώθηκαν από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει ως εξής:

Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας

Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Αγιοκάμπου - Κόκκινου Νερού, από το ύψος της γέφυρας «ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ» έως τον οικισμό Κουτσουπιά.

Διεύθυνση αστυνομίας Μαγνησίας

- Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου.

- Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας (Πήλιο).

- Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της νήσου Σκιάθου. 

- Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ριζομύλου-Καναλίων από τη διασταύρωσή της με την ΠΕΟ Λάρισας Βόλου μέχρι το χωριό Κανάλια και στην επαρχιακή οδό Βόλου-Καναλίων από το ύψος του χωριού Κερασιά και μέχρι το χωριό Κανάλια.

- Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική οδό Βόλου-Ζαγοράς (κάτω κλάδος) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την διασταύρωσή της με την οδό Σταδίου μέχρι την Αγριά.

- Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Βόλου Παληουρίου από τη διασταύρωσή της με την οδό Λαρίσης (οδός Δερβενακίων) στο ύψος του κυκλικού κόμβου έως τον οικισμό Διμήνι.

• Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και εκτάκτου ανάγκης

14:16

Νέο «112» σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα

13:59

Πήλιο: Αυτοκίνητα χάνονται στη θάλασσα (βίντεο)

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που έχει αφήσει με το πέρασμά της η κακοκαιρία «Daniel» στο παραθαλάσσιο μέτωπο του Πηλίου και ειδικότερα στο χωριό του Αγίου Ιωάννη.

13:55

Δύσκολη η κατάσταση στη Λάρισα - Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα

Δύσκολη είναι η κατάσταση από την κακοκαιρία στα παράλια του Δήμου Αγιάς της Λάρισας, όπου υπάρχει υπερχείλιση των ρεμάτων, με τα προβλήματα να αυξάνονται όσο συνεχίζεται η βροχόπτωση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, κάποια σπίτια και καταστήματα στην περιοχή έχουν πλημμυρίσει με την Πυροσβεστική να επιχειρεί για την άντληση υδάτων.

Ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας κάνει έκκληση να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις όσο βρίσκεται σε εξέλιξη το καιρικό φαινόμενο.

13:37

Λέκκας: Ακραίο φαινόμενο οι βροχοπτώσεις στην Αν. Θεσσαλία

«Ένα ακραίο φαινόμενο συνιστούν τα πρωτοφανή ύψη βροχοπτώσεων στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Θεσσαλίας», αναφέρει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Οπως τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ειδικά στο Πήλιο, καταγράφηκε μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα πάνω από 500mm ύψος βροχής με εξαιρετικά μεγάλη ραγδαιότητα.

«Το μέγεθος της βροχόπτωσης παρ' ότι πρωτοφανές, δικαιολογείται απόλυτα με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης αφενός, και αφετέρου λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και της εγκάρσιας επιμήκους διάταξης του Πηλίου προς το μέτωπο της κίνησης του συστήματος», σημειώνει και προσθέτει ότι «παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ήταν εξαιρετικά υψηλός και ακραίος, εντούτοις η πρώτη εικόνα από τις επιπτώσεις στις υποδομές στην περιοχή του Πηλίου, είναι θετική».

Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι «οι υποδομές στον ορεινό όγκο του Πηλίου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι μετά τις βροχοπτώσεις του 2017 και τις καταστροφές που προκλήθηκαν, έγινε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μία συστηματική προσπάθεια για την κατασκευή των υποδομών με βάση νέα δεδομένα, που συνέβαλε στην αυξημένη ανθεκτικότητα των έργων».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «εξαιρετικά απροσδιόριστος παράγοντας στον πλημμυρικό κίνδυνο ωστόσο παραμένει το ποσοστό της στερεοπαροχής, δηλαδή η ποσότητα των φερτών υλικών που παρασύρονται από τη βροχή και τα ορμητικά νερά, η οποία στο Πήλιο και ευρύτερα είναι σημαντική, λόγω του ευαποσάθρωτου χαρακτήρα των γεωλογικών σχηματισμών και ιδιαίτερα των σχιστολιθικών σχηματισμών, που απαντούν στην περιοχή».

«Επισημαίνεται τέλος ότι σημειώθηκε πλήθος περιπτώσεων μη συμμόρφωσης προς τις οδηγίες δια μέσου του 112, γεγονός το οποίο κυρίαρχα αποδίδεται στην άγνοια ή στη μειωμένη αντίληψη κινδύνου», καταλήγει ο κ. Λέκκας.

13:30

«Χωματερή» το λιμάνι του Βόλου

13:30

Συγκλονιστικό βίντεο - Αυτοκίνητο παρασύρεται από τα κύματα στον Άγιο Ιωάννη στο Πήλιο

 

13:29

«Φτιάχνουμε ένα κομμάτι του δρόμου, αλλά μετά από λίγο πέφτει ένα άλλο»

Ο Ανέστης Αλτίνης, δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας στον δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου μιλώντας στην «Κ» τονίζει ότι «το νερό που έχει πέσει είναι πάρα πολύ, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Επειδή θυμήθηκα και την πλημμύρα του '86, νομίζω ότι την ξεπερνάει. Αυτή την στιγμή υπάρχει θέμα με τους δρόμους, στους οποίους φτιάχνουμε ένα κομμάτι, αλλά μετά από λίγο πέφτει ένα άλλο. Επιχειρούν πάνω από 17 μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας».

Στην ερώτηση για το αν υπάρχουν σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν κάποια μεμονωμένα προβλήματα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι λίγα». Όπως μας μεταφέρει ο κ. Αλτίνης, στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου, υπάρχει πρόβλημα εξαιτίας του ρέματος που υπερχείλισε. «Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και επικίνδυνη αν κάποιος δεν γνωρίζει την περιοχή, γι' αυτό, οι πολίτες, καλό είναι να αποφεύγουν τις μετακινήσεις» καταλήγει ο ίδιος.

13:23

Πρωτοφανείς εικόνες από την περιοχή του Αγίου Ιωάννη στο Πήλιο (pics & vids)

13:16

Βόλος: Νέο βίντεο από τη σφοδρή επέλαση της κακοκαιρίας

13:15

Σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό άνδρα στον Βόλο

Σε εξέλιξη είναι έρευνες της ΕΜΑΚ και της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό ενός άντρα στην Αγία Αικατερίνη Βόλου.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ένας άντρας 34 ετών, προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του ένα ρέμα στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης Βόλου, άνοιξε την πόρτα και παρασύρθηκε.

Στο αυτοκίνητο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επέβαινε και ο γιος του, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του.

13:02

Βόλος: Ποτάμια οι δρόμοι μέσα σε 45 λεπτά

12:57

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Σκιάθο

Με απόφαση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας διακόπτεται προσωρινά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (έντονη βροχόπτωση και μεγάλος όγκος νερού), η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Σκιάθου, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινομένων.

12:55

Βόλος: Υπερχείλισε χείμαρρος - Χωρίς ρεύμα και τηλέφωνα η πόλη

Η νεροποντή έχει προκαλέσει μία πρωτοφανή κατάσταση στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο χείμαρρος Κραυσίδωνας σε πολλές περιοχές έχει ξεχειλίσει και τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, καταστήματα και ισόγεια κατοικιών στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, στους Αγίους Αναργύρους, την Νεάπολη και τα Παλαιά.

Στην οδό Ιερολοχιτών κόσμος έχει καταφύγει σε ανώτερους ορόφους κατοικιών αφού τα ισόγεια έχουν πλημμυρίσει και ζητούν βοήθεια από την Πυροσβεστική.

Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στη Νέα Ιωνία μεγάλο δένδρο έπεσε και κατέστρεψε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Ήδη σχεδόν στο σύνολό τους περιοχές του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων αντιμετωπίζουν διακοπή της ηλεκτροδότησης και τα προβλήματα έχουν γίνει πάρα πολλά τόσο σε κατοικίες, όσο και σε βιομηχανικούς χώρους και επιχειρήσεις.

Χωρίς τηλεφωνικές συνδέσεις, κυρίως της σταθερής τηλεφωνίας είναι και πολλές περιοχές του Βόλου, ενώ με προβλήματα λειτουργεί και η κινητή τηλεφωνία εξ αιτίας των συνεχών κεραυνών που σαρώνουν την περιοχή.

12:52

Δρόμοι - ποτάμια στη Νέα Ιωνίου Βόλου

Εικόνα: magnesianews.gr

12:41

Δορυφορική εκτίμηση του ύψους της βροχής από το Meteo.gr

 

 

12:35

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και στη Σκιάθο - Αίτημα να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κακοκαιρία είναι αρκετά ισχυρή από τις πρώτες πρωινές ώρες με έντονους κεραυνούς και έντονη βροχόπτωση. Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε απάντληση υδάτων στις Βίγλες και στις Κουκουναριές όπου και, σύμφωνα με το Skiathoslife, απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες.

Πριν λίγη ώρα ο δήμαρχος Σκιάθου απεύθυνε αίτημα ώστε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Φωτογραφίες: SKIATHOSLIVE.GR

 

12:34

Τα πλοία της γραμμής θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν την Αλόννησο

Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης στις Βόρειες Σποράδες, τα πλοία της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας έχουν φτάσει εν μέσω κακοκαιρίας μέχρι τη Σκόπελο και θα επιχειρήσουν προσέγγιση και της Αλοννήσου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Skiathos Life, τα πλοία Sporades Star της Seajets και Εξπρές Σκιάθος της Hellenic Seaways εκτέλεσαν κανονικά το πρωινό τους δρομολόγιο από Βόλο μέχρι και τη Σκόπελο, και θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν και το λιμάνι της Αλοννήσου, χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο.

Εξάλλου το Flying Dolplhin της Aegean δεν απέπλευσε λόγω απαγορευτικού, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων ενώ και το πρωινό δρομολόγιο από Μαντούδι – Σποράδες του Σαόνισος ακυρώθηκε λόγω καιρού.

12:29

Συγκλονιστικές εικόνες από τη Μαγνησία: 

12:26

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο ορεινό δίκτυο της Μαγνησίας - Το μήνυμα του «112»

12:24

«Εχουν ήδη καταγραφεί εξωπραγματικά ύψη βροχής»

Μιλά στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

12:23

Απρόσπελαστοι οι δρόμοι στον Βόλο

12:20

Εγκλωβισμένοι περίπου 110 κάτοικοι και τουρίστες στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου, σύμφωνα με πληροφορίες

 

 

 

12:18

Πού αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής – Νέοι χάρτες του meteo

12:17

Προβλήματα και στη Λάρισα

Συνεχίζεται με ένταση η κακοκαιρία με τις έντονες βροχοπτώσεις και τους ανέμους στο νομό Λάρισας, με τα προβλήματα ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους.

Σε αρκετές περιοχές περιφερειακά της πόλης υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως και σε αρκετά χωριά του νομού. Επίσης έχουν καταγραφεί και πτώσεις δέντρων, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Παράλληλα σήμερα υπήρξε και ακινητοποίηση αυτοκινήτων λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, στην οδό Καρδίτσης προς το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας με τα συνεργεία του δήμου να βρίσκονται καθ’ οδόν στα σημεία, όπως και η πυροσβεστική, όπου χρειάζεται η συμβολή της.

12:15

Στο όριο υπερχείλισης ο χείμαρρος Ξηριάς

12:14

Οι σημαντικότερες εξελίξεις ως τώρα:

  • Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» από τη Μαγνησία και τις Σποράδες, προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες, κυρίως στον Βόλο, το Πήλιο, αλλά και τη Σκιάθο. 
  • Τραγωδία σημειώθηκε στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στον Βόλο, καθώς ένας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός, έπειτα από καταπλάκωση του από τοιχίο. Ο άτυχος άνδρας παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ στο σημείο επιχείρησαν 10 πυροσβέστες, με 3 οχήματα. 
  • Επιπροσθετα, πληροφορίες κάνουν λόγο για αγνοούμενο οδηγό σε αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης.
  • Ταυτόχρονα, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου, όπως ανακοινώθηκε με νέα ειδοποίηση «112» που ήχησε λίγο πριν τις 11:00 το πρωί. 
MHT