Κακοκαιρία «Daniel»: Σοβαρά προβλήματα και σήμερα σε αρκετές περιοχές – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Κακοκαιρία «Daniel»: Σοβαρά προβλήματα και σήμερα σε αρκετές περιοχές – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Η μετακίνηση της καταιγίδας δυτικότερα έχει μεταφέρει τα προβλήματα αυτή την ώρα στο οροπέδιο του Δομοκού

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel» έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τόσο στην Εύβοια όσο και στη Φθιώτιδα, ενώ τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα έκαναν επίσης την εμφάνισή τους στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας. Ως συνέπεια των παραπάνω, δόθηκαν εντολές για εκκενώσεις οικισμών.

Σημειώνεται πως η μετακίνηση της καταιγίδας δυτικότερα, από τον νομό Μαγνησίας προς την Καρδίτσα, έχει μεταφέρει τα προβλήματα αυτή την ώρα στο οροπέδιο του Δομοκού στη Φθιώτιδα, ενώ παράλληλα σημαντικά προβλήματα σημειώνονται στην ανατολική και βόρεια πλευρά της Εύβοιας.

Εκκένωση των περιοχών Πετρίλια και Σοφιάδα

Εχει πλημμυρίσει ο κάμπος του Δομοκού, καθώς όλοι οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει και τα νερά έχουν πέσει στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου και της Σοφιάδας. Εχουν ήδη καταγραφεί ζημιές σε πλημμυρισμένες αποθήκες και διάσπαρτες αγροικίες.

Τονίζεται μάλιστα ότι πριν από λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Πετρίλια και Σοφιάδα. Το μήνυμα του 112 καλεί όσους βρίσκονται στις εν λόγω περιοχές να απομακρυνθούν προς Νέο Μοναστήρι.

Στην ανατολική Φθιώτιδα στην περιοχή της Πελασγίας ο χείμαρρος από την Πελασγία προς τη θάλασσα έκοψε τη συγκοινωνία στον δρόμο Πελασγία – Γλύφα και πλημμύρισε την περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιο ΠΑΚΟ. Πριν από λίγο αποκαταστάθηκε η συγκοινωνία.

Εκκενώσεις οικισμών και στην Π.Ε. Καρδίτσας

Τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίστηκαν επίσης σε διάφορες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, από την έντονη βροχόπτωση που συνεχιζόταν αδιάκοπα όλη τη νύχτα, έχοντας σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οικισμοί όλων των δήμων στην Π.Ε. Τρικάλων, έχουν δεχτεί μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα κτηνοτροφικές μονάδες και κατοικίες να βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ στον Δήμο Μουζακίου της Π.Ε. Καρδίτσας, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος, εκκενώθηκαν οικισμοί, όπως είναι η Μαγουλίτσα και ο οικισμός «Νησιά» Πευκοφύτου και στον Δήμο Παλαμά η κοινότητα Φύλλου.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, 32 μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας, δίνουν την δική τους μάχη», τόνισε ο ίδιος, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης ανέφερε πως δεκάδες μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων προσπαθούν να δώσουν λύσεις εκεί που υπάρχουν προβλήματα.

Σημαντικά προβλήματα και στην Εύβοια

Στην ανατολική Εύβοια και στον Δήμο Λίμνης Μαντουδίου – Αγίας Αννας οι χείμαρροι από την Αγία Αννα και μέχρι την Ιστιαία έχουν γίνει ποτάμια και έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο. Ακόμη έχουν προκαλέσει ζημιές σε τεχνικά έργα και υποδομές. Στο Μετόχι από τις πρώτες πρωινές ώρες δίνεται μία πραγματική μάχη από τους πυροσβέστες αλλά και τα μηχανήματα της αυτοδιοίκησης.

Αυτή την ώρα τα χωριά Σπαθάρι, Πύλη, Αγία Αννα, Στροφιλιά και Μετόχι στη Βόρεια Εύβοια δέχονται τεράστιες ποσότητες νερού και έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε δρόμους, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και σπίτια, καθώς φουσκώνουν τα ποτάμια και οι χείμαρροι κατεβάζουν φερτά υλικά.

Παρόμοιες εικόνες και στην Κάρυστο, στην παραλία Αλμυροπόταμος στη Νότια Εύβοια, όπου τουριστικές εγκαταστάσεις μετρούν πολλές ζημιές. Και στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, όπου έγιναν και αρκετές επεμβάσεις από την Πυροσβεστική για πλημμυρισμένα υπόγεια, καταγράφονται σημαντικά προβλήματα, ενώ μηχανήματα των δήμων και της Περιφέρειας βρίσκονται σε όλα τα σημεία και προσπαθούν να καθαρίσουν κυρίως τους δρόμους.

Οι πυροσβέστες επιχειρούν με αντλήσεις νερών σε όλο το μέτωπο, ενώ από νωρίς το πρωί, ειδικά στη Βόρεια Εύβοια, έφτασαν ενισχύσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας τα οποία απεστάλησαν από τη Λαμία.

Η βροχόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση στο ανατολικό και βόρειο τμήμα του νησιού.

Εκτακτα μέτρα στα Τρίκαλα

Παράλληλα, σε ενημέρωση προς όλους τους πολίτες προχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων, στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων λόγω της κακοκαιρίας.

Με βάση την απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, σήμερα, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και ο Δήμος Τρικκαίων τίθενται σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας. Αιτία, η εξελισσόμενη κακοκαιρία «Daniel».

Σε όλο τον Δήμο Τρικκαίων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής, θα παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα και οι λαϊκές αγορές.

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ′ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 18.00 της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου 2023:

α) τα φαρμακεία,

β) τα καταστήματα τροφίμων και supermarket

γ) τα πρατήρια καυσίμων.

Απαγορεύεται την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier σε όλο τον Δήμο Τρικκαίων.

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών, εξαιρουμένων:

α) των υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α′ και β′ βαθμού,

β) των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,

γ) των δομών Υγείας,

δ) των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

ε) άλλων υπηρεσιών, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση της κακοκαιρίας

Ο Δήμος Τρικκαίων απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μη μετακινούνται, να παραμένουν σπίτι τους και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων βρίσκονται σε επιφυλακή για άμεση παρέμβαση.

Τηλέφωνα εξυπηρέτησης:

Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημότη: 2431020000

ΔΕΥΑΤ: 2431076711 – 12 – 13 – 15

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT