Ζημιές σε μουσεία στον Βόλο – αναβολή προβών στο Εθνικό Θέατρο

Ζημιές σε μουσεία στον Βόλο – αναβολή προβών στο Εθνικό Θέατρο

Πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι το απόγευμα εισχώρησαν νερά στη σκηνή «Κατίνα Παξινού» του Εθνικού Θεάτρου

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου προκλήθηκαν από τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα της 5ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Πολιτισμού. Οι αρχαιότητες της έκθεσης και των αποθηκών του μουσείου δεν κινδύνεψαν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΠΟ, στο μουσείο εισχώρησαν νερά από χάσμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην παλιά και τη νέα του πτέρυγα, προκαλώντας αποκολλήσεις σε τμήματα των οροφών και σε επιχρίσματα τοίχων. Το αίθριο του μουσείου συγκέντρωσε μεγάλη ποσότητα υδάτων και άγγιξε το όριο της υπερχείλισης, ενώ έξω από την αυλή, σπασμένα κλαδιά δέντρων συμπαρέσυραν δέσμες ηλεκτρικών καλωδίων. 

Λόγω των καιρικών φαινομένων δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα συστηματική καταγραφή των ενδεχόμενων ζημιών σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, στις αρχαίες Φθιώτιδες Θήβες και στον προϊστορικό οικισμό του Διμηνίου φαίνεται πως έχουν σημειωθεί ελάχιστες μικροκαταρρεύσεις, οι οποίες όμως είναι εύκολα ανατάξιμες και δεν προκαλούν ανησυχία.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, νερά εισχώρησαν και στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, το οποίο ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Το ΠΙΟΠ περιμένει να ολοκληρωθούν τα καιρικά φαινόμενα, ώστε να γίνει εκτίμηση των ζημιών.

Όσον αφορά την Αττική, πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι το απόγευμα εισχώρησαν νερά στη σκηνή «Κατίνα Παξινού» του Εθνικού Θεάτρου (κτίριο Ρεξ), με αποτέλεσμα οι αυριανές πρόβες να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν και η επανέναρξή τους να έχει ήδη προγραμματιστεί για την Παρασκευή. 

Προβλήματα με εισχώρηση υδάτων στο πρώτο υπόγειό του αντιμετώπισε και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Πειραιώς, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας ακυρώθηκε η παράσταση «ΜΑ» του Ρομέο Καστελούτσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT