«Είναι εφιαλτικό αυτό που ζήσαμε»

Κάτοικοι Παλαμά Καρδίτσας και Φαρσάλων μιλούν στο kathimerini.gr

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αντιγόνη Παυλίδου, ο σύζυγός της και τα τρία τους παιδιά –εννιά, τριών και ενός έτους– εγκατέλειψαν το σπίτι τους στον Παλαμά, μια κωμόπολη στην Καρδίτσα, στις 5 το πρωί. Το μήνυμα, που η ίδια προώθησε στο kathimerini.gr, του 112 για εκκένωση ήρθε μιάμιση ώρα αργότερα, στις 6.35. Μέχρι τότε η οικογένειά της είχε ήδη μεταφερθεί στο σπίτι των πεθερικών της, αλλά σύντομα πλημμύρισε κι αυτό. «Αναγκαστήκαμε για ασφάλεια να οδηγηθούμε στον χώρο της σκεπής, οι πέντε μας και τα δύο πεθερικά μου», λέει η Αντιγόνη στο kathimerini.gr. Στη σκεπή βρίσκονται ακόμα – και οι επτά. 

«Είναι εφιαλτικό αυτό που ζήσαμε»-1

Σε μια διαδικτυακή ομάδα, χρήστες του Facebook ζητούν απελπισμένα βοήθεια για τους συγγενείς τους.

Οι εικόνες από τον Παλαμά δείχνουν μια χωμάτινη λίμνη… Ενας πατέρας βοηθάει τα παιδιά του να διασχίσουν κολυμπώντας ένα σημείο που μέχρι πριν από λίγες ώρες ήταν δρόμος.

«Είναι εφιαλτικό αυτό που ζήσαμε»-2

Σε μια διαδικτυακή ομάδα, χρήστες του Facebook ζητούν απελπισμένα βοήθεια για τους συγγενείς τους. «Εχουμε άνθρωπο που πρέπει να πάει άμεσα στο νοσοκομείο», γράφει η Βίκυ, δίνοντας τη διεύθυνση. «Μια ηλικιωμένη γιαγιά και η θεία μου πνίγονται, ας γίνει κάτι», δηλώνει ο Γιώργος. Η Τατιάνα Γιατροπούλου, η οποία εργάζεται σεζόν στη Σαντορίνη, ψάχνει κάποιον να βοηθήσει τον γιο και τον σύζυγό της, οι οποίοι εδώ και ώρες έχουν βρει καταφύγιο πάνω από ένα βουλιαγμένο φορτηγό. «Εχει φράγματα εκεί, δεν μπορούν να κολυμπήσουν», λέει στο kathimerini.gr, κλαίγοντας. «Είναι εκεί πάνω από τρεις ώρες», τονίζει. 

«Είναι εφιαλτικό αυτό που ζήσαμε»-3

«Εξω από το σπίτι έχω τουλάχιστον 1,5 μέτρο νερό και μέσα στο σπίτι μου το ισόγειο έχει πλημμυρίσει», αναφέρει τηλεφωνικώς ο Ιάσονας Διδάγγελος από τον Παλαμά Καρδίτσας. 

«Είναι εφιαλτικό αυτό που ζήσαμε»-4

«Αισθάνομαι ότι δεν υπήρξε έγκυρη και μαζική ενημέρωση έγκαιρα, από στόμα σε στόμα μάθαμε ότι η κατάσταση το πρωί έχει πλέον ξεφύγει».

«Νιώσαμε όλοι μας αβοήθητοι», δηλώνει η κ. Παυλίδου από τη σκεπή του σπιτιού των πεθερικών της. «Είναι εφιαλτικό αυτό που αναγκαστήκαμε να ζήσουμε όλοι μας», συμπληρώνει. «Αισθάνομαι ότι δεν υπήρξε έγκυρη και μαζική ενημέρωση έγκαιρα, από στόμα σε στόμα μάθαμε ότι η κατάσταση το πρωί έχει πλέον ξεφύγει», αναφέρει. Η ίδια λέει στο kathimerini.gr πως τη στιγμή που η κακοκαιρία καταλάγιασε «έσπασε το ποτάμι». «Τότε ήταν που εκκενώσαμε το σπίτι με τα παιδιά στην αγκαλιά, βουτώντας στο νερό του εξωτερικού χώρου», εξηγεί.  

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πως ο Στρατός έχει μόλις ξεκινήσει τον απεγκλωβισμό ηλικιωμένων στον Παλαμά Καρδίτσας. «Είναι όλοι εκεί –ΕΜΑΚ, Στρατός, Λιμενικό– και προσπαθούν να προσεγγίσουν», δήλωσε νωρίτερα στο kathimerini.gr πηγή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. 

«Είναι εφιαλτικό αυτό που ζήσαμε»-5

«Θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί ότι η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα σήμερα θα είχαν πρόβλημα. Είναι γνωστό πως όταν πλημμυρίζουν τα Φάρσαλα, 24 ώρες μετά πλημμυρίζουν η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα».

Μιλώντας στο kathimerini.gr από τα Φάρσαλα, ο Γιώργος Δρόσος λέει ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι τρεις φορές χειρότερη από ό,τι με τον «Ιανό» το 2021. «Τότε είχαν πέσει 295 χιλιοστά νερού και τώρα 1.005 – το λέω με στοιχεία γιατί έχουμε βροχόμετρα και κάμερες παντού και παρακολουθούμε τα πάντα», τονίζει. «Η κατάσταση», σημειώνει, «είναι τραγική». Θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί, δηλώνει, ότι η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα σήμερα θα είχαν πρόβλημα. «Είναι γνωστό πως όταν πλημμυρίζουν τα Φάρσαλα, 24 ώρες μετά πλημμυρίζει η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, ο Ενιπέας πρώτα περνάει από τα Φάρσαλα», αναφέρει. 

Αυτή τη στιγμή γύρω του υπάρχει μια «απέραντη θάλασσα, μια απέραντη λίμνη», λέει στο kathimerini.gr. Σε κάποια χωριά των Φαρσάλων ο κόσμος έχει μετακινηθεί μέσα στις εκκλησίες, οι οποίες βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο – «κατά τόπους φτάνει και στα τρία μέτρα ύψος το νερό», δηλώνει. Οταν θα καταλαγιάσει η κακοκαιρία και θα υποχωρήσει το νερό, θα πρέπει να γίνει αποτίμηση των ζημιών στις πόλεις, στα χωριά, στις καλλιέργειες, αναφέρει. «Είμαστε 20 μέρες πριν από τη συγκομιδή του βαμβακιού, το νερό τα πλάκωσε όλα», λέει ο κ. Δρόσος στο kathimerini.gr. «Είναι ταφόπετρα στον αγροτικό τομέα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT