Κακοκαιρία Daniel: Εσπασαν τα κοντέρ τα ύψη βροχής

Κακοκαιρία Daniel: Εσπασαν τα κοντέρ τα ύψη βροχής

Πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα είναι τα ύψη της βροχής που έπεσαν στις περιοχές της Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια του κύματος κακοκαιρίας «Daniel», σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα είναι τα ύψη της βροχής που έπεσαν στις περιοχές της Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια του κύματος κακοκαιρίας «Daniel», σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Πρόκειται για τιμές που αποτελούν απόλυτα ρεκόρ, ενώ είναι και υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες καταγραφές κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ιανός» πριν από τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου/meteo.gr, μεταξύ 4 και 7 Σεπτεμβρίου φέτος έπεσαν 1.096 χιλιοστά βροχής στη Ζαγορά, 885 χλστ. στην Πορταριά του Πηλίου, 695 χλστ. στο Ανήλιο Μετσόβου, 660 χλστ. στην Πεζούλα Καρδίτσας, 659 χλστ. στην πόλη της Καρδίτσας, 617 χλστ. στον Βόλο, 550 χλστ. στους Κωφούς Μαγνησίας και 466 χλστ. στους Χαλκιάδες Φαρσάλων. Πριν από τη φετινή κακοκαιρία το ημερήσιο ρεκόρ στην Ελλάδα ήταν τα 644,7 χιλιοστά, που είχαν καταγραφεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 κατά τη διάρκεια του «Ιανού» στην Παλική της Κεφαλονιάς. Παρότι πολύ υψηλές οι φετινές τιμές, όπως σημειώνουν ερευνητές του Αστεροσκοπείου, σε ορισμένους σταθμούς η πραγματική βροχόπτωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς είτε παρουσιάστηκαν διακοπές ρεύματος είτε δεν συλλέχθηκαν τα στοιχεία. Επίσης, δεν έχει ανακοινωθεί η καταγραφή από τη Μακρυνίτσα, που αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη. Η βροχόπτωση του «Ιανού» στη Θεσσαλία (17-20.9.2020) ήταν μικρότερη, κράτησε περίπου μία ημέρα και έπληξε πολύ μικρότερη γεωγραφική έκταση.

Υπερδιπλάσιες είναι οι τιμές από τις αντίστοιχες καταγραφές κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ιανός», πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

«Ο “Daniel” έδωσε ένα πολύ μεγάλο φαινόμενο βροχόπτωσης, που ξεπερνάει κατά πολύ το αντίστοιχο του “Ιανού” και μάλιστα σε μόλις τρία χρόνια. Μελετούμε συγκεκριμένα πώς συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και πώς οι συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας των θαλασσών και της ατμόσφαιρας διαμόρφωσαν αυτή την πολύωρη και μεγάλη εξάτμιση και τη ροή πάνω από τις περιοχές της Θεσσαλίας. Ας σημειώσουμε, για παράδειγμα, πως άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου αυξάνει τη συγκράτηση υδρατμών κατά 7%», λέει στην «Κ» ο Σταύρος Ντάφης, ερευνητής του Αστεροσκοπείου.

Και στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί ανάλογα επεισόδια βροχόπτωσης, με τις καταστροφές να σχετίζονται με τη γεωμορφολογία του εδάφους, την εμπειρία και την προετοιμασία της πολιτείας. Ο Σταύρος Ντάφης σημειώνει ορισμένα ακραία περιστατικά βροχής, όπως τα 940 χιλιοστά που έπεσαν στις 17.10.1940 στα Πυρηναία στη νότια Γαλλία, τα 948 χλστ. σε 24 ώρες στο διήμερο 7-8.10.1970 στη Γένοβα της Ιταλίας και τα 883,6 χλστ. στις 4.10.2021 στην πόλη Ροσιλιόνε (κοντά στη Γένοβα), με τα 740 χλστ. να σημειώνονται σε 12 ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT