Θεσσαλία – Σποράδες: Αναστολή λειτουργίας των σχολείων

Θεσσαλία – Σποράδες: Αναστολή λειτουργίας των σχολείων

Θα παραμείνουν κλειστά για μία εβδομάδα στη Θεσσαλία και στις Σποράδες με απόφαση Πιερρακάκη – Την προσεχή Τετάρτη, η επαναξιολόγηση της κατάστασης.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει για το υπουργείο Παιδείας αλλά και τους δήμους είναι πότε και πώς θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων. Εύλογη εξέλιξη θεωρήθηκε η χθεσινή απόφαση για αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων στην περιφέρεια για μια εβδομάδα, καθώς ο κοινωνικός ιστός σε όλους τους νομούς –ακόμη και σε περιοχές που δεν επλήγησαν από τις πλημμύρες– βιώνει δραματικές στιγμές.

Ειδικότερα, χθες σε σύσκεψη ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Σποράδων Κώστας Αγοραστός αποφάσισαν να μην ξεκινήσει το σχολικό έτος τη Δευτέρα και η κατάσταση να επανεξεταστεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Στην περιφέρεια λειτουργούν 1.036 σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 88.227 μαθητές και 10.027 μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Κατσαρός, η απόφαση για αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων –και όχι μόνο των περιοχών που έχουν υποστεί καταστροφές– υπαγορεύθηκε από το ότι δεν είναι εύκολο να αξιολογηθεί η κατάσταση των σχολικών κτιρίων, αφού πολλές περιοχές έχουν αποκοπεί. «Δεν μπορούμε να πλησιάσουμε όλη την περιοχή του Νοτίου Πηλίου, ο Παλαμάς έχει καταστραφεί. Πολλοί διευθυντές σχολείων και διευθυντές Εκπαίδευσης δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν τα σχολεία ευθύνης τους», τόνισε ο κ. Κατσαρός. «Πολλά σχολικά κτίρια έχουν ανεπανόρθωτες ζημιές, όπως ενδεικτικά στους Δήμους Βόλου, Αλμυρού, Ζαγοράς-Μουρεσίου. Ανάλογη κατάσταση αναμένουμε σε κτίρια περιοχών στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση», ανέφερε χθες στην «Κ» η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, η οποία επισκέφθηκε σχολικές μονάδες στις πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας.

Από την άλλη, η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων ακόμη και σε περιοχές που δεν επλήγησαν υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι πολλοί γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αφού το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή έχουν καταστραφεί σπίτια πολλών οικογενειών, ενώ και εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Την προσεχή Τετάρτη θα γίνει εκ νέου σύσκεψη για να αξιολογηθεί η κατάσταση. Μετά την καταγραφή των σχολικών κτιρίων που υπέστησαν φθορές πρέπει να βρεθούν κτίρια να στεγάσουν τους μαθητές τους. Η αρμοδιότητα ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση, ωστόσο, όπως δήλωσε στην «Κ» η κ. Μακρή, «αμφιβάλλω εάν υπάρχουν κτίρια που πληρούν τις προϋποθέσεις να λειτουργήσουν ως σχολεία σε διάφορα χωριά που επλήγησαν». Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, στην περίπτωση που καθυστερήσει η εξεύρεση σχολικής στέγης, μια λύση είναι η τηλεκπαίδευση, αλλά και πάλι δεν είναι εύκολο, αφού τα σπίτια πολλών μαθητών έχουν καταστραφεί. Το υπουργείο σχεδιάζει να στείλει νέο τεχνολογικό εξοπλισμό στους μαθητές που επλήγησαν. Και εύλογα, θα σταλούν νέα σχολικά βιβλία, καθώς τώρα τα σχολικά πακέτα φυλάσσονταν σε αποθήκες ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT