Κακοκαιρία Daniel: Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί σε περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας

Κακοκαιρία Daniel: Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί σε περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας

Προσπάθειες για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων σε νερό, φάρμακα και φαγητό

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λιμνοθάλασσα έχουν μετατραπεί ολόκληρες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων λόγω της κακοκαιρίας Daniel και, καθώς τα νερά υποχωρούν σε κάποιες περιοχές, οι άνθρωποι αρχίζουν να μετρούν τις πληγές τους, που είναι πολλές και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος ώστε να επουλωθούν.

Στον Δήμο Παλαμά και στα χωριά Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αστρίτσα, Μαραθέα και Ριζοβούνι η καταστροφή είναι βιβλική και οι ζημιές στις υποδομές είναι ανυπολόγιστες, ενώ συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών στην Π.Ε. Καρδίτσας, όπου εκτυλίσσονται ανθρώπινες ιστορίες γεμάτες πόνο και θλίψη γι’ αυτά που έχουν υποστεί, αλλά και για την επόμενη μέρα.

Οι περιοχές είναι χωρίς ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τις Αρχές ή με συγγενικά τους πρόσωπα. Υπάρχουν ανάγκες για πόσιμο νερό, φάρμακα και φαγητό.

Από τον Δήμο Μουζακίου άρχισε η διανομή εμφιαλωμένου νερού και τροφίμων στους κατοίκους της περιοχής, καθώς και των Τοπικών Κοινοτήτων που επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του κυκλώνα «Daniel».

Ως κέντρο διανομής για όλους τους δημότες ορίστηκε το Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου.

Κακοκαιρία Daniel: Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί σε περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας-1

Επιπλέον, κλιμάκια στελεχών και υπαλλήλων της δημοτικής διοίκησης μεταβαίνουν σε χωριά που είναι αποκλεισμένα από κατολισθήσεις και έχουν υποστεί ζημιές στις υποδομές, προκειμένου να διανείμουν νερά, τρόφιμα και φάρμακα τα οποία έχουν ανάγκη ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας.

Να σημειωθεί ότι τόσο η διανομή στο Κλειστό όσο και οι επισκέψεις για τροφοδοσία στις πληγείσες τοπικές κοινότητες θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης στους αποκλεισμένους σήμερα οικισμούς.

Επίσης, από τον Δήμο Μουζακίου έγινε γνωστό ότι οι εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας της περιοχής διατίθενται για τη φιλοξενία πλημμυροπαθών.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε Δημοτικά Διαμερίσματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών.

Ο Δήμος Φαρκαδόνας έχει μετατραπεί σε μια τεράστια λίμνη και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών συνεχίζονται.

Τα χωριά Πηνειάδα και Κεραμίδι του δήμου έχουν σκεπαστεί από το νερό και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Σε ολόκληρη την Π.Ε. Τρικάλων υπάρχουν χωριά βυθισμένα κάτω από το νερό.

Στα Μεγάλα Καλύβια και την Αγία Κυριακή, που βρίσκονται κοντά στην πόλη των Τρικάλων, όπως και σε άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα που γειτνιάζουν με τον Πηνειό ποταμό, η κατάσταση είναι δραματική.

Κακοκαιρία Daniel: Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί σε περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας-2

Οι καταπτώσεις και οι κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο είναι συνεχείς και μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να δώσουν λύσεις όπου απαιτείται. Εχουν γκρεμιστεί γέφυρες και πολλοί δρόμοι έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας.

Ο Δήμος Πύλης της Π.Ε. Τρικάλων, με σχετική ανακοίνωση, κάνει γνωστό ότι όσοι έχουν ανάγκη φαρμακευτικής περίθαλψης, ιδιαιτέρως οι κάτοικοι χωριών του ορεινού όγκου, να απευθύνονται στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητάς τους.

Εκεί, με την αναγραφή του ΑΜΚΑ, θα δηλώνουν τα φάρμακα που χρειάζονται και ο δήμος θα αναλάβει την προμήθεια και την αποστολή προς τους πολίτες γρήγορα. Επιπροσθέτως, μπορούν να απευθύνονται και στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» για να δηλώνουν τις τις ανάγκες τους σε φαρμακευτική αγωγή.

Τέλος, στο τηλέφωνο 24343 50100 μπορούν να εξυπηρετηθούν συνδημότες που έχουν ανάγκη προμήθειας τροφής.

Επίσης, ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήματος για καταγραφή ζημιών από την κακοκαιρία Daniel.

Η διαδικασία έχει δύο στάδια.

  • Στάδιο Α: Υποβολή αιτήματος
  • Στάδιο Β: Επίσκεψη κλιμακίου μηχανικών Δήμου Τρικκαίων
Κακοκαιρία Daniel: Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί σε περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας-3

Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών IC50/51, που θα εκτελούνταν με λεωφορεία, ακυρώνονται λόγω κλειστής Εθνικής Οδού στο ύψος της Λάρισας, κατόπιν εντολής της Αστυνομίας, εξαιτίας της πλημμύρας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT