«Οι ναυτικοί που ήταν στον καταπέλτη δεν έκαναν κάτι» – Οι καταθέσεις για τον θάνατο του Αντώνη

«Οι ναυτικοί που ήταν στον καταπέλτη δεν έκαναν κάτι» – Οι καταθέσεις για τον θάνατο του Αντώνη

Τι κατέθεσε ένας από τους καβοδέτες και αυτόπτες μάρτυρες για τον πνιγμό του Αντώνη Καργιώτη.

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθυπασπιστής του Λιμενικού Σώματος, που είχε υπηρεσία την ώρα που τα μέλη του πληρώματος του Blue Ηorizon έριξαν στην θάλασσα τον 36χρονο Αντώνη, περιγράφει στην κατάθεσή του όσα διαδραματίστηκαν από τη στιγμή που ενημερώθηκε για το συμβάν. 

Αναλυτικά τα όσα ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του και παρουσιάζει η «Κ»:

«Φέρω τον βαθμό του ανθυπασπιστή Λιμενικού Σώματος και υπηρετώ στο Ά Λιμενικό Τμήμα του κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Χθες 5 Σεπτεμβρίου 2023 είχα διατεταγμένη υπηρεσία από 13:30 μέχρι 21:30 με καθήκοντα βοηθού Αξιωματικού φυλακής. Περί ώρα 21:17, ενημερώθηκα από τον Αξιωματικό φυλακής για περιστατικό στην πύλη Ε3 και συγκεκριμένα στο πλοίο “Blue Ηorizon” για πτώση ανθρώπου στη θάλασσα. Άμεσα μετέβην στο σημείο όπου διαπίστωσα στα 50 με 100 μέτρα να επιπλέει το σώμα αγνώστου ατόμου. Εκείνη τη στιγμή έφτασε στο σημείο και Αξιωματικός φυλακής και μαζί ενημερώσαμε τους καβοδέτες που διαθέτουν βάρκα, να περισυλλέξουν το σώμα του άγνωστου ατόμου μαζί με ένα στέλεχος της υπηρεσίας μας. Το σώμα του άγνωστου ατόμου μεταφέρθηκε μπροστά στην πύλη Ε7 χωρίς να έχει σημεία ζωής, όπου στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τα περαιτέρω».

«Τον είχα δει μέσα στο καράβι»

Στην συνέχεια, ένας αυτόπτης μάρτυρας, που βρισκόταν μαζί με την σύζυγό του στο κατάστρωμα του πλοίου την ώρα που συνέβη το περιστατικό, περιγράφει καρέ καρέ τα όσα είδε, αλλά μιλά και για τις ενέργειες που έγιναν από το πλήρωμα, όταν είχαν ήδη ρίξει τον 36χρονο στην θάλασσα. 

«Ως προς το νεαρό άνδρα που έπεσε στη θάλασσα, βραδινές ώρες 5 Σεπτεμβρίου 2023 περί ώρα 21:00, κατά τον απόπλου του “Blue Horizon” από τον Πειραιά θέλω να καταθέσω αρχικά ότι το υπόψιν άτομο το είχα δει μέσα στο καράβι και συγκεκριμένα στο χώρο των αεροπορικών καθισμάτων περί ώρα 20:40. Μετά εγώ και σύζυγος μου βγήκαμε στο εξωτερικό κατάστρωμα και συγκεκριμένα στην πρύμνη κοιτώντας τον καταπέλτη περιμένοντας τον απόπλου του πλοίου.

Περί ώρα 21:10 αντιληφθήκαμε έναν διαπληκτισμό στον καταπέλτη μεταξύ δύο ναυτικών του πλοίου και του νεαρού άντρα που νωρίτερα είχαμε δει στο χώρο των αεροπορικών καθισμάτων. Οι ναυτικοί τον απωθούσαν εκτός πλοίου και ο ίδιος προσπαθούσε να μπει στο πλοίο. Στην τρίτη απώθηση που του έκαναν και λόγω ότι το πλοίο έχει ξεκινήσει ο νεαρός έπεσε στη θάλασσα», κατέθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας, όπως αποκαλύπτει η “Κ”. 

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας, όταν ρωτήθηκε για τις ενέργειες που έγιναν από το πλήρωμα μετά την πτώση του Αντώνη στην θάλασσα, απάντησε: «Οι ναυτικοί που ήταν στον καταπέλτη δεν έκαναν κάτι. Ο καταπέλτης έκλεισε και το πλοίο έφυγε. Ανακοίνωση από τα μεγάφωνα δεν έγινε. Υπήρξε μια αναταραχή από τους επιβάτες. Υπήρξαν φωνές αλλά δεν έγινε κάτι. Αφού έπεσε ο νεαρός στη θάλασσα, εγώ είδα το μισό σώμα του να βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας περίπου 20 δευτερόλεπτα μετά την πτώση του. Να σημειωθεί ότι τα νερά ήταν ταραγμένα και η προπέλα δούλευε». 

Τέλος, μεταξύ άλλων, για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου, κατέθεσε και ένας από τους καβοδέτες σημειώνοντας ότι: «Δουλεύω σαν κάβοδέτης στο λιμάνι του Πειραιά σε ιδιωτική εταιρεία ως υπάλληλος. Σήμερα και στα καθήκοντά της εργασίας μου ήταν να λύσω έναν απο τους κάβους του πλοίου “Blue Horizon” που απέπλευσε περί ώρα 21:20 για Ηράκλειο. Έτσι πριν τον απόπλου του πλοίου, ήμουν στον προβλήτα και στην μεριά της πλώρης όπου έλυσα τους δύο μπροστινούς κάβους που κρατούσαν το πλοίο. Μετά έλυσα και τον μεσαίο κάβο προκειμένου το πλοίο να ανοίξει την πλώρη του. Αμέσως μετά, έφυγα με το δίκυκλο μηχανάκι μου για να κάνω ακριβώς το ίδιο για το πλοίο “Έλυρος” που έφυγε αμέσως μετά και βρισκόταν πιο πίσω από το “Blue Horizon”». 

Την ίδια ώρα, νέα προθεσμία για να απολογηθούν, αύριο, Κυριακή, ζήτησαν και πήραν τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του Blue Horizon. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT