Καρδίτσα – Αποστολή: Οσο η στάθμη του νερού κατεβαίνει, αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής

Καρδίτσα – Αποστολή: Οσο η στάθμη του νερού κατεβαίνει, αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής

Ανταπόκριση της «Κ» από τις πληγείσες περιοχές, όπου το επείγον της στοιχειώδους ανασυγκρότησης βάζει σε δεύτερη μοίρα τον μεγάλο θυμό και κινητοποιεί τους ανθρώπους

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας τιτάνιος αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη στις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πρωτοφανή πλημμύρα και, πρωτίστως, να αντιμετωπιστεί η υγειονομική βόμβα από τα μολυσμένα, στάσιμα νερά και τα νεκρά ζώα. Η δυσοσμία είναι έντονη σε πολλές περιοχές, ενώ η ευπρόσδεκτη για την υποχώρηση των υδάτων άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την έντονη ηλιοφάνεια διαμορφώνουν αποπνικτικές συνθήκες.

Τουλάχιστον 1.500 πρόβατα και ανάλογος αριθμός χοίρων πνίγηκαν μόνο στην περιοχή της Καρδίτσας, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό.

Οσο η στάθμη του νερού κατεβαίνει, αποκαλύπτεται το μέγεθος του προβλήματος. Νεκρά ζώα, κυρίως πρόβατα και χοίροι, σε μικρές και μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες. Η διαδικασία αποκομιδής τους προκειμένου να αποτεφρωθούν έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η απειλή δημιουργίας εστιών μόλυνσης. Μόνο στην περιοχή της Καρδίτσας, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, τουλάχιστον 1.500 πρόβατα και ανάλογος αριθμός χοίρων πνίγηκαν. Τα νεκρά ζώα δεν βρίσκονται μόνο στις κοινότητες που θάφτηκαν κάτω από το νερό αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές, από τις οποίες το νερό πέρασε πριν συσσωρευθεί στα χωριά των Δήμων Παλαμά και Μουζακίου.

Καρδίτσα – Αποστολή: Οσο η στάθμη του νερού κατεβαίνει, αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής-1
Φωτογραφία: Γιάννης Λιάκος / In Time

Πιεστική η ανάγκη για στέγαση

Παράλληλα, ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες δήλωσης καταστροφών, ώστε να διατεθούν οι αποζημιώσεις πρώτης αρωγής στους πληγέντες. 

Σταδιακά αντιμετωπίζεται η πιεστική ανάγκη για τη στέγαση των ανθρώπων που απεγκλωβίστηκαν από τα πλημμυρισμένα χωριά και προσωρινά μεταφέρθηκαν για φιλοξενία σε σχολικά κτίρια, σε ξενοδοχεία, ακόμα και στο νοσοκομείο της Καρδίτσας. Οι περισσότεροι έχουν ήδη μετακινηθεί και φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα βαρύ στην ευρύτερη περιοχή, όπου οι πρωτοφανές καταστάσεις της προηγούμενης εβδομάδας άνοιξαν πληγές που θα χρειαστεί πολύς καιρός για να επουλωθούν. Το επείγον της στοιχειώδους ανασυγκρότησης είναι αυτό που βάζει σε δεύτερη μοίρα τον μεγάλο θυμό και κινητοποιεί τους ανθρώπους. Ο χειμώνας βρίσκεται πολύ κοντά και είναι κρίσιμο να επιδιορθωθούν βασικές υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο και τα αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με την πρώτη βροχόπτωση.

Το επείγον της στοιχειώδους ανασυγκρότησης είναι αυτό που βάζει σε δεύτερη μοίρα τον μεγάλο θυμό και κινητοποιεί τους ανθρώπους.

Παράλληλα, μεγάλη είναι η κινητοποίηση για την αποκατάσταση των ζημιών σε σχολικά κτίρια, σε μονάδες Υγείας, σε υπηρεσίες, στα αναγκαία για μια στοιχειώδη κανονικότητα.

Στα χωριά που πλημμύρισαν, τα σπίτια είναι ορθάνοιχτα για να στεγνώσουν, οικοσκευές κατεστραμμένες απομακρύνονται από οχήματα που μισθώθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό, αυτοκίνητα και γεωργικά μηχανήματα ανασύρονται από τις λάσπες για να διαπιστωθεί τι μπορεί να σωθεί από αυτά. Προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα πλιάτσικου, οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 25 μονάδες ΟΠΚΕ.

Μέχρι να επιτευχθεί μια στοιχειώδης αποκατάσταση της λειτουργικότητα των χωριών, συνεχίζεται η μεταφορά και η διανομή νερού και έτοιμων γευμάτων στους πληγέντες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT