ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Διαδικασία νομικής αμφισβήτησης με προφανή στόχο να ανατραπεί η πολύκροτη υπόθεση του Qatargate ξεκίνησαν χθες οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή. Στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών βρέθηκαν χθες το πρωί οι δικηγόροι της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ενώπιον του ομοσπονδιακού εισαγγελέα υπέβαλαν αίτημα για «νομικό έλεγχο της διαδικασίας», καθώς θεωρούν ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες παραβίασαν τη βουλευτική ασυλία της στη διάρκεια των παρακολουθήσεών της, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2022, δηλαδή πολύ πριν από την αποκάλυψη της υπόθεσης τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι συνήγοροι της κ. Καϊλή, οι Βέλγοι Σβεν Μαρί, Κριστόφ Μαρσάν και ο Ελληνας Μιχάλης Δημητρακόπουλος, θεωρούν ότι «η κοινοβουλευτική ασυλία που απολαμβάνει έχει παραβιαστεί και η ποινική διαδικασία εναντίον της πρέπει συνεπώς να κηρυχθεί απαράδεκτη». Βασικό επιχείρημά τους είναι ότι, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε νομικής διαδικασίας, οι βελγικές αρχές θα έπρεπε να υποβάλουν επίσημο αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για άρση της ασυλίας της, κάτι που δεν έγινε. Η δεύτερη ένσταση –που σύμφωνα με τους συνηγόρους της είναι και η πιο σοβαρή– αφορά τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ, που παραιτήθηκε αιφνιδίως τον περασμένο Ιούνιο λόγω «σύγκρουσης συμφερόντων» στην εν λόγω υπόθεση, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο γιος του με τον γιο της ευρωβουλευτού Μαρί Αρένα, που εμπλέκεται επίσης στο Qatargate, είχαν ιδρύσει από κοινού εταιρεία το 2018. «Αυτό πλήττει την αμεροληψία του συγκεκριμένου ανακριτή και θα έπρεπε να είχε δηλώσει αποχή από την πρώτη στιγμή», τόνισε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Την ίδια ώρα και λίγα χιλιόμετρα μακριά από το δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών, η Εύα Καϊλή κατέθετε ενώπιον της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (JURI) σχετικά με την υπόθεση που αφορά πιθανή απάτη σε σχέση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις της και την αμοιβή των βοηθών της, καθώς η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει καταθέσει από τον περασμένο Δεκέμβριο αίτημα άρσης της ασυλίας της. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η ακρόαση της κ. Καϊλή έγινε κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσε περίπου μισή ώρα, ενώ ψηφοφορία για άρση ή μη της ασυλίας της θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση και την τελική απόφαση θα λάβει η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πιθανότατα τον Νοέμβριο. Ο συνήγορος της κ. Καϊλή για την εν λόγω υπόθεση, Σπύρος Παππάς, επισήμανε πάντως ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη κρίνει ότι τέτοιου είδους ζητήματα είναι διοικητικής φύσεως και όχι ποινικού δικαίου.