«Σήμερα και περί ώρα 7.20 π.μ. είδα να ίπταται πάνω από το στρατόπεδο του Κέντρου Εκπαίδευσης Πόρου ένα drone. Ακολούθως το είδα να προσγειώνεται στην προβλήτα του εστιατορίου με την επωνυμία Σερέτης. Μετέβην άμεσα στο σημείο περί ώρα 7.35 π.μ. Τα άτομα δεν υπήρχαν στο σημείο». Πρόκειται για απόσπασμα της αναφοράς του διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού προς την ΕΛ.ΑΣ., δυνάμει της οποίας οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας εντόπισαν και συνέλαβαν με την κατηγορία της κατασκοπείας τους δύο υπηκόους Τουρκίας, 48 και 58 ετών.
Και οι δύο αφέθηκαν χθες ελεύθεροι μετά την ολοκλήρωση των απολογιών τους ενώπιον του ανακριτή Πειραιά, ο οποίος επέβαλε χρηματική εγγύηση ύψους 10.000 ευρώ στον καθένα. Μαζί στη διαδικασία βρισκόταν ο νομικός τους παραστάτης Νίκος Αλετράς. Εισαγγελέας και ανακριτής, αφού μελέτησαν το υλικό της δικογραφίας και το περιεχόμενο των βίντεο από το drone των συλληφθέντων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο άνδρες δεν συνδέονται με υπόθεση κατασκοπείας (σε τέτοια περίπτωση θα είχαν κριθεί προφυλακιστέοι) και ότι είχαν επισκεφθεί τη χώρα για τουρισμό.
Η υπόθεση που μόνο προσωρινά είχε τα χαρακτηριστικά θρίλερ άρχισε να εκτυλίσσεται λίγο μετά τις 7 το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου όταν ο διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού είδε πάνω από τις εγκαταστάσεις της μονάδας να πετάει ένα drone. Αυτόπτες μάρτυρες στους οποίους απευθύνθηκε τον ενημέρωσαν ότι το drone πετούσαν δύο άνδρες τουρκικής καταγωγής που έμεναν σε ξενοδοχείο κοντά στο σημείο. «Από δική μου έρευνα ανακάλυψα ότι στο ξενοδοχείο Niki’s Village διέμεναν δύο ύποπτοι άνδρες πιθανόν τουρκικής καταγωγής», κατέθεσε ο διοικητής του κέντρου εκπαίδευσης. Πήγε στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο απ’ όπου ενημερώθηκε για τα ονόματα των δύο υπόπτων, ενώ από την εφαρμογή Booking.com εντόπισε και το κινητό τηλέφωνο που είχαν δηλώσει για να ολοκληρώσουν την κράτηση. Για όλα τα παραπάνω εξάλλου είχαν χρησιμοποιήσει τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους.
Εισαγγελέας και ανακριτής, αφού μελέτησαν το υλικό της δικογραφίας και άκουσαν τις καταθέσεις τους, τους άφησαν ελεύθερους, με εγγύηση 10.000 ευρώ, μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.
Η συνέχεια των γεγονότων είναι λίγο-πολύ γνωστή. Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στη Μονεμβασιά, επόμενο σταθμό του ταξιδιού που έκαναν με τις μηχανές τους. Ηταν εξάλλου μέλη club μοτοσικλετιστών και είχαν και στο παρελθόν πραγματοποιήσει παρόμοια ταξίδια στην Ελλάδα.
Στην έρευνα ενεπλάκη από την πρώτη στιγμή η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ηλεγξαν το περιεχόμενο των βίντεο καταλήγοντας με σχετική ευκολία στο συμπέρασμα ότι οι δύο άνδρες βρίσκονταν στη χώρα για τουρισμό. Η Yποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας πάντως προχώρησε στον σχηματισμό δικογραφίας εις βάρος των δύο ανδρών, με την Εισαγγελία Πειραιά να προχωράει στην άσκηση ποινικής δίωξης για κατασκοπεία σε βαθμό κακουργήματος.
Στην προανακριτική απολογία τους ενώπιον των αστυνομικών οι δύο άνδρες δήλωσαν ότι είναι κάτοικοι Κωνσταντινούπολης και πως επισκέφθηκαν την Ελλάδα για ταξίδι αναψυχής. Κατέθεσαν ακόμα ότι το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου κινήθηκαν στην περιοχή του Πόρου, καταγράφοντας με τον εξοπλισμό τους την περιοχή όπου ταξίδευαν δίχως να γνωρίζουν ότι βιντεοσκοπούσαν στρατιωτική εγκατάσταση. Τα ίδια επανέλαβαν χθες το πρωί και ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι τους επέστρεψαν τα διαβατήριά τους αφήνοντάς τους ελεύθερους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.